Ναυτιλία

EQnomics: Η συναισθηματική νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

  • Μηνάς ΤσαμόπουλοςΗ εταιρεία που παρέχει ποιοτική και προσωποποιημένη εκπαίδευση σε κορυφαίες ελληνικές και ξένες εταιρείες, προκειμένου να στέλνει τα στελέχη τους να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους

«Το 80% της επιτυχίας εξαρτάται από τον τρόπο που σκέφτεσαι.» Αυτό είναι το σύνθημα της εποχής και το ενστερνίζεται ολοένα και περισσότερο η ναυτιλία.

Ο ανταγωνισμός στη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, όσο παίρνουν τα χρόνια, αυξάνει κάνοντας την πίεση που νιώθουν τα στελέχη στις χρηματιστηριακές αγορές, να ωχριά. Η επίτευξη των στόχων μίας ναυτιλιακής εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα και την ικανότητα των στελεχών της. Η διαχείριση της συναισθηματικής νοημοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο.

Όλα και περισσότερα στελέχη απευθύνονται, σε συνεννόηση με την εταιρεία τους, στους ειδικούς προκειμένου να κάνουν «coaching», να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους αλλά και να κάνουν πιο έντονο το αποτύπωμά τους στον κλάδο που εργάζονται. Μπορεί για πολλούς να φαίνονται κινέζικα, όμως είναι γεγονός και στην ελληνική πραγματικότητα.

Πρωτοπόρος στην εκπαίδευση αυτού του τύπου είναι η EQnomics Consulting. Εταιρεία της οποίας σκοπός είναι να παρέχει ποιοτική και προσωποποιημένη εκπαίδευση σε κορυφαίες ελληνικές και ξένες εταιρείες με στόχο την επίτευξη των υψηλότερων στόχων τους.

Την ίδρυσαν πριν από έξι χρόνια, δύο νέοι άνθρωποι, ο Νικόλας Θεοδώρου που είναι και διευθύνων σύμβουλος μαζί με την Μίνα Καραθανάση-Θεοδώρου που είναι C.A.O.

Όπως εξηγεί ο Νικόλας Θεόδωρου «το EQ, παραπέμπει εφ’ ενός στη συναισθηματική νοημοσύνη (Emotional Quotient), καίριο στοιχείο που χαρακτηρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες διαχρονικά, κατά βάση όμως το:

• Ε (Electricity/Engineering) παραπέμπει στον ηλεκτρισμό και τη μηχανική, που ευθύνονται για τη δημιουργία της ανθρώπινης σκέψης και πράξης,

• Q (Quantum) παραπέμπει στις αναρίθμητες εκβάσεις που μπορεί να έχει μια σκέψη και

• nomics (από τα ελληνικά «νόμος») παραπέμπει στην ανθρώπινη ανάγκη για τάξη και ισορροπία τόσο στις παραγωγικές σκέψεις, συνήθειες και στρατηγικές όσο και στις πράξεις».

Ο Νικόλας Θεοδώρου, μεγάλωσε στο Λονδίνο σε ναυτιλιακό περιβάλλον. Ολοκλήρωσε προπτυχιακές σπουδές και δύο μάστερ στην Αγγλία και άρχισε την καριέρα του πριν από 20 χρόνια ως οικονομικός διευθυντής στην Shell Marine Products – Royal Dutch Shell διευθύνοντας την Κεντρική και Λατινική Αμερική, τη Μεσόγειο και την Αφρική. Ακολούθησαν C-level διεθνείς θέσεις οι οποίες τον ώθησαν στο να θέλει να καταλάβει βαθύτερα τις δυνατότητες του ανθρώπου, να μάθει τι τον σταματά και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν τον άνθρωπο στην επιτυχία.

Ως ανώτατο στέλεχος, πέρασε από πολλά προγράμματα εταιρικής εκπαίδευσης σε θέματα Ηγεσίας (Leadership), Στρατηγικής (Strategy), Ανθεκτικότητας σε Κρίσεις (Resilience), Πωλήσεων (Sales), Διαπραγματεύσεων (Negotiations) και Εταιρικής Ευθυγράμμισης (High Performance Alignment).

«Έχοντας περάσει πολλές εταιρικές εκπαιδεύσεις, αυτό που αισθανόμουν σχεδόν σε κάθε περίπτωση, ήταν ότι όταν γυρνούσα στην δραστηριότητά μου έπειτα από 1 ή 2 ημέρες, είχα να αντιμετωπίσω υποχρεώσεις και γεμάτο inbox, που χρειαζόταν την άμεση και αμέριστη προσοχή μου» επισημαίνει:

«Επιπλέον, οι πληροφορίες που είχα λάβει στην εκπαίδευση είχαν ανύπαρκτη εφαρμογή στην καθημερινότητά μου αλλά και σε οποιαδήποτε ελληνική και πολυεθνική εταιρική πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν, η EQnomics ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά, με σκοπό να προσφέρει στις επιχειρήσεις αυτό που έλειπε από την εκπαίδευση του Ανθρώπινου Δυναμικού τους προκειμένου να είναι ουσιαστική.»

Ως εκπαιδευτικός οργανισμός, η EQnomics εκτός από επιχειρηματική τεχνογνωσία, έχει ισχυρή βάση στην εκπαιδευτική μεθοδολογία και στην κοινωνική εταιρική ευθύνη (CSR). Η Μίνα Καραθανάση-Θεοδώρου, συνέβαλε σημαντικά στην επιλογή της διδακτέας ύλης, στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην προσαρμογή τους στους συμμετέχοντες, δίνοντας μεγάλη έμφαση στους νέους και τις γυναίκες επιχειρηματίες.

Έπειτα από 20ετή εμπειρία εκπαίδευσης στελεχών και νέων επιχειρηματιών ανά την Ευρώπη αποφάσισε ότι οι δεξιότητες που προσέφεραν σε στελέχη και είχαν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους και την απόδοσή τους, έπρεπε πρωτίστως να διδάσκονται στη νεότερη γενιά και να βρίσκουν τρόπο να υποστηρίζουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

«Με γνώμονα το ότι η εκπαίδευση στελεχών σε ανθρώπινες δεξιότητες (soft skills) υποστηρίζει την καριέρα αλλά παράλληλα βοηθά την καθημερινότητα του ατόμου σε όλα τα θέματα, υποστηρίζουμε τους ηγέτες του μέλλοντος να σκέφτονται πιο αποτελεσματικά. Έτσι γίνονται ανθεκτικότεροι (resilient), δημιουργούν πιο ειλικρινείς σχέσεις, επικοινωνούν καλύτερα και αποδίδουν καλύτερα έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν το άγχος και τις καταστάσεις υψηλού στρες με ψυχραιμία. Επίσης, αποκτώντας αυτοπεποίθηση θέλουμε να υποστηρίζουν την αυθεντικότητά τους, δηλαδή αυτό που ακούμε συχνά το “self-branding” επισημαίνει η Μίνα Καραθανάση-Θεοδώρου και προσθέτει:

«Έτσι δημιουργήθηκε και το δεύτερο παιδί της EQnomics, το Academic, με σκοπό την προετοιμασία των Ηγετών του μέλλοντος».

Όπως επισημαίνει «η οικογένεια της EQnomics είναι και παραμένει ελληνικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας με γνώμονα την ποιότητα το επιχειρείν στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Όσο αφορά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της EQnomics, ο Νικόλας Θεοδώρου αναφέρει συνοπτικά:

«1. Γεωγραφία – Localisation

Μεγάλο μέρος του πελατολογίου της EQnomics δραστηριοποιείται στις διεθνείς αγορές.

Μιλώντας μάλιστα για την ελληνική Ναυτιλία, οι εταιρείες έχουν μια ιδιαιτερότητα, να είναι οικογενειακές-πολυεθνικές επιχειρήσεις, γεγονός που δίνει μια επιπλέον δυναμική όσον αφορά την εκπαίδευση των στελεχών τους. Ακόμα και σε αυτό, η EQnomics έχει προβάδισμα αφού είναι και αυτή οικογενειακή επιχείρηση! Όλες οι εκπαιδεύσεις και υπηρεσίες της EQnomics σχεδιάζονται με βάση την τοπική πραγματικότητα και το επιχειρείν στην Ελλάδα, όπου πολλές φορές η θεωρία περί εκπαιδεύσεων Ανθρώπινου Δυναμικού δεν είναι πάντα εφαρμόσιμη, συνεπώς θέλει γνώση και προσαρμογή στα δικά μας δεδομένα.

2. Κλάδος – Industrialisation

Παραμένοντας ενεργοί στο επιχειρείν, οι εκπαιδευτές της EQnomics συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται διευθύνοντας και εκπαιδεύοντας επιτυχημένες ομάδες σε τομείς όπως Ναυτιλία, Φαρμακευτικές, Ενέργεια (Καθαρή και Ανανεώσιμη), Εκπαίδευση, Τεχνολογία.

3. Προσωποποίηση – Personalisation

Όλες οι υπηρεσίες και οι εκπαιδεύσεις μας είναι κομμένες και ραμμένες στις ιδιαιτερότητες των πελατών μας. Εσείς έχετε παρακολουθήσει κάποια επαγγελματική εκπαίδευση και να σας γνωρίζουν οι εκπαιδευτές σας πριν ακόμα ξεκινήσετε; Στην EQnomics η εκπαίδευση ξεκινά καιρό πριν οι συμμετέχοντες να βρεθούν στο Training Centre μας, στη Βούλα.
Αυτό είναι και το μυστικό της συνταγής μας, πρέπει να το ζήσει κάποιος για να καταλάβει την αξία του.

4. Βιώσιμη Ανάπτυξη, Γαλάζια Οικονομία & Περιβάλλον

Δέσμευσή μας η ανάταση της επιχειρηματικής βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος και ως μέρος της κοινωνικής προσφοράς της EQnomics, ο Νικόλας Θεοδώρου είναι ο Υπεύθυνος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Bluegrowth Incubator που έλαβε το 1ο Βραβείο για την Προώθηση της Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.».

Η Μίνα Καραθανάση-Θεοδώρου προσθέτει:

« Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έλεγε ότι το μυστικό στις επιχειρήσεις είναι να ξέρεις κάτι που δεν το ξέρει κανείς άλλος.» και συνεχίζει:

«H EQnomics έχει εκπαιδεύσει στελέχη μεγάλων εταιρειών (IQVIA, IRI-Marshall Islands, Gas Log, Omilia, Shell, BP κ.α.) και παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών στη ελληνική και ναυτιλιακή βιομηχανία και όχι μόνο, εστιάζοντας στην εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού σε μη τεχνικές δεξιότητες, στις εταιρικές λύσεις (δημιουργία εταιρικής ταυτότητας, εταιρική επικοινωνία κλπ.) αλλά και στο coaching υψηλόβαθμων στελεχών και πολιτικών σε θέματα Media &Reputation Training, Αποτελεσματικότητας (High Performance Alignment), Διαχείρισης Κρίσεων, Στρατηγικής κ.ά. Οι περισσότεροι πελάτες είναι αυτό που λέμε returning customers, κάτι που μας επιβεβαιώνει ότι εκτός από ικανοποιημένους πελάτες δημιουργούμε και ουσιαστικές συνεργασίες».

 

Απόρρητο Απόρρητο