Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την περασμένη Παρασκευή τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που ζητούν μια θαλάσσια βιομηχανική στρατηγική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Οι ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν την έκκληση των κρατών μελών για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανικής στρατηγικής που θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του ναυτιλιακού τομέα.

Στην ECSA- Ένωση Ευρωπαϊκών Εφοπλιστικών Ενώσεων πιστεύουν ότι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη να αναβαθμίσει τη βιομηχανική της ικανότητα και να ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

“Η ναυτιλία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας της Ευρώπης σε θέματα ενέργειας, τροφίμων και εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο ευρωπαϊκός ναυτιλιακός στόλος αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του παγκόσμιου στόλου, καθιστώντας τον τομέα γεωπολιτικό πλεονέκτημα για την ήπειρο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας ως προϋπόθεση για ένα ακμάζον ευρωπαϊκό ναυτιλιακό βιομηχανικό σύμπλεγμα. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ μπορεί να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή καθαρών ναυτιλιακών καυσίμων και καινοτόμων τεχνολογιών” δήλωσε ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.

Ο νόμος Net-Zero Industry Act έχει ήδη αναγνωρίσει τα καθαρά ναυτιλιακά καύσιμα ως τεχνολογίες Net-Zero, καθιερώνοντας ένα σημείο αναφοράς 40% για την παραγωγή τους στην Ευρώπη.  Μια διεθνώς ανταγωνιστική ευρωπαϊκή ναυτιλία αποτελεί το θεμέλιο μιας ναυτιλιακής βιομηχανικής στρατηγικής που θα κλιμακώνει την παραγωγή καθαρών καυσίμων και τεχνολογιών στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές ανυπομονούν να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για να διασφαλίσουν ότι ο ναυτιλιακός τομέας και το ναυτιλιακό σύμπλεγμα θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή σκηνή και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιατί δεν αποταμιεύουν οι Έλληνες

Μονεμβασιώτης (ΒΕΝΕΤΗΣ): Έτοιμο το Jackson Hall στο Κολωνάκι – Πότε ξεκινά τη λειτουργία του (pics)

Μυτιληναίος: Γιγαντιαίες επενδύσεις στην ενέργεια και παράθυρο εξαγορών ανοίγει η εταιρεία στην Ιταλία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ