Με το χρονοδιάγραμμα να έχει γίνει λάστιχο, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ βάζει τώρα στόχο να ξεκινήσει το έργο της Μεγάλης Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, μέσα στην Άνοιξη.

Όπως ανακοίνωσαν χθες στελέχη της εταιρείας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η απόφαση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την χωροθέτηση του υποσταθμού του έργου στην περιοχή της Δαμάστας στο δήμο Μαλεβιζίου.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να υπογραφούν οι συμβάσεις για τα καλώδια και τους υποσταθμούς μετατροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους υποσταθμούς μετατροπής δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση του έργου στο οποίο συμμετέχουν οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ – SIEMENS και Mytilineos – General Electric – Nari. Αντίστοιχα για τα τέσσερα επιμέρους τμήματα του έργου των καλωδίων, μειοδότριες εταιρείες έχουν ανακηρυχθεί η  Prysmian, η Nexans και το σχήμα «Ελληνικά Καλώδια-ΝΚΤ».

Αν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκτιμάται ότι σε ένα δίμηνο με βάση το αισιόδοξο σενάριο, το έργο μπορεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται. Το θέμα της υπογραφής της ΑΕΠΟ έχουν καθυστερήσει οι τοπικές αντιδράσεις για το σταθμό στη Δαμάστα, οι οποίες συνεχίστηκαν και την προηγούμενη εβδομάδα, ζητώντας να αλλάξει η χωροθέτηση του έργου.

Το κλίμα στην Κρήτη για το έργο, μετέφερε την Δευτέρα στον κ. Κωστή Χατζηδάκη και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την συνάντηση που είχαν στην Ένωση Περιφερειών, ζητώντας την υπογειοποίηση των καλωδίων για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε πάρει την απόφαση να συνταχθεί με τους τοπικούς φορείς της περιοχής που επιθυμούν την εγκατάσταση του έργου στην Κορακιά.

Σε ό,τι αφορά το έργο της Μικρής Διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο, ο ΑΔΜΗΕ δίνει νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας καθοριστικός  μήνας θα είναι ο Σεπτέμβριος, οπότε οι ανάδοχες εταιρείες έχουν προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί η πόντιση του καλωδίου 132 χλμ,  έργο ιδιαιτέρως απαιτητικό με δεδομένο ότι τα βάθη σε εκείνα τα σημεία του Αιγαίου ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα. Οι νεότερες εκτιμήσεις δίνουν παράδοση του έργου τον προσεχή Νοέμβριο.