Θα είναι τελικά το APS Ηρακλής ο «ήρωας» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος; Αυτό διερωτάται η DBRS, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Οκτωβρίου κάνει την υλοποίηση αυτού του project πιο πιθανή.

Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος, αν και δεν θεωρεί ότι το σχέδιο Ηρακλής θα μεταμορφώσει άμεσα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, εντούτοις μπορεί να βοηθήσει ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζει ο οίκος, έκρινε πως το APS «Ηρακλής» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Αν το πρόγραμμα εγκριθεί και από την ελληνική Bουλή, θα διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών να τιτλοποιήσουν χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως συνέβη και στο πλαίσιο του αντίστοιχου ιταλικού προγράμματος GACS στα πρότυπα του οποίου δημιουργήθηκε και ο Ηρακλής

Κατά την DBRS, το APS «Ηρακλής» θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να επιταχύνουν την εκκαθάριση των προβληματικών αυτών δανείων, μέσω της τοποθέτησής τους σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV).

H στήριξη που παρέχεται στους δανειολήπτες μέσω του προγράμματος προστασίας πρώτης κατοικίας, το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων επί της πρώτης κατοικίας τους, θα βοηθήσει και αυτό ώστε να εκκαθαριστούν ορισμένα προβληματικά δάνεια, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους ευάλωτους δανειολήπτες και μειώνοντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η DBRS εκτιμά πως το πρόγραμμα αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς που δεν πληρώνουν ώστε να ενταχθούν σε ένα αρχικό στάδιο ανάκαμψης και να ξανα-αρχίσουν οι εισροές ρευστού σε πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό, με τη σειρά του, θα  βοηθήσει να στηριχθούν τα επιχειρησιακά σχέδια των servicers και οι ανακτήσεις στο πλαίσιο των χαρτοφυλακίων NPLs.

Η DBRS σημειώνει επίσης πως, καθώς στην περίπτωση του APS «Ηρακλής» το κράτος παρεμβαίνει θεωρητικά ως ιδιώτης επενδυτής και άρα αυτό δεν συνιστά κρατική βοήθεια, το πρόγραμμα πιθανότατα θα επαναληφθεί και σε άλλες χώρες.

Το αντίστοιχο ιταλικό project GAGS, θεωρήθηκε ως επιτυχία καθώς απομάκρυνε αμέσως κόκκινα δάνεια ύψους 63 διοσ. Ευρώ από τους ισολογισμούς των τραπεζών μέσω 21 τιτλοποιήσεων από το 2016 έως το 2019. ΟΙ ελληνικές τράπεζες είχαν ένα στοκ περί τα 75 δισ. ευρώ NPLs μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και στοχεύουν στη μείωσή τους κατά 25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019. Το α’ εξάμηνο του 2019 επιτεύχθηκε η μείωση των NPLs κατά 7 δισ. ευρώ.

Από τα 75 δισ. ευρώ, τα περισσότερα κόκκινα δάνεια (42,7 δισ. ή 57%) ανήκουν στον επιχειρηματικό τομέα (μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις). Τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν ποσοστό 33% (24,8 δισ. ) και τα καταναλωτικά το 10% (7,9 δισ. ευρώ).