Μέσο ετήσιο όφελος από 105 έως 150 ευρώ θα έχουν 2,3 εκατ. φορολογούμενοι το 2020 από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς, με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα μειωθεί από 20% έως 30%.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τον φορολογικό χάρτη που θα οδηγήσει στη σταδιακή εξάλειψη της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, η μείωσή της από το επόμενο έτος είναι βέβαιη.

Όλα είναι ανοιχτά όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ και οι οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 θα ληφθούν τον Μάιο, καθώς τότε η κυβέρνηση θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα για την πορεία των εσόδων του πρώτου τριμήνου του 2020.

Εάν τα νούμερα δείξουν ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ είναι πιθανόν η πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης να εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2019 μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι το επόμενο έτος. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», αν η ελάφρυνση θα αφορά το σύνολο του έτους ή μόνο το β’ εξάμηνο του 2020.

Το κόστος του προϋπολογισμού εφόσον το μέτρο έχει αναδρομική ισχύ (1η Ιανουαρίου 2020) θα κινηθεί από 250 εκατ. ευρώ έως και 350 εκατ. ευρώ, ανάλογα του ποσοστού της μείωσης,  ποσό όμως που θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων. Το μέτρο θα είναι μόνιμο και δεν πρόκειται για μία εφάπαξ μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Το όφελος για τους φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ θα είναι της τάξης των 105 ευρώ – 150 ευρώ το χρόνο κατά μέσο όρο. 

Πάντως, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ έχουν περιορισμένες ελαφρύνσεις και αν και δεσμεύθηκε να μειωθεί και για τη συγκεκριμένη κατηγορία η εισφορά αλληλεγγύης δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με νόμο του 2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2014, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο άδικους φόρους αφού στην ουσία πρόκειται για «φόρο πάνω στον φόρο».. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το 2014 είχε ξεπεράσει το 1,4 δισ.