search icon

dark room

Οι λύκοι και τα πρόβατα στην Τράπεζα Πειραιώς, ο Φιντέλιο στην Εθνική Τράπεζα και τα χρυσά τυχερά παιχνίδια

    – Χαίρετε! Κακά τα ψέματα, χρειάζεται ταχύτατα να ξανασκεφτούν την εμβολιαστική στρατηγική εκεί στο Μ.Μ. γιατί τους επόμενους δύο μήνες θα συμβεί το εξής, σημειώστε το. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έρθουν 5,5 εκατ. δόσεις εμβολίων (εκ των οποίων μόνο οι 900.000 από το δυσφημισμένο πανευρωπαϊκώς AstraZeneca) και δεν θα ξέρουμε τι […]

 

 

– Χαίρετε! Κακά τα ψέματα, χρειάζεται ταχύτατα να ξανασκεφτούν την εμβολιαστική στρατηγική εκεί στο Μ.Μ. γιατί τους επόμενους δύο μήνες θα συμβεί το εξής, σημειώστε το. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έρθουν 5,5 εκατ. δόσεις εμβολίων (εκ των οποίων μόνο οι 900.000 από το δυσφημισμένο πανευρωπαϊκώς AstraZeneca) και δεν θα ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Τώρα που τα χρειαζόμαστε γιατί καιγόμαστε και πεθαίνει κόσμος καθημερινά, πολλοί που θέλουν να το κάνουν δεν μπορούν γιατί δεν έχει φτάσει η ηλικιακή σειρά τους, ενώ άλλοι που μπορούσαν δεν το κάνουν ή δεν το έκαναν γιατί φοβούνται. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός – στο πλαίσιο των ορίων που θα θέσουν οι ειδικοί της επιτροπής εμβολίων – θα δώσει το πράσινο φως και για να γίνουν σε νεότερες ηλικίες εμβόλια, (ήτοι στα 50-60) και φυσικά θα «ανοίξουν» και λίστα AstraZeneca για όσους θέλουν να το κάνουν και δεν φοβούνται το 1 στο 1,5 εκατομμύριο πιθανότητες να πάθεις κάτι από αυτό το εμβόλιο. Το βέβαιον είναι ότι «εμβόλια θα υπάρχουν» τις επόμενες 60 μέρες, δεν ξέρω αν θα υπάρχουν τόσα… μπράτσα να το κάνουν και να τελειώνουμε. Όχι ότι το αντίστοιχο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά, οκ, ο καθένας κοιτάει τα του οίκου του.

-Σήμερα, πάντως, θα γίνει συζήτηση στη Βουλή για τη φύλαξη των VIP και θα ακουστούν αρκετά. Ο Χρυσοχοϊδης θα θέσει το θέμα ελέγχου των κριτηρίων που δίδονται «αέρα – πατέρα» αστυνομικοί οι οποίοι όμως κυρίως πάνε σε πολιτικούς, για να μην ξεχνιόμαστε, από τις 3.000 «φρουρούς» οι 2.800 αφορούν «την πάρτη τους» και όχι άλλους. Θα εξαγγείλει επίσης ένα Ειδικό Σώμα που θα ασχολείται με τη φρούρηση στόχων με ξεκάθαρα κριτήρια και πολύ λιγότερους αστυνομικούς.

-Η στήλη δεν διεκδικεί δάφνες (και δυστυχώς ούτε τις αμοιβές) τραπεζιτών, συμβούλων, χρηματιστών κ.λπ., ωστόσο θα επιχειρήσει να σας θέσει το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς όπως το αντιλαμβάνεται στην παρούσα φάση. Λοιπόν:

1. Η αύξηση ήταν απαραίτητη γιατί ήταν πολύ πιθανόν προς το τέλος του έτους να είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις που θα επηρέαζαν όλο το σύστημα. Επιπλέον δεν υπάρχει περίπτωση απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς τράπεζες. Η αύξηση πραγματοποιείται με τρόπο που σε ορισμένα σημεία του δεν είναι ο καλύτερος, αλλά πράγματι έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της ταχείας επίλυσης των προβλημάτων. Με απλά λόγια τα προβλήματα (σχεδόν) εξαφανίζονται και μαζί τους (σχεδόν) εξαφανίζονται και οι παλιοί μέτοχοι. Στο κακό σενάριο πάντως οι παλιοί μέτοχοι εξαφανίζονται πλήρως

2. Ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε ακούσει πραγματικά βαριά ονόματα των επενδύσεων να συμμετέχουν στην αύξηση. Αν π.χ. μάθουμε ότι μπαίνουν στο σχήμα ως βασικοί επενδυτές η Blackrock, η AXA, η Fidelity, η Capital, ότι η Goldman Sachs Asset Management βάζει τα πελατάκια που διαθέτουν 20 εκατ. δολάρια και πάνω έκαστος, σημαίνει ότι υπάρχει αξία και long επενδυτές. Αν οι βασικοί επενδυτές την επόμενη ημέρα είναι ο Πόλσον, ο Μυστακίδης και το Bienville, η στήλη δεν συγκινείται. Ο Πόλσον έβαλε κι έχασε 500 εκατ. ο Τέλης έβαλε 30 εκατ. κι έγιναν 5 εκατ. ή και λιγότερα και το Bienville ήταν μέτοχος του 5% και σήμερα καλύτερα να μην το συζητάμε. Αλίμονο αν αυτοί που έχουν υποστεί ιστορικών διαστάσεων χασούρες στα χαρτοφυλάκιά τους δεν κυνηγήσουν να βγάλουν σπασμένα.

3. Μέχρι στιγμής για την αύξηση της Πειραιώς φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από hedge fund και Έλληνες ιδιώτες. Αυτή είναι και η χειρότερη σύνθεση μετόχων για την επόμενη ημέρα της μετοχής. Λύκοι και πρόβατα στο ίδιο μαντρί. Φαντάζεστε τι ακολουθεί σε αυτές τις περιπτώσεις.

-Βαρέθηκα τα δυσοίωνα και βαριά θέματα και θέλω τώρα να ασχοληθώ με πιο ευχάριστα ζητήματα. Φιντέλιο είναι ο τίτλος της μοναδικής όπερας που έγραψε ο Μπετόβεν. Όπως συμβαίνει σε όλες τις όπερες και σε αυτήν διαδραματίζονται διάφορα ακραία και δραματικά γεγονότα με πρωταγωνιστή τον Φιντέλιο, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι γυναίκα, η Λεονόρα, η οποία αναζητά τον χαμένο σύζυγό της, τον Φλόρεσταν. Επίσης Φιντέλιο ήταν στην ταινία του Κιούμπρικ «Μάτια ερμητικά κλειστά» ο μυστικός κωδικός που άνοιγε τις πύλες για να περάσουν οι μυημένοι σε ένα όργιο – υπερπαραγωγή. Fidelio Partners είναι επίσης η επωνυμία μιας εξειδικευμένης εταιρίας συμβούλων που εδρεύει στη Regent Street στο Λονδίνο και παρέχει υπηρεσίες για τη διοικητική διάρθρωση, τα στελέχη, τα Διοικητικά Συμβούλια κ.λπ. σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς κλάδους.

-Όλα αυτά λοιπόν, οι τρανσέξουαλ πρωταγωνιστές της όπερας, οι κωδικοί που οδηγούν στις μυστικές απολαύσεις και οι Βρετανοί αξιολογητές στελεχών δεν έχουν κάποια κρυπτική σημασία, αλλά είναι ένας ευχάριστος τρόπος να αναπτύξει η στήλη ένα δυσάρεστο θέμα. Καθώς η συγκεκριμένη βρετανική εταιρία συνέταξε έκθεση –περί τις 100 σελίδες μου λένε- όπου αξιολόγησε τη θητεία, τα πεπραγμένα του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη. Διότι φαίνεται ότι πριν «την απόφαση (σ.σ. του κ. Προέδρου) να μην υποβάλει υποψηφιότητα για επανεκλογή του» όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, απόφαση την οποία θεωρεί «ως το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης ενός σημαντικού κύκλου στον μετασχηματισμό της Τράπεζας» δόθηκε μάχη με τα λιανοντούφεκα και μάλιστα από ταμπούρι σε ταμπούρι (οι εκφράσεις είναι η συμμετοχή της στήλης στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Eπανάσταση).Υπήρξαν ακόμη και επισκέψεις- διαβήματα στη Φραγκφούρτη, μέχρι που η Fidelio Partners ενήργησε ως από μηχανής θεός.

-Κι αφού χάσαμε τον Κ. Μιχαηλίδη έχουμε μπροστά μας ένα ζήτημα διαδοχής. Την κούρσα για τον νέο πρόεδρο της Εθνικής οδηγεί ο ανώτατος Ανεξάρτητος Σύμβουλος του ΔΣ της ΕΤΕ Γκίκας Χαρδούβελης. Προηγείται, αλλά μη θεωρήσετε ότι είναι και δεδομένη η επιλογή. Έχει τη στήριξη της ΤτΕ (που είναι καθοριστική) αλλά φαίνεται πως τα ταξίδια στη Φραγκφούρτη έχουν θολώσει κάπως την κατάσταση, ενώ υπάρχουν και κάποιες παλιές έχθρες που περιπλέκουν την κατάσταση. Πάντως ασχέτως του νέου προέδρου στην ΕΤΕ θα πρέπει να περιμένουμε μια – δυο ακόμη αλλαγές στη σύνθεση του ΔΣ. Σημειώστε επίσης πως λόγω της αποχώρησης Κ. Μιχαηλίδη έχει τροφοδοτηθεί στην αγορά μια ευρύτερη σεναριολογία για αλλαγές προέδρων και σε άλλες τράπεζες, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν είναι πραγματικότητα ή πρόκειται για εξ αντανακλάσεως φημολογία.

-Κι αφού το ρίξαμε στην ονοματολογία να προσθέσουμε πως στην (τριμελή) Eκτελεστική Eπιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τοποθετείται ο Ιορδάνης Αϊβάζης, ο οποίος καταλαμβάνει τη θέση της Μαρίκας Φραγκάκη.

-Και μην ανησυχείτε επειδή λίγο-λίγο πληρώνονται οι διάφορες θέσεις. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνει προσλήψεις στελεχών και αναζητεί από διευθυντές στρατηγικής, εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης κ.ά. μέχρι δικηγόρους και στελέχη για τη διεύθυνση επικοινωνίας.

-Τη σχεδόν οργισμένη διάψευση του ομίλου Ιβάν Σαββίδη προκάλεσαν οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά πως ο Στέγγος στον διαγωνισμό της Ναυτεμπορικής μπορεί να κατέθεσε προσφορά για λογαριασμό τους. Εφόσον το λένε αυτοί, εμείς δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστεύουμε. Άλλωστε, μεταξύ των ομίλων Σαββίδη και Στέγγου αυτό το διάστημα λέγεται ότι κοχλάζει η ένταση που συχνά παρατηρείται στη φάση οριστικοποίησης του τιμήματος ενός μεγάλου deal όπως του Πόρτο Καρράς.

-Αυτές κι αν είναι business. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών το 2020 έφθασαν το 1,62 δισ. ευρώ. Ιλιγγιώδες νούμερο αν και είναι μειωμένο κατά 27% σε σχέση με το 2019 λόγω της πανδημίας. Τα στοιχεία τα πληροφορηθήκαμε χάρη στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων, Δημήτρη Ντζανάτο ο οποίος φρόντισε (επιτέλους) να εκδοθούν οι εκθέσεις πεπραγμένων της Επιτροπής, που ήταν… ξεχασμένες από το 2018. Στη Βουλή όταν του είχαν κολλήσει οι βουλευτές για την καθυστέρηση των προηγούμενων, ο Ντζανάτος είχε απαντήσει ότι αν χρειαστεί θα το κάνει μόνος του. Με κάποιον τρόπο πάντως το έκανε.

-Η απάντηση ήταν προφανώς έτοιμη εκ των προτέρων για το ερώτημα κατά πόσον η Cardlink είναι προς πώληση, αλλά ο CEO της Quest Συμμετοχών Απόστολος Γεωργαντζής, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη. Όπως είπε, οι τράπεζες αποεπενδύουν από τις δραστηριότητές τους στα POS, υπάρχει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης αλλά και consolidation στο κλάδο και η Quest εξετάζει όλες τις επιλογές, όπως και αυτή του στρατηγικού επενδυτή, με στόχο την ανάπτυξη της Cardlink. Κοινώς, εάν η πρόταση και η τιμή είναι σωστή, τίποτε δεν αποκλείεται. Σημειωτέον ότι η Quest αγόρασε το 2015 από τις Eurobank – Alpha Bank την Cardlink έναντι 15 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version