search icon

dark room

O κλάψας πονηρούλης υπουργός, οι τσούχτρες κι ο θερμοστάτης, ο εφοπλιστής και ο Αστέρας (Βουλιαγμένης) και το deal της Premia Properties

    –Xαίρετε, τώρα εγώ… καχύποπτος δεν θέλω να γίνομαι και να παίζω με τόσο σοβαρά θέματα όπως οι εκλογές, αλλά πραγματικά η προχθεσινή δημοσκόπηση του Φαναρά στο Mega, που δίνει ως εκτίμηση ψήφου περί το 36% στον Μητσοτάκη και περί το 26% στον Τσίπρα, αλλά και αισθητά βελτιωμένα τα «ποιοτικά νούμερα» του Πρωθυπουργού, μαζί […]

 

 

Xαίρετε, τώρα εγώ… καχύποπτος δεν θέλω να γίνομαι και να παίζω με τόσο σοβαρά θέματα όπως οι εκλογές, αλλά πραγματικά η προχθεσινή δημοσκόπηση του Φαναρά στο Mega, που δίνει ως εκτίμηση ψήφου περί το 36% στον Μητσοτάκη και περί το 26% στον Τσίπρα, αλλά και αισθητά βελτιωμένα τα «ποιοτικά νούμερα» του Πρωθυπουργού, μαζί με την άρνηση του τελευταίου να κάνει ανασχηματισμό ακόμα και σε θέσεις και υπουργεία που εμφανώς έχουν «κλατάρει» τα πρόσωπα, κάτι μου λέει. Να πάει σε «ακούνητο κυβερνητικό σχήμα» έναν χρόνο δεν το βλέπω, ούτε και να περιμένει να φτηνύνει το ρεύμα, όταν πλέον όλες οι διεθνείς εκτιμήσεις μιλάνε για πληθωρισμό παγκοσμίως περί το 7-10% και για φυσικό αέριο αν όχι στις σημερινές τιμές, κάτι πιο λίγο. Παρεμπιπτόντως, ο υπουργός που φοβάται ότι θα τον φάει ο Μητσοτάκης μόνο γραφικός γίνεται όταν διαδίδει ότι αν συμβεί θα… τον έχει φάει η διαπλοκή. Λίγο φρένο, ρε μεγάλε, γιατί γελάνε και οι πέτρες. Ασε να πέσει και κάτι κάτω…

Τσούχτρες και θερμοστάτης

-Τώρα βάζω στοίχημα ότι το επόμενο «αντιπολιτευτικό κύμα» θα μας έρθει γιατί είπε ο Μητσοτάκης περί ενός «συγκεκριμένου και συνεκτικού σχεδίου για την εξοικονόμηση ενέργειας». Φανταστείτε τι έχουμε να ακούσουμε, την ίδια στιγμή που το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο πήρε απόφαση για το μεν θέρος στα δημόσια γραφεία να μη ρυθμίζονται τα air condition κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου, για τον χειμώνα όχι πάνω από τους 19 βαθμούς Κελσίου. Αντιστοίχως στην Ιταλία προχωράνε στην επιχείρηση «θερμοστάτης» κ.λπ. κ.λπ. Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι φέτος απ’ ό,τι ακούω εμφανίστηκαν μαζικά και οι τσούχτρες στις θάλασσές μας έπειτα από 40 χρόνια, (βέβαια, τότε είχαμε ΠΑΣΟΚ) άρα ο Μητσοτάκης φταίει και γι’ αυτό.

Έλεος, κάντε κάτι…

Χθες το απόγευμα έτυχε να βρεθώ στο Σύνταγμα στο οποίο από τη μία χαιρόσουν να βλέπεις τουρίστες παντού -σπάνιο είδος σε τόση αφθονία τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω πανδημίας- από την άλλη όμως σε πιάνει μία θλίψη αφού η μισή Σταδίου ήταν κλειστή γιατί διαδήλωναν 100 άτομα. Το θλιβερό αυτό θέαμα -που, βεβαίως, ταλαιπωρεί μερικές χιλιάδες κόσμο- συμβαίνει κάθε μέρα, ειδικά τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν ιδρώνει το… αυτάκι κανενός. Τα είπαμε, τα γράψαμε, κάναμε κριτική, έγιναν τηλέφωνα αλλά, δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα. Το ότι έρχονται εκλογές και αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται και χαλάει και την εικόνα της Αθήνας, όχι μόνο δεν προσθέτει ψήφους στη Ν.Δ., αλλά μόνον της αφαιρεί. Εκτός αν νομίζουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι τα τυπάκια, που διαδηλώνουν για το δίκιο της κοπέλας που ήταν σε κάποια σουίτα, ή του αθώου αγοριού που τα ’σπαγε στο ΑΠΘ, τους ψηφίζουν. Έλεος, ρε παιδιά, κάντε κάτι, πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια…

Λαϊκοί αγώνες τώρα και… στο Λονδίνο

-Τώρα θέλω την προσοχή σας γιατί έχουμε έναν σημαντικό σταθμό για το λαϊκό κίνημα και τους συνδικαλιστικούς αγώνες που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος. Εκδήλωση συμπαράστασης στους απολυμένους της Kavala Oil έκαναν χθες το πρωί στο Λονδίνο, έξω από τα γραφεία της Εnergean που είχε γενική συνέλευση, συνδικαλιστές με πρωτοβουλία μεταξύ άλλων και της οργάνωσης Earth Strike UK, η οποία είναι κατά της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά ποιος δίνει τώρα σημασία σε τέτοιες ασήμαντες λεπτομέρειες. Βέβαια, λόγω εξωτερικού υποθέτω, δεν είδα το κίνημα να έχει τη μαζικότητα και την αναγκαία απήχηση στη λαϊκή μάζα. Καμιά δεκαπενταριά άτομα, τρία πανό και ένα τύμπανο για το απαραίτητο χρώμα. Ωστόσο, οφείλω να παραδεχθώ ότι η εκδήλωση είχε μια κάποια κοσμιότητα κι ένα επίπεδο. Καθώς ήταν λίγοι νοματαίοι, χώρεσαν άνετα πάνω στα πεζοδρόμια ένθεν κακείθεν, φορούσαν και τα αναγκαία πορτοκαλί γιλέκα κι ευτυχώς το τύμπανο δημιουργούσε τον απαραίτητο σαματά. Οι περαστικοί; Ψυχροί Εγγλεζάδες. Τους προσπερνούσαν ασυγκίνητοι.

Διαπραγματεύσεις για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Τι να σας πω; Συνήθως αυτές οι δουλειές γίνονται σε πολύ κλειστό κύκλο και η πληροφόρηση δεν είναι πάντα ασφαλής. Ωστόσο, η πηγή είναι καλή και το πρόσωπο συγκεντρώνει όλα τα credential, που λένε κι οι αγγλομαθείς. Για να μη μακρηγορώ, ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης μου λένε ότι μιλάει με τους Άραβες του Αστέρα για να αγοράσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα. Αν ο άνθρωπος έδωσε γύρω στα 400 εκατ. για τα 60 – 65 στρέμματα που μπορούν να χτιστούν ως 10 βίλες, γιατί να μη δώσει και 700 – 800 εκατ. να πάρει τα περίπου 300 στρέμματα; Σίγουρα έχει και το χρήμα και τη διάθεση. Βέβαια, δεν αρκούν μόνον αυτά για να γίνει ένα deal.

Ούτε να ακούει για Χρηματιστήριο

-Σε άλλες εποχές, ακόμη και εάν δεν είχαν τέτοια πρόθεση οι επιχειρηματίες άφηναν πάντα ένα… παραθυράκι ανοικτό, του τύπου «το σκεφτόμαστε». Τώρα, περισσότερα «όχι» ακούς για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, παρά ναι. Κατηγορηματικά λοιπόν, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, ενός από τους μεγαλύτερους, βάσει τζίρου, ομίλους στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτελέσει την πρώτη έπειτα από πολύ καιρό εισηγμένη στο Χ.Α. αλυσίδα σουπερμάρκετ. Σκεφτείτε πως η ΜΕΤΡΟ δρομολογεί σημαντικές επενδύσεις για το επόμενο διάστημα, για άνοιγμα νέων καταστημάτων, επέκταση κέντρων logistics και για αύξηση των φωτοβολταϊκών που λειτουργεί, ενώ διαθέτει και σημαντικό δανεισμό. Παρ’ όλα αυτά, δεν το συζητά για το Χ.Α., όπως και άλλες γνωστές μεγάλου μεγέθους εταιρείες. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τη νέα διοίκηση του Χ.Α., αλλά συνολικά την αγορά.

Σχεδόν… Carrefour

Πολύ συζήτηση έχει γίνει για την «επιστροφή« των Carrefour στην Ελλάδα. Mεγάλος λιανέμπορος πάντως σχολίαζε πως στην πράξη δεν πρόκειται για επιστροφή μιας ξένης αλυσίδας που έφυγε όπως έφυγε από την Ελλάδα, αλλά για χρήση του ονόματός της από σχήμα επιχειρηματιών οι οποίοι θα βάλουν τα προϊόντα των Γάλλων στα καταστήματα που θα ανοίξουν και θα μπουν και αυτοί στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Καλοδεχούμενος, είπε, ο ανταγωνισμός, αλλά δεν είναι Carrefour.

Τα πακέτα του ΧΑ που… δείχνουν το μέλλον

-Ξεχώρισαν χθες στο Χρηματιστήριο οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (πακέτα μετοχών) στην μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στη ΓΕΚ και στην Αlpha Bank. Συνήθως τέτοιου είδους τοποθετήσεις δείχνουν κινητικότητα σε εταιρικό επίπεδο, σαν να περιμένουν κάποιοι κάτι σημαντικό να συμβεί στις συγκεκριμένες μετοχές.

Υψηλές εκταμιεύσεις δανείων από την Alpha Bank

Κι αφού η κουβέντα ήρθε στην Alpha Βank, να σημειώσουμε πως η τράπεζα ποντάρει στις υψηλές εκταμιεύσεις δανείων και τις καλές σχέσεις με την πελατεία, όπως άλλωστε φάνηκε και από την εκδήλωση που οργάνωσε η τράπεζα για την πλατφόρμα παροχής δανείων με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτός από τον CEO της Alpha Βank Β. Ψάλτη και στελέχη της τράπεζας, στους πάνω από 200 εταιρικούς πελάτες μίλησαν και οι Μ. Σχοινάς, Θ. Σκυλακάκης και Ν. Παπαθανάσης. Στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η τράπεζα παρουσιάζεται καθαρή πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις 1 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2022, αποτέλεσμα προφανώς προσεκτικής προετοιμασίας, ενώ η διοίκηση προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα νέες χρηματοδοτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων στους τομείς ενέργειας, τουρισμού και υποδομών. Ο δείκτης ΜΕΑ της Alpha Βank μειώθηκε τον Μάρτιο σε 12%, από 43% πριν από έναν χρόνο και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης σε ρόλο… Στουρνάρα

-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η… επιστημονική άποψη που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Με αφορμή το κείμενο πολιτικής που παρήγγειλε η διαΝΕΟσις, για την ανάγκη επανεκκίνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, μαζί με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας Νίκο Μαγγίνα, συστήνουν -ανάμεσα σε άλλα- τη δημιουργία μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσίας (των κόκκινων δανείων). Η πρόταση για μια Ελληνική Bad Bank θυμίζει πολύ την πρόταση που από χρόνια είχε καταθέσει ο Γιάννης Στουρνάρας για ένα National Asset Management Agency, η οποία με τη σειρά της είχε ως υπόδειγμα την πετυχημένη ιρλανδική ΝΑΜΑ που διαχειρίστηκε το -εκεί- βουνό των κόκκινων δανείων. Τελικά, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Ζαββός -παρά τις αντιρρήσεις Στουρνάρα- προτίμησε το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, που έφερε όμως αποτελέσματα. Σήμερα, ο Γκίκας Χαρδούβελης προτείνει «ας έχουμε κι εμείς έτοιμο έναν φορέα σαν τη ΝΑΜΑ, μήπως χρειαστεί στο μέλλον…»…

Το deal της Premia Properties με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα

-Στον απόηχο του deal για τη στρατηγική συνεργασία της Premia Properties με τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, που ανακοινώθηκε χθες, για την απόκτηση από την εισηγμένη των εκπαιδευτηρίων στο Μαρούσι, με αρχική επένδυση 20 εκατ. ευρώ και την παράλληλη μακροχρόνια δεκαπενταετή μίσθωση, με δικαίωμα επαναγοράς, και χρήσης από τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ: επαφές είχαν γίνει και με άλλα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία– άλλωστε, δεν είναι πια και τόσα πολλά στην Αθήνα- ωστόσο με τον Δούκα ‘’κούμπωσε’’ τελικά η συμφωνία. Πηγές κοντά στη διαδικασία -επειδή ακούστηκε κι αυτό- ανέφεραν στη στήλη ότι δεν πρόκειται για distressed περίπτωση. Κι αυτό γιατί κάποιοι θυμήθηκαν εδώ την περίπτωση των ‘’Εκπαιδευτηρίων Νέας Γενιάς Ζηρίδη’’, εκεί όπου από την επόμενη σχολική χρονιά 2022- 2023 στις εγκαταστάσεις εντός των 80 στρεμμάτων στα Σπάτα θα λειτουργήσει το East Campus του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) που, επεκτείνοντας πλέον τις δραστηριότητές του και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ανακατεύει συνολικά την τράπουλα στα ιδιωτικά σχολεία.

Exit mobile version