search icon

dark room

Ο Μητσοτάκης και το «ναι» για τις 9 Απριλίου, η μάχη Macquire, CVC, KKR, το νέο σίριαλ της MIG και οι φήμες Λουξεμβούργου για την Brown

  –Χαίρετε, από προχθές μια φήμη διαπερνά όλο την πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα ότι τελικώς ο Μητσοτάκης το πήρε απόφαση, στις 10 Μαρτίου -μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- θα προκηρύξει εκλογές για τις 9 Απριλίου… μετά Βαΐων και Κλάδων, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Η ίδια φήμη λέει ότι ο πρωθυπουργός επείσθη και από […]

 

Χαίρετε, από προχθές μια φήμη διαπερνά όλο την πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα ότι τελικώς ο Μητσοτάκης το πήρε απόφαση, στις 10 Μαρτίου -μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- θα προκηρύξει εκλογές για τις 9 Απριλίου… μετά Βαΐων και Κλάδων, δηλαδή μια εβδομάδα πριν από το Πάσχα. Η ίδια φήμη λέει ότι ο πρωθυπουργός επείσθη και από τον Γκρίνμπεργκ -σύμβουλό του επί στρατηγικής και πολιτικής επικοινωνίας, που εργάζεται γι’ αυτόν από το 2019- ο οποίος λέγεται ότι του είπε «δεν βλέπω τον λόγο να περιμένεις κάτι άλλο με αυτά τα νούμερα που δείχνουν οι εθνικές δημοσκοπήσεις, τα focus groups και η ανά περιφέρεια έρευνες». Εγώ τώρα -για να μη μεταφέρω σε εσάς ανακρίβειες- ξαναρώτησα την πηγή μου στο Μ.Μ. αν είναι έτσι όπως ακούγεται και πήρα την εξής απάντηση: «Οπως ξέρεις, ο Μητσοτάκης δεν ανακοινώνει σε κανέναν τόσο σοβαρές αποφάσεις πριν τις πάρει οριστικά, αλλά και εγώ καταλαβαίνω ότι πάμε προς τα εκεί, για 9 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σκέψεις για Μάιο και αυτό γιατί έχουμε κάθε φορά και καλύτερα ευρήματα στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις». Βέβαια, εγώ έκανα κι ένα δεύτερο ερώτημα, «πόσο πιθανό είναι να πέφτουν έξω αυτές οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη ΝΔ στο 35%-37% με την πρώτη και σχεδόν στο 40% ή και παραπάνω με τη δεύτερη;».

Ιδού η απάντηση: «Τα νούμερα είναι αυτά που βλέπετε όλοι και μάλιστα με αυστηρή προσέγγιση, φυσικά είναι γκάλοπ δυο μήνες πριν από τις κάλπες και μάλιστα με έναν άγνωστο παράγοντα, μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους δημοσκόπους. Δηλαδή, πρέπει να ρωτάνε τους πολίτες ‘’τι θα ψηφίσετε την πρώτη Κυριακή και τι τη δεύτερη’’, κάτι που μπερδεύει αρκετούς ερωτώμενους. Ο κόσμος δεν έχει καθαρή εικόνα και γι’ αυτό πολλοί ρωτούσαν αν στη δεύτερη κάλπη θα μετέχουν τα δυο πρώτα κόμματα μόνο! Ομως τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά για τη ΝΔ και μάλιστα σε περιφέρειες που δεν το περιμέναμε. Δεν χάνεις το momentum αυτό να πας να τελειώνεις», κατέληξε. Ο,τι ακούω από αξιόπιστη πηγή Μ.Μ (και το τονίζω το Μ.Μ.) σας το μεταφέρω.

Κασιδιάρης;

-«Και για τον Κασιδιάρη, που τον βλέπω μέσα ακόμα και μετά το νομοθετικό μπλόκο, τι γίνεται;» ρώτησα τον ίδιο άνθρωπο, και έλαβα την απάντηση: «Είναι νωρίς ακόμα, υπάρχει σύγχυση και θολούρα, άλλωστε στα δείγματα των ερευνών οι οπαδοί Κασιδιάρη αριθμητικά δεν ξεπερνούν τους 30, συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει, αλλά υφίσταται ένα αρκετά διακριτό ακροδεξιό trend στην κοινωνία που θα δούμε πώς θα κατευθυνθεί».

Βαρουφάκης

-Αντιθέτως, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σαφώς και βλέπει τι γίνεται (ο Μαύρος της MRB) έχει στραφεί σχεδόν αποκλειστικά -για την ώρα- προς τα αριστερά του και το δουλεύει καλά, τον Βαρουφάκη τον πάει για την εξέδρα κανονικά, πολώνει το ακροατήριό του και λογικά ελπίζει ότι το 3 θα το γράψει μπροστά τη δεύτερη Κυριακή, ενδεχομένως και να πιάσει και το ποσοστό του 2019, δηλαδή το 31,5%. Υπάρχει μια δυσκολία βέβαια στην όλη διαχείριση, αν όντως έχουν διαφορά περί τις οκτώ μονάδες τα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά βλέπουμε, άλλωστε είναι νωρίς ακόμα.

Nέα επεισόδια του σίριαλ της MIG

-Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στη Γενική Συνέλευση της MIG, με τις δύο δυνάμεις να έχουν πάρει θέση μάχης, καθώς -όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής- το μπλοκ Ηλιόπουλου κατέχει το 10,69% της MIG, ενώ το ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς φτάνει στο 52,81%. Η υπεροπλία της Τράπεζας Πειραιώς είναι αδιαμφισβήτητη και για αυτό προκαλεί σκεπτικισμό μια κάποια ανησυχία που εντοπίζει η στήλη στο στρατόπεδο της Τράπεζας Πειραιώς, που δεν δικαιολογείται από το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της. Πιθανόν οι ανησυχίες να συνδέονται με ενδεχόμενες δικαστικές εξελίξεις που μπορεί να καθυστερήσουν ή και να περιπλέξουν το deal Attica Group -ΑΝΕΚ. Οπως και να έχει όμως, σήμερα -πριν από το μεσημέρι- θα πληροφορηθούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Μ. Ηλιόπουλου απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς. Ακόμη κι αν αναβληθεί η σημερινή ΓΣ, στη νέα επαναληπτική θα περάσει η πώληση της Attica Group που ελέγχεται από τη MIG στη STRIX Holdings.

Τράπεζα Αττικής: Το παιχνίδι έφτασε στα όριά του

-Στην Τράπεζα Αττικής το μόλις 2% των μετοχών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση δίνει περιθώρια σε κάποιους να κάνουν «παιχνίδι» και να βγάζουν μεροκάματο με τη μετοχή. Το “παιχνίδι” όμως έχει φτάσει στα όριά του, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναλύσει διεξοδικά όλες τις συναλλαγές που έγιναν στη μετοχή από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά, οπότε άμεσα περιμένετε ενέργειες, τόσο από αυτές που μαθαίνει η αγορά, όσο και από αυτές που δεν ακούγονται ευρύτερα.

Αποτελέσματα Τραπεζών και Τιτλοποιήσεις

-Στις 24 Φεβρουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει τον χορό των αποτελεσμάτων 2022, με τη σκυτάλη να περνά στη Εurobank στις 9 Μαρτίου, στην Εθνική (δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως) πιθανότατα στις 14 Μαρτίου και τον κύκλο να ολοκληρώνει η Alpha Bank στις 15 Μαρτίου. Λίγες ημέρες μετά θα ακολουθήσει ο χρησμός του SSM για τη διανομή ή μη μερισμάτων για τη χρήση 2022 που επιθυμούν οι Εurobank και Εθνική. Με την ευκαιρία, αφού ο λόγος είναι για τις τράπεζες σημειώστε πως μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, προχωρούν οι τιτλοποιήσεις Frontier II και Sunrize.

Μάχη Macquarie, CVC, KKR επί ελληνικού εδάφους

-Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες μέρες οι πληροφορίες για την πώληση του 50% των δραστηριοτήτων της Enel Green Power Hellas. H θυγατρική στην Ελλάδα του ιταλικού γίγαντα των ΑΠΕ είναι γνωστό από καιρό ότι έχει βγάλει πωλητήριο, με τις διαπραγματεύσεις να κορυφώνονται. Έγκυρες πηγές της στήλης αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, ωστόσο η διαδικασία έχει ωριμάσει, με στόχο το αργότερο ως το Πάσχα (μέσα Απριλίου) να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στην τελική κούρσα βρίσκονται τρία ισχυρά funds. Πρόκειται για το Macquarie, το CVC, και το KKR. Το γεγονός πάντως ότι οι Αυστραλοί εμφανίζονται να έχουν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι είναι το μεγάλο φαβορί.

Το αεροπορικό σφυρί και ο «ιπτάμενος» Κ. Πλεύρης

-Ένα ηλεκτρονικό σφυρί θα ρίξει τους τίτλους τέλους στην υπόθεση της πτωχεύσασας αεροπορικής εταιρείας Orange2fly. Αυτό χτύπησε αρχικά την 1η Φεβρουαρίου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού υπήρξε «ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών» και αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει ο επαναληπτικός πλειστηριασμός. Η εταιρεία που συστάθηκε το 2015 και εκτελούσε ναυλωμένες πτήσεις (charter), διαθέτοντας στόλο τεσσάρων Airbus A320, έφτασε το 2019 να κάνει τζίρο 55,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας όμως ζημίες 5,8 εκατ. ευρώ. Την επόμενη χρονιά ήρθε η πανδημία με συνέπεια ο τζίρος να καταρρεύσει στα 11,5 εκατ. ευρώ, η οικονομική της κατάσταση να υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα και να οδηγηθεί σε «ανώμαλη προσγείωση». Έτσι το φθινόπωρο του 2021 η εταιρεία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Τον Μάρτιο του 2022 το δικαστήριο κήρυξε την εταιρεία σε πτώχευση και τώρα βγαίνει στο σφυρί ό,τι έχει απομείνει από διάφορα πράγματα που υπήρχαν στα γραφεία της. Σύμφωνα με την έκθεση πλειστηριασμού, πρόκειται για τραπέζια, γραφεία, καρέκλες, ντουλάπες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις μέχρι και καφετιέρες που θα βγουν με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 19.669,50 ευρώ. Όπως ξεκαθαρίζεται, «όλος ο εξοπλισμός είναι μεταχειρισμένος, σκονισμένος και λερωμένος λόγω της πολύχρονης αποθήκευσης μέσα σε υπόγεια αποθήκη και θα αποδοθεί στον υπερθεματιστή στην κατάσταση που βρίσκεται ως έχει και χωρίς καμία διασφάλιση καλής λειτουργίας». Όσο για την ίδια την εταιρεία, αν και πτωχή, παραμένει ενεργή και διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο με θητεία μέχρι τον Αύγουστο του… 2026. Ένα ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι στο τελευταίο Δ.Σ., όπου έχουν απομείνει τρία μόλις μέλη, έναντι 7 του παρελθόντος, κατά την ανασυγκρότηση που έγινε τον Αύγουστο του 2021 εισήλθε ως μέλος και ο -γνωστός και μη εξαιρετέος για τις ακραίες πολιτικές του απόψεις- Κωνσταντίνος Πλεύρης. Όπως ορίζεται μάλιστα είναι εκείνος που αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Δ/ντα Σύμβουλο Παντελή Σοφιανό, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται σε όλη την έκταση των αρμοδιοτήτων του. Ο Κ. Πλεύρης επιστρατεύθηκε προφανώς με τη δικηγορική του ιδιότητα και έτσι έγινε και… ιπτάμενος

Η Brown και οι φήμες made in Luxembourg

-Οπως είπαμε και τις προάλλες, πηγές από την Brown Hotels δεν επιβεβαιώνουν τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά και θέλουν τους μετόχους να τσακώθηκαν μεταξύ τους και αποεπενδύουν από την Ελλάδα, πουλώντας «πακέτο» τα 11 ξενοδοχεία που λειτουργούν. Οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι συνεχίζουν «κανονικά και με την ίδια ένταση τις επενδύσεις» και πως δεν υφίσταται «κανένα θέμα διαμάχης μεταξύ των μετόχων» προσθέτοντας ότι -όπως είθισται σε κάθε χαρτοφυλάκιο ακινήτων- γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκτίμηση και επανεκτίμησή του. Πλήρως αποδεκτές οι εξηγήσεις της Brown Hotels, αν και αυτό περί εκτιμήσεων και επανεκτιμήσεων του χαρτοφυλακίου δεν είναι πολύ καθησυχαστικό, ιδιαίτερα όταν στην αγορά υπάρχουν φήμες ότι η πηγή του προβλήματος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο όπου εδρεύει το μεγάλο και ισχυρό real estate fund, AroundTown που είναι εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, το οποίο φέρεται ξαφνικά να άλλαξε στρατηγική και δεν στηρίζει πλέον την Brown Hotels.

Αλλαγές στο «Βιολογικό Χωριό» από τη SouthBridge Advisors

-Μετοχικές αλλαγές καταγράφηκαν στο τελευταίο διάστημα στη γνωστή αλυσίδα «Βιολογικό Χωριό». Η SouthBridgeAdvisors άσκησε σχετικό δικαίωμα και προχώρησε στη μετατροπή μέρους των μετατρέψιμων ομολογιών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας χρηματοδότησης της εταιρείας. Έτσι, αύξησε τη μετοχική της συμμετοχή στο «Βιολογικό Χωριό» που αποτελεί τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο η SouthBridge Advisors είχε γνωστοποιήσει πως η επένδυσή της στην αλυσίδα ήταν η πρώτη για το νέο επενδυτικό της κεφάλαιο, SouthBridge II. Εδώ και καιρό η κατάσταση είναι ιδιαίτερα απαιτητική για πολλές εταιρείες τροφίμων λόγω της συγκράτησης των καταναλωτικών δαπανών ακόμη και για έξοδα διατροφής, πόσο μάλλον για αλυσίδες όπως το «Βιολογικό Χωριό» που έχουν τοποθετηθεί σε ένα niche κομμάτι της αγοράς και είδαν τους τζίρους τους να υποχωρούν. Στην αγορά ακούστηκαν διάφορα σενάρια για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, ωστόσο στη στήλη αναφέρθηκε πως η Southbride στηρίζει και ενισχύει το «Βιολογικό Χωριό» με νέα κεφάλαια σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο. Πάντως, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών και με στόχο να τρέξει πιο αποτελεσματικά η αλυσίδα, στο δυναμικό της εντάχθηκε ένα πολύ έμπειρο στέλεχος της αγοράς, ο Αλέξης Καρλής, με 30ετή προϋπηρεσία σε Continent, ΑΒ Βασιλόπουλος, Κρητικός κ.ά.

Συζητήσεις με επενδυτές για την Αgrifarm

-Γενικότερα πάντως υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για καλές εταιρίες τροφίμων, έστω και μικρές. Για παράδειγμα ακούω ότι για την Αgrifarm, την premium εταιρία οσπρίων, με οικολογικές συσκευασίες και συνεργασίες με μικρές φάρμες εμφανίστηκε επενδυτικό group και συζητά την απόκτηση συμμετοχής.

To νερό υποφέρει από το πετρέλαιο

-Η πρόσφατη κακοκαιρία γέμισε τους ταμιευτήρες, η Φύση απλόχερα προσφέρει καλής ποιότητας νερό στη χώρα μας. Δυστυχώς όμως, οι εξελίξεις στην ενέργεια και τα μεταφορικά κόστη έχουν προκαλέσει μεγάλη κρίση, στις εταιρείες που επεξεργάζονται και πωλούν νερό στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον περασμένο Οκτώβριο έκλεισε η εταιρεία Athos, το καλοκαίρι έφυγε από την αγορά το καλής ποιότητας νερό Σαμαρίνα, το νερό Ζήρεια πέρασε στο Ζαγόρι. Όλοι πλέον δουλεύουν με οριακά περιθώρια κέρδους αφού δεν είναι δυνατό να περάσουν στη λιανική τιμή το σύνολο της αύξησης του λειτουργικού τους κόστους. Η άντληση καλής ποιότητας νερού δεν είναι δαπανηρή στην Ελλάδα. Η εμφιάλωση όμως ακρίβυνε (λόγω πετρελαίου και πλαστικού) το ίδιο πιο δαπανηρή είναι πλέον η μεταφορά όχι μόνον στη δύσκολη ελληνική επικράτεια, αλλά και στο εξωτερικό.

Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί μας προτιμούν, Βρετανοί, Πολωνοί διστάζουν

-Στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, οι κορυφαίοι παράγοντες του Τουρισμού ανοίγονται περισσότερο κι εκφράζουν ολοένα και περισσότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική χρονιά. Οι κρατήσεις αεροπορικών αφίξεων φαίνονται κατά 5% περισσότερες από πέρυσι. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι εμφανίζονται σταθεροί. Μείωση αναμένεται από τη δυναμική πολωνική τουριστική αγορά που επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Διστακτικοί λόγω της ύφεσης στην οικονομία τους εμφανίζονται οι Βρετανοί. Σταθερά ανοδικοί και δυναμικοί καλοί πελάτες του ελληνικού τουρισμού είναι οι Αμερικανοί. Για τους Κινέζους υπάρχουν πάντα πολλά ερωτηματικά.

Τα βλέμματα στραμμένα στη Νέα Υόρκη

-Αύριο ανακοινώνονται επισήμως τα στοιχεία πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια της FED. Εν αναμονή αυτής της ανακοίνωσης, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε τη δεύτερη διαδοχική πτωτική εβδομάδα, o δείκτης S&P 500 διέκοψε το δικό του ανοδικό σερί με εβδομαδιαία πτώση -1,1% ενώ ο Nasdaq έγραψε εβδομαδιαία πτώση -2,4%. Στη Νέα Υόρκη οι αναλυτές περιμένουν ότι αύριο θα ανακοινωθεί νέα άνοδος του πληθωρισμού κατά μισή μονάδα τον Ιανουάριο, δηλαδή 6,2% σε ετήσια βάση. Ο Δομικός Πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί την επιρροή των τροφίμων και της ενέργειας, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, φαίνεται ότι αυξήθηκε κατά +0,3% τον Ιανουάριο και +5,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δίνει εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης. Όλα αυτά προσφέρουν επιχειρήματα στον Τζερόμ Πάουελ για να αυξήσει πάλι τα επιτόκια του δολαρίου και να τροφοδοτήσει πάλι το σπιράλ της ακρίβειας του χρήματος.

Tora, tora, tora για τα επιτόκια του γεν

-Ίσως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος της ανοδικής πορείας των επιτοκίων. Στο παιχνίδι μπαίνει ξαφνικά και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Από τον NΙΚΚΕΙ ανακοινώθηκε επισήμως πως ο Kazuo Ueda επιλέχθηκε ως ο επόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, αντί του Masayoshi Amamiya. O Ueda έχει τη φήμη του «γερακιού» και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να αλλάξει ρότα η Ιαπωνία και να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια του γεν. Η επιλογή του προκάλεσε αμέσως πτώση στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων (αυξήθηκαν οι αποδόσεις τους), γιατί τώρα οι επενδυτές πιστεύουν τον Τζερόμ Πάουελ που διαρκώς δηλώνει πως δεν έχει τελειώσει με την άνοδο των επιτοκίων του δολαρίου.

Exit mobile version