Η Ελλάδα έχει πολλά σταφύλια με λεμονάτο χαρακτήρα αλλά ελάχιστα με κρεμώδη πληθωρικότητα, με το Βιδιανό σίγουρα να κατέχει την πιο ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα τελευταία.
Ο θησαυρός του Ρεθύμνου κάποια στιγμή κινδύνευσε να εξαφανιστεί, όμως ο σπουδαίος παραγωγός των Δαφνών, Νίκος Δουλουφάκης, όχι μόνο πίστεψε σε αυτό αλλά κατάφερε να το φέρει και στα ποτήρια όλων των σοβαρών οινόφιλων. Από εκεί και πέρα η χαρισματική ποικιλία δεν ήθελε και πολύ για να αναδειχθεί σε μεγάλη ντίβα του Κρητικού κρασιού αλλά κα να βρεθεί και σε αμπελώνες εκτός Κρήτης, μιας και η στόφα του δεν έμεινε απαρατήρητη.
Το Βιδιανό είναι μια αρκετά πλούσια σε σώμα ποικιλία με μαλακό, στρόγγυλο χαρακτήρα. Η σχετικά χαμηλή της οξύτητα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, όμως οι καλοί παραγωγοί της Κρήτης επιλέγουν ημιορεινά υψόμετρα προκειμένου να μπολιάσουν τα Βιδιανά τους με την απαραίτητη φρεσκάδα. Εξίσου εντυπωσιακό πάντως είναι και το άρωμα, με τα ώριμα κίτρινα φρούτα -βερίκοκο, ροδάκινο- να κυριαρχούν αλλά και κάποιες τροπικές νότες να μην λείπουν από το μπουκέτο. Οι οινοποιημένες σε ανοξείδωτες δεξαμενές εκδοχές θα σας προσφέρουν έναν μεγεθυντικό φακό για πού θα σας επιτρέψει να γνωρίσετε την τυπικότητά του. Όμως το Βιδιανό αγαπά εξίσου το βαρέλι αφού το ξύλο ενισχύει περαιτέρω το σώμα, την συμπύκνωση και την κρεμώδη αίσθησή του, αρτύζοντας τις αρετές του με όμορφες βανιλάτες νότες.
Φυσικά η Κρήτη είναι «Ο» τόπος για το Βιδιανό, με εξαιρετικές cuvee να έρχονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη της και την περιοχή των Δαφνών Ηρακλείου να αναδεικνύεται στο αδιαμφισβήτητο Grand Cru του υπέροχου αυτού σταφυλιού.
Διαμαντάκης, Βιδιανό
Οι Κάτω Ασίτες βρίσκονται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 450 μέτρων, οπότε καταλαβαίνετε ότι οι αμπελώνες της οικογένειας Διαμαντάκη που βρίσκονται εκεί δεν στερούνται δροσιάς. Ο Ζαχαρίας Διαμαντάκης ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στο Βιδιανό και η γεμάτη βερίκοκο και κυδώνι πρότασή του αποδεικνύει ότι έκανε καλά.
Δουλουφάκη Οινοποιείο, Δάφνιος Λευκός
Το κρασί που ξεκίνησε την φρενίτιδα γύρω από το Βιδιανό εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα τις ποικιλίας. Γιατί πάντα προσφέρει βερυκοκένια συμπύκνωση, σκέρτσο αρμπαρόριζας και πληθωρικό, ισορροπημένο στόμα. Επιπλέον παλαιώνει εντυπωσιακά και διαθέτει εκπληκτική σχέση ποιότητας-τιμής. Θέλετε και άλλα;
Δουλουφάκη Οινοποιείο, Άσπρος Λαγός Βιδιανό
Ο καρπός του ημιορεινού αμπελοτοπιού Άσπρος Λαγός μεταμορφώνεται με την αρωγή βαρελιών ακακίας σε ένα από τα πλέον γεμάτα, ογκώδη και πυκνά κρασιά που έχει να προσφέρει όχι μόνον η Κρήτη αλλά και ολόκληρη η χώρα. Εδώ όλες οι αρετές του Δάφνιου υπερτροφοδοτούνται και μπολιάζονται με χαρακτήρα μελιού, κάστανου και βανίλιας.
Zidianakis Garage Winery, Solidus
Το μικρό οινοποιείο που βρίσκεται στις Αγιές Παρασκιές -εντός της ζώνης των Πεζών- κάνει τα πρώτα του βήματα, αλλά δείχνει ικανό να κοιτάξει κατάματα ακόμα και γνωστά ονόματα. Το Solidus είναι ένα single vineyard Βιδιανό που παίρνει το όνομά του από το χρυσό βυζαντινό νόμισμα και είναι μπολιασμένο με γλυκόπιοτο, τροπικό χαρακτήρα.
Ιδαία Οινοποιητική, Βιδιανό
Το εξαιρετικό οινοποιείο από το Βενεράτο Ηρακλείου συνεχώς ανεβάζει τον πήχη των επιδόσεων με κρασιά σαν το Βιδιανό. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αρωματικά δείγματα της ποικιλίας, με το μπουκέτο μπανάνα, αχλάδι, αγιοκλήματος και ανανά να το καθιστά και ένα από τα πλέον πολύπλοκα. Στο στόμα είναι μακρύ, ισορροπημένο και μια ιδέα τανικό.
Ιδαία Οινοποιητική, Hesperis
Αν αγαπάτε τα βαρελάτα λευκά, το Hesperis θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Καρπός ενός ξερικού αμπελώνα, ωριμάζει για 6 μήνες σε δρυ και το αποτέλεσμα είναι τόσο πλούσιο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει κυρίως πιάτο. Όσο για την μύτη, αυτή προσφέρει μια πανδαισία κάστανου, καραμελωμένου ανανά, βανίλιας και mi-cuit βερίκοκου.
Καραβιτάκη Οινοποιείο , Ελιά Βιδιανό
Το οινοποιείο των Χανίων έχει απογειωθεί με τον Νίκο Καραβιτάκη στο τιμόνι και αυτό το βαρελάτο Βιδιανό του εντυπωσιάζει με την συμπύκνωση, την πολυπλοκότητα και την δύναμη που πατά πάνω σε λίγες τανίνες. Το high altitude (650m) του αμπελοτοπιού από το οποίο προέρχεται αυτή η cuvee των μόλις 1.450 φιαλών εξηγεί την γλυκόξινη γεύση της.
Κλάδος Οινοποιείο, White Diva
Το οινοποιείο Κλάδος είναι ένα από τα λιγοστά του Ρεθύμνου, ωστόσο εκπροσωπεί την πατρίδα του Βιδιανού με τον καλύτερο τρόπο. Η πρότασή του -που παίρνει το όνομά της από τον χαρακτηρισμό που έδωσα στην ποικιλία στις αρχές των ’10s!- διαθέτει ένταση αχλαδιού και ροδάκινου, γευστική δύναμη και δυναμικό μεσοπρόθεσμης παλαίωσης.
Silva Wines, Βοροινός
Η Ειρήνη Δασκαλάκη είναι οπαδός των ελάχιστων παρεμβάσεων σε αμπέλι και οινοποιείο και έτσι το Βοροινό της είναι vegan. Όμως πάνω από όλα είναι ένα κορυφαίο Βιδιανό που ενώ προέρχεται από ποικιλία υψομέτρων διαθέτει την μεγαλύτερη ίσως δροσιά από όλο τον ανταγωνισμό. Μαζί βέβαια με γευστικό μάκρος και άρωμα αχλαδιού Poire Williams.
Στραταριδάκη Οινοποιείο, Άσπρα Χαράκια
Το οινοποιείο των αδελφών Στραταριδάκη βρίσκεται στα Καστελλιανά Ηρακλείου, γεγονός που το καθιστά το νοτιότερο της Ευρώπης. Ωστόσο το Βιδιανό του -που προέρχεται από υψόμετρο 200-280 μέτρων- καταφέρνει να σφύζει από δροσιά και μπρίο. Ταυτόχρονα είναι πεντακάθαρο και εκρηκτικό στα αρώματα της αρμπαρόριζας και της μπανάνας.
