Ο οινοποιός Πάνος Τζίμας βάζει τον Αμβρακικό Κόλπο και την Ηπειρο στον χάρτη των μεγάλων κρασιών.
–Ποια είναι η ιστορία πίσω από την εμπλοκή σου στην παραγωγή κρασιού; Η εμπλοκή μου με την παραγωγή ήταν κάτι που το επιδίωξα από την αρχή των σπουδών μου στη Χημεία, όταν επέλεξα την εξειδίκευση του οινολόγου. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, όπου ασχολήθηκα ερευνητικά με τα φαινολικά συστατικά του κρασιού. Από εκεί προέκυψαν αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Το 2013 εγκατέστησα τον πρώτο αμπελώνα στον Αμβρακικό κόλπο και το 2019 απέκτησα το diploma του WSET φοιτώντας στη σχολή WSPC στο Παλαιό Φάληρο, όπου σήμερα είμαι εκπαιδευτής και quality assurance coordinator.
–Μία από τις αγαπημένες σου ποικιλίες είναι το Cabernet Franc και σήμερα όλο και πιο συχνά ακούμε γι΄ αυτό. Το Cabernet Franc για χρόνια αποτελούσε ένα «μυστικό» για το ευρύ κοινό, κρυμμένο πίσω από τη λάμψη του Cabernet Sauvignon. Ομως, χωρίς φασαρία πίσω από τα φώτα της διασημότητας, το Cabernet Franc, μία από τις αρχαιότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες, κατάφερε να εξαπλωθεί αμπελουργικά σε όλο τον κόσμο εξάπτοντας την όρεξη ταλαντούχων οινοποιών για δημιουργία και μοντέρνων sommelier για γαστρονομικούς συνδυασμούς. Σήμερα, το μυστικό αυτό έπαψε να είναι μυστικό δημιουργώντας μία εντυπωσιακή οινική τάση.
–Ποια είναι η καταγωγή του και σε ποιες αμπελουργικές περιοχές βρίσκουμε κρασιά του Cabernet Franc; Το Cabernet Franc είναι το δώρο της Ισπανίας στη Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η χώρα των Βάσκων είναι η περιοχή από ξεκίνησε την πορεία του για να κάνει καριέρα στη Γαλλία, όπου το βρίσκουμε σε μονοποικιλιακές εκφράσεις στην κοιλάδα του Λίγηρα, και σε χαρμάνια με το Merlot και το Cabernet Sauvignon στο Bordeaux. Στην υπόλοιπη Ευρώπη το συναντάμε σχεδόν σε όλες τις χώρες που παράγουν κρασί. Επιπλέον, το Cabernet Franc δίνει σπουδαία κρασιά στη Napa Valley της Καλιφόρνια, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, στον Καναδά, στην Αργεντινή και στη Νότιο Αφρική.
–Για ποιον λόγο θεωρείς ότι έχουμε σήμερα αυτή την εκρηκτική άνοδο στη δημοτικότητά του; Για να συμβεί κάτι σημαντικά επιτυχημένο σε παγκόσμια κλίμακα πρέπει να υπάρχει όχι ένας και μοναδικός λόγος αλλά ένας συνδυασμός προϋποθέσεων. Στην περίπτωση του Cabernet Franc έχουμε μία ποικιλία που λειτουργεί εξαιρετικά ως συστατικό σε χαρμάνι με τα διάσημα Merlot και Cabernet Sauvignon. Προσωπικά θεωρώ ότι τα κρασιά αυτά γίνονται αρκετά πιο νόστιμα και πιο σοφιστικέ όταν περιέχουν έστω και λίγο Cabernet Franc. Επιπλέον, το Cabernet Franc έχει τη μοναδική ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικά κλίματα και εδάφη, χαρίζοντας κρασιά με διαφορετικό ταπεραμέντο και αρωματικό χαρακτήρα, διατηρώντας όμως τη κομψότητα της υπογραφής του. Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν δύο σύγχρονες συγκυρίες, η κλιματική αλλαγή στην οποία το Cabernet Franc δείχνει καλή προσαρμοστικότητα και η ανάγκη για αλλαγή γεύσεων μέσω της αναζήτησης ποικιλιών που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τέλος, αξίζει να αναφέρω πως το Cabernet Franc εκτός από σπουδαία ερυθρά μπορεί να δώσει και εξαιρετικά ροζέ κρασιά.
–Ποιες γεύσεις και αρώματα βρίσκουμε σε ένα κρασί από Cabernet Franc; Το Cabernet Franc είναι μια ποικιλία terroir. Με άλλα λόγια, είναι μια ποικιλία που μπορεί να δώσει κρασιά που εκφράζουν τον τόπο και το περιβάλλον τους. Στις κρύες περιοχές, όπως στον Λίγηρα, το κρασιά του Cabernet Franc δίνουν περισσότερα φυτικά αρώματα, όπως πράσινης πιπεριάς. Σε περιοχές με ήπιο ωκεάνιο κλίμα, όπως το Bordeaux, υπάρχει ισορροπία μεταξύ των κόκκινων φρούτων, φράουλας και βατόμουρου, με τα βοτανικά και τα φυτικά στοιχεία. Στα πιο ζεστά, μεσογειακά κλίματα, τα κρασιά είναι πιο πληθωρικά με αρώματα από ώριμα βατόμουρα και κεράσια. Στα παραπάνω προστίθενται αρώματα από βιολέτα, γραφίτη, δέρμα και από κόκκινη πιπεριά chilly.
–Στο οινοποιείο JIMA χρησιμοποιείτε το Cabernet Franc. Σε ποια περιοχή βρίσκονται οι αμπελώνες; Το οινοποιείο JIMA βρίσκεται στον νομό Άρτας κοντά στον Αμβρακικό κόλπο και η φιλοδοξία μας είναι να αναδείξουμε τα διαφορετικά terroir που προσφέρει η Ηπειρος. Ετσι, διαχειριζόμαστε αμπελώνες στον Αμβρακικό κόλπο, στη Ζίτσα και στην Κόνιτσα. Το Cabernet Franc καλλιεργείται στον Αμβρακικό κόλπο και αποτελεί το 40% του αμπελώνα, που συμπληρώνεται με τις ποικιλίες Merlot και Βερτζαμί. Το κλίμα της περιοχής είναι καθαρά μεσογειακό. με τα καλοκαίρια να είναι ηλιόλουστα και ζεστά. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε μία απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τις ακτές του Αμβρακικού και δέχεται ένα μόνιμο θαλασσινό αεράκι, που ανακουφίζει τα φυτά από την καλοκαιρινή ζέστη. Οι βροχοπτώσεις περιορίζονται κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά είναι ικανές να γεμίσουν τα εδαφικά αποθέματα για την καλοκαιρινή σεζόν. Σε αυτό βοηθά το πυκνό πηλώδες έδαφος που συγκρατεί το νερό και το αποδίδει σταδιακά στο φυτό κατά το καλοκαίρι. Εκεί, τα κρασιά του Cabernet Franc είναι φινετσάτα, με αρώματα από μαύρα και κόκκινα βατόμουρα, ανθικές νύξεις βιολέτας, νότες πράσινης πιπεριάς, μαύρης σοκολάτας, δέρματος και γραφίτη. Η οξύτητα δίνει χαρακτηριστική φρεσκάδα και οι τανίνες είναι πλούσιες και βελούδινες.
–Τι στυλ κρασιών δημιουργείτε από το Cabernet Franc; Στόχος μας είναι να δημιουργούμε κρασιά μέτριου σώματος με βάθος και διακριτά επίπεδα, να έχουν δηλαδή αρχή, μέση και τέλος. Αναζητούμε πολυπλοκότητα και εξέλιξη στο ποτήρι. Το Cabernet Franc μάς βοηθά πολύ σε αυτό. Το χρησιμοποιούμε τόσο στο ερυθρό Odyssey όσο και στο ροζέ Liberté, που ζυμώνει και ωριμάζει σε αμφορείς και δρύινα βαρέλια. Η υψηλή ποιότητα που πετυχαίνει στον Αμβρακικό κόλπο μας οδήγησε να εμφιαλώσουμε μια περιορισμένη σειρά premium φιαλών με 100% Cabernet Franc. Ετσι, κυκλοφορήσαμε την ετικέτα JIMA-Day28. Το JIMA-Day28 εμφανίζει στο ποτήρι όσα αναζητώ σε ένα κρασί υψηλής ποιότητας, δυναμισμό, φινέτσα, αυστηρότητα, πολυπλοκότητα και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.
–Πού μπορεί να βρει κάποιος τα κρασιά σας; Αν και παράγουμε έναν μικρό αριθμό φιαλών, τα κρασιά μας βρίσκονται σε αρκετές κάβες σε όλη την Ελλάδα. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και φυσικά στην Ηπειρο, όπου έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη cava800. Επιπλέον, κρασιά μας εξάγονται σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία και Κύπρο.
–Το οινοποιείο JIMA είναι επισκέψιμο; Φυσικά, κατόπιν ραντεβού δεχόμαστε επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να ξεναγηθούν στον αμπελώνα, στο αγρόκτημα όπου βρίσκεται το οινοποιείο, να κάνουν γευστικές δοκιμές και να αγοράσουν τις αγαπημένες τους ετικέτες. Επίσης, στα Ιωάννινα διατηρούμε διαμέρισμα-ξενώνα (Adagio-JIMA luxury apartment) από όπου μπορούν να γίνουν εξορμήσεις σε όλους τους αμπελώνες μας στην Ηπειρο, αλλά και να οργανωθούν δοκιμές με νέες και παλιές ετικέτες του οινοποιείου.
*Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας στην ιστοσελίδα www.jimawinery.com
