search icon

Fine Living

Κρασί: 10 κορυφαία ροζέ από Μοσχοφίλερο, την απόλυτη ποικιλία

Ενα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία του ελληνικού κρασιού είναι γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια μέχρι η ξακουστή ποικιλία της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου να κάνει αυτό για το οποίο η φύση δείχνει να την έχει προικίσει: να προσφέρει κορυφαία αρωματικά ροζέ! Ισως η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί στην ύπαρξη της ΠΟΠ Μαντινείας, […]

Πώς εν μια νυκτί άλλαξε η μοίρα του Μοσχοφίλερου στην Πελοπόννησο.

Ενα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία του ελληνικού κρασιού είναι γιατί έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια μέχρι η ξακουστή ποικιλία της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου να κάνει αυτό για το οποίο η φύση δείχνει να την έχει προικίσει: να προσφέρει κορυφαία αρωματικά ροζέ! Ισως η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί στην ύπαρξη της ΠΟΠ Μαντινείας, μιας ονομασίας προέλευσης που, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνει ροζέ κρασιά και που πιθανόν δεν άφηνε τους παραγωγούς να δουν πέρα από το ελκυστικά εμπορικό παραπέτασμα που χαρίζει το status μιας ονομασίας προέλευσης. Βέβαια ροζέ Μοσχοφίλερα υπάρχουν από τη δεκαετία του ΄90 ή ακριβέστερα ροζέ “Μοσχοφίλερο”, αφού για πολύ μεγάλο διάστημα το Μελιαστό του Κτήματος Σπυρόπουλου τραβούσε μόνο του το ροζέ κάρο. Ομως ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν ότι οι λιγοστές χρωστικές της ερυθρωπής φλούδας της ποικιλίας από τη Μαντίνεια, το τριανταφυλλένιο άρωμα, η λεμονάτη ελαφράδα και το χαρακτηριστικό flavor λουκουμιού που προσφέρει ταιριάζουν… λουκούμι στην παραγωγή φίνων κρασιών του είδους.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ετσι σχεδόν εν μία νυκτί κάθε παραγωγός της ΒΑ Πελοποννήσου ενέταξε και ένα ροζέ Μοσχοφίλερο στην γκάμα του, με τα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές να εντυπωσιάζουν και μόνον ελάχιστες να απογοητεύουν. Ετσι η δημοφιλής ελληνική ποικιλία αποκάλυψε άλλη μία πτυχή του δυναμικού της πέρα από την παραγωγή ξεχωριστών λευκών ξηρών και αφρωδών κρασιών, ενώ δεν λείπουν και εξαιρετικά ροζέ όπου το Μοσχοφίλερο συμπράττει με άλλες ποικιλίες.
Είναι επομένως το Μοσχοφίλερο η απόλυτη ποικιλία για ροζέ; “Σίγουρα ναι” είναι η απάντηση, τουλάχιστον όσο συζητάμε για ένα αρωματικό, λουλουδάτο και αέρινο στυλ το οποίο προτάσσει την καλοκαιρινή… ξεροσφύρι κατανάλωση και όχι την αριστεία σε υψηλές ασκήσεις αρμονίας κρασιού-φαγητού. Και αν διαφωνείτε δοκιμάστε οποιοδήποτε από τα παρακάτω κορυφαία ροζέ Μοσχοφίλερα, καλά δροσισμένο!

Ζαχαριά Αμπελώνες, Lexis Gris
Αν και βρίσκεται στην καρδιά της Νεμέας, το οινοποιείο Ζαχαριά “εκμεταλλεύεται” τους ισχυρούς δεσμούς του με τη Μαντίνεια και επιλέγει το Μοσχοφίλερο για τη “Lexus” της γκάμας του. Το premium ροζέ ξεκινά σαν ένας όξινος espresso και τελειώνει σαν ένας κρεμώδης cappuccino, ενώ αρτύζεται με μια τζούρα εξωτισμού.

Κίσσα Κτήμα, Μικρός Δρόμος Ροζέ
Από ένα κομμάτι που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 750 μέτρα πάνω από την Κόρινθο, το μικρό οινοποιείο του Διμηνιού παράγει αυτό το μονοποικιλιακό ροζέ. Μικρός αλλά και δύσκολος ο δρόμος για την καλλιέργεια αυτού του επικλινούς block, όμως το αποτέλεσμα είναι γεμάτο τυπικότητα τριαντάφυλλου και βουνίσια ξηρή ελαφράδα.

Λαντίδη, Μικρή Κιβωτός Ροζέ
Ενα “ντροπαλό” ροζέ από τον ιδιόκτητο ορεινό αμπελώνα της Σκοτεινής Αργολίδος, που όμως ρεφάρει τη χαμηλή ένταση με πολυπλοκότητα ροδόνερου, λεμονιού δυόσμου και ανανά. Πλάι στην ελαφράδα και το πικάντικο τελείωμα βάζει άριστη ενσωματωμένη οξύτητα, στοιχείο που το καθιστά στρόγγυλο αλλά όχι μαλακό.

Μορόπουλου, Ροζέ
Η οικογένεια Μορόπουλου καλλιεργεί μόνο Μοσχοφίλερο, οπότε το δυναμικό της δεν σπαταλιέται από δω και από κει. Ετσι οι επιδόσεις της δεν εκπλήσσουν, με την πρόταση του παραγωγού από το Νεοχώρι να είναι έντονα αρωματική, άγρια λεμονάτη και μια ιδέα τανική. Το καλοδομημένο Μοσχοφίλερο στα καλύτερά του!

Μποσινάκη Οινοποιία, Ιέρεια Ροζέ
Η νέα γενιά έχει φέρει το οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1992 στο Στενό στην πρώτη γραμμή της Μαντινείας. Το Ιέρεια προέρχεται από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια και υπηρετεί την εύθραυστη, πολύπλοκη πλευρά της ποικιλίας, αφού διαθέτει ντελικάτα αποξηραμένα αρώματα, αλλά και υπέροχα υφάλμυρο στόμα.

Σπυρόπουλου Κτήμα, Μελιαστό
O πιονιέρος του ροζέ Μοσχοφίλερου δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα έστω και αν περιέχει μία τζούρα Αγιωργίτικου. Η πλέον ιστορική όσο και εμβληματική cuvee που άνοιξε τον δρόμο στο είδος, κάθε χρόνο καταφέρνει να αριστεύει στην δροσερή στρογγυλάδα, την ανθώδη τυπικότητα και την ελαφράδα.

Σταυρόπουλος Οινοποιείο, Coralli
Το οινοποιείο από το Παλαιοχώρι Ηλείας δεν κρύβει ότι η πρώτη ύλη για το Coralli προέρχεται από την Μαντίνεια. Και γιατί να το πράξει άλλωστε, αφού το οινοποιεί μαγικά προσδίδοντάς του εκρηκτικότητα λουκουμιού και γλυκόξινο σκέρτσο, αρετές που το καθιστούν ελκυστικό όχι μόνο στη φιάλη αλλά και στο ποτήρι.

Τρουπή Οινοποιείο, Τομή Μοσχοφίλερο Ροζέ
Από ένα επιλεγμένο αμπελοτόπι στα Λιθαράκια Μαντίνειας (640 μέτρα) προέρχεται το ροζέ Τομή που αποτελεί… τομή για το ροζέ Μοσχοφίλερο. Και αυτό γιατί συνδυάζει με μοναδικό τρόπο αυστηρότητα και αριστοκρατικότητα, υπογράφοντας τη στόφα του με έντονη ορυκτότητα και αέρινο ανθικό χαρακτήρα.

Τρουπή Οινοποιείο, Hoof & Lur
Το οινοποιείο της Φτέρης δεν εκπλήσσει μόνο με τις συμβατικές αλλά και με τις πιο “αλανιάρικες” cuvee του. Το απίθανο Hoof & Lur εν μέρει εκχυλίζεται με τα στέμφυλα και ωριμάζει σε αμφορείς και τσιμεντένιες δεξαμενές, προσφέροντας μία πανδαισία φρούτων και λουκουμιού, η γλύκα της οποίας σβήνει με τόνους οξύτητας.

Τσέλεπου Κτήμα, Gris de Nuits
Καλλιεργεί 650 στρέμματα και επιχειρεί σε τρεις περιοχές, όμως πάντα είναι ταυτισμένος με τη Μαντινεία. Για αυτό το ροζέ πάντως ο Γιάννης Τσέλεπος επιλέγει την πρώτη ύλη από το αμπελοτόπι Περπαταριά που βρίσκεται κοντά στο οινοποιείο των Ριζών Αρκαδίας. Πεντακάθαρο, κοφτερό σαν ξυράφι και τυπικό σαν… Τσέλεπος!
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version