search icon

Fine Living

Αγωνία και εκατομμύρια για το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι που αναμένεται ως το best-seller του 2023

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την κυκλοφορία του νέου βιβλίου με τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι, με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου. Το κοινό, περιμένει με αγωνία το συγκεκριμένο βιβλίο που κατά πως φαίνεται θα είναι ένα μανιφέστο κατά της βασιλικής οικογένειας για τον τρόπο που φέρθηκε στον ίδιο τον πρίγκιπα, τη σύζυγό του […]

Χορός εκατομμυρίων γύρω από τα πολυσυζητημένα απομνημονεύματα του Δούκα του Σάσεξ που κοντεύουν να ξεπουλήσουν πριν μπουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την κυκλοφορία του νέου βιβλίου με τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι, με ημερομηνία 10 Ιανουαρίου. Το κοινό, περιμένει με αγωνία το συγκεκριμένο βιβλίο που κατά πως φαίνεται θα είναι ένα μανιφέστο κατά της βασιλικής οικογένειας για τον τρόπο που φέρθηκε στον ίδιο τον πρίγκιπα, τη σύζυγό του και τα παιδιά τους, αλλά και την αδικοχαμένη μητέρα του, Νταϊάνα. Η σχέση του πρίγκιπα με το παλάτι του Μπάκιγχαμ, έχει μετρήσει πολλά δεινά τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να θυμίζει σήριαλ με αμέτρητα επεισόδια που τροφοδοτούν την περιέργεια του αδηφάγου κοινού. Και παρά το γεγονός ότι ορισμένοι παραμένουν φανατικοί θαυμαστές ή φανατικοί πολέμιοι των Σάσεξ, υπάρχουν και αυτοί που μετακινούνται μεταξύ των δύο στρατοπέδων ανάλογα με τις δηλώσεις και τις αποφάσεις του ζευγαριού.

Παρ’ όλα αυτά, ο Χάρι εξακολουθεί να κινείται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το παλάτι και δεν εννοεί να κάνει πίσω, παρά το γεγονός ότι η σχέση του με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας χειροτερεύει συνεχώς. Ο ίδιος, δείχνει ότι θέλει απλά να το βγάλει από μέσα του, να επουλώσει τις πληγές του και να προχωρήσει με τη ζωή του, όμως οι πιο ρεαλιστές σχολιάζουν ειρωνικά με τη φράση “είναι πολλά τα λεφτά Χάρι”. Το ποσό που έχει ανακοινωθεί ότι θα εισπράξει για το βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House UK, ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, ο Δούκας του Σάσεξ έχει δηλώσει ότι 1,5 εκατ. θα διατεθούν για τη φιλανθρωπική οργάνωση Sentebale, την οποία έχει ιδρύσει ο ίδιος από κοινού με τον πρίγκιπα Seeiso του Λεσότο, ενώ σκοπεύει να δωρίσει και στη μη κερδοσκοπική WellChild το ποσό των 347.000 δολαρίων.

Καθώς το βιβλίο αναμένεται να ξεπουλήσει πριν καλά καλά φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων, το ποσό που θα αποκομίσει τελικά ο Χάρι αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, αφού θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέες συμφωνίες. Άλλωστε, το μάρκετινγκ για το βιβλίο των 416 σελίδων που θα μεταφραστεί σε 16 γλώσσες, έχει κάνει τα πάντα για να προωθήσει την πώλησή του. «Ακατέργαστη, ακλόνητη ειλικρίνεια», προαναγγέλει ο εκδότης του οίκου Penguin Random House, και προσθέτει ότι πρόκειται για «μια δημοσίευση ορόσημο γεμάτη διορατικότητα, αποκάλυψη, αυτοεξέταση και σοφία που κατακτήθηκε με κόπο για την αιώνια δύναμη της αγάπης επάνω στη θλίψη». Και κάπου σε αυτό το σημείο, γίνεται επίκληση στο συναίσθημα με αναφορές στα ποσά που θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, ίσως για να προσπεράσει το κοινό ότι αν και πρίγκιπας, ο Χάρι δεν διστάζει να βγάλει τα άπλυτα της οικογένειάς του στη φόρα, αρκεί το αντίτιμο να έχει τον σωστό αριθμό.

Οι royals και τα βιβλία τους
Ο Δούκας του Σάσεξ, δεν είναι ο πρώτος που γράφει βιβλίο, είναι όμως από τους λίγους που το περιεχόμενο θίγει τα κακώς κείμενα της βασιλικής οικογένειας και από ότι φαίνεται βαδίζει στα χνάρια τους. Το 1951, ο αμφιλεγόμενος δούκας του Ουίνδσορ – γνωστός και ως πρώην βασιλιάς Εδουάρδος Η’ – έγραψε τα απομνημονεύματά του, περιγράφοντας λεπτομερώς τους λόγους που τον ώθησαν σε παραίτηση από το θρόνο. Στο βιβλίο του, “Η Ιστορία ενός βασιλιά” εξιστορεί τη βασιλική του ανατροφή, την εκπαίδευσή του στην Οξφόρδη και φυσικά την αγάπη του για την Αμερικανίδα διαζευγμένη Wallis Simpson, που σκανδάλισε τη βρετανική κοινή γνώμη.

Η Σάρα Φέργκιουσον, Δούκισσα του Γιορκ, έχει γράψει τα περισσότερα βιβλία από οποιοδήποτε άλλο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, με δεκάδες τίτλους. Έχει γράψει μυθιστορήματα, παιδικά βιβλία, εγχειρίδια αυτοβοήθειας κ.α. Φως στη ζωή της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, έριξε αρχικά με το βιβλίο της My Story, το 1996. Μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Άντριου, έγραψε το Finding Sarah, προκαλώντας δυσφορία στη βασιλική οικογένεια.

Όλοι οι άλλοι royals, μεταξύ των οποίων και ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, έχουν επιλέξει λιγότερο δημοφιλή θέματα και τα βιβλία τους περιορίζονται σε φωτογραφικά λευκώματα, παιδικές ιστορίες, περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, μυθιστορήματα, βιβλία μαγειρικής και κηπουρικής κ.λπ. Με λιγότερη απήχηση στο κοινό.

Πόλεμος στα χαρακώματα των βιβλιοπωλείων
Στο μεταξύ, στο περιθώριο της παραφιλολογίας για το επερχόμενο βιβλίο του Δούκα του Σάσεξ, οι εκπρόσωποι των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων δηλώνουν ότι δεν έχουν τη δύναμη να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων και την Amazon, που προσφέρουν το βιβλίο στο μισό της αρχικής του τιμής. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής ορίζεται στις 28 λίρες, περίπου 32 ευρώ, όμως τα μεγαθήρια όπως το Waterstones, το Foyles, η Amazon κ.ά. το πωλούν για 14 λίρες. Το βιβλίο, το οποίο είναι ακόμα στο στάδιο της προπαραγγελίας, βρίσκεται στο Top 10 της λίστας με τα bestseller της Amazon, βάζοντας φωτιά στην αγορά. Έτσι, τα μικρά βιβλιοπωλεία θα προμηθευτούν ελάχιστα αντίτυπα, τα οποία πολύ δύσκολα θα πουλήσουν.

Ασχετα με το πως θα επηρεαστούν οι ζωές ή τα οικονομικά τρίτων προσώπων από την κυκλοφορία του βιβλίου, ο πρίγκιπας Χάρι φαίνεται να είναι παραπάνω από κερδισμένος από το deal και προμοτάρει το προϊόν του με μάτια γεμάτα λύπη και φωνή ραγισμένη από τον πόνο. Με το γνωστό βρετανικό χιούμορ, ο δημοσιογράφος της Daily Mail, Richard Eden σχολίασε ότι ο πρίγκιπας μπορεί να μην έγραψε τα απομνημονεύματά του, αφού αυτή η τιμή ανήκει στον ghostwriter JR Moehringer, αλλά τουλάχιστον θα το έχει διαβάσει, γιατί ηχογραφεί το ηχητικό βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει επίσης στις 10 Ιανουαρίου.

#prince #harry #memoirs #book

Exit mobile version