Εάν η ιδέα ενός σιδηροδρομικού ταξιδιού στους αμπελώνες της Γαλλίας σας γοητεύει, το νέο επταήμερο πρόγραμμα της boutique εταιρείας οινικών περιηγήσεων Smooth Red συναρπάζει.
Το French Rail Collection διασχίζει τρεις από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές ζώνες της Γαλλίας, Καμπανία, Αλσατία, Βουργουνδία, προσφέροντας στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να δοκιμάσουν περισσότερα από 35 διαφορετικά κρασιά, από αφρώδεις σαμπάνιες και αρωματικά λευκά έως πολύπλοκα κόκκινα παγκόσμιας φήμης.
Το ταξίδι συνδυάζει την άνεση του τρένου με την αυθεντικότητα μικρών, οικογενειακών οινοποιείων, συχνά απροσπέλαστων στο ευρύ κοινό. Με αγγλόφωνους οινικούς οδηγούς, ιδιωτικές μεταφορές, και διαμονή σε ιστορικά ξενοδοχεία 4-5 αστέρων, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους αναζητούν κάτι περισσότερο από μια απλή γευσιγνωσία: μια βουτιά στην ιστορία, τη γεωλογία και την κουλτούρα που διαμόρφωσαν τα μεγαλύτερα κρασιά του κόσμου.
Και το κυριότερο: την απελευθέρωση από το τιμόνι, ώστε όλοι να απολαύσουν πλήρως την οινική εμπειρία. Στο παράθυρο του τρένου υψηλής ταχύτητας, του TGV, οι αμπελώνες της Καμπανίας διαδέχονται ο ένας τον άλλον σαν σελίδες ενός παλιού άλμπουμ. Η ταχύτητα του τρένου δεν αφαιρεί την λεπτομέρεια, την αντίθεση μεταξύ των σειρών των αμπελιών που σκιαγραφούνται στους λόφους και των μικρών χωριών με τις πέτρινες εκκλησίες.
Καμπανία: Η γη των βασιλέων και των bubbles
Η Reims δεν είναι απλώς μια πόλη, είναι ένα σύμβολο. Εδώ, στον γοτθικό Καθεδρικό της Notre-Dame με τα 2.300 αγάλματά του, στέφθηκαν 33 βασιλείς της Γαλλίας. Κάτω από την πόλη, οι υπόγειες στοές κιμωλίας που άφησαν οι Ρωμαίοι φιλοξενούν σήμερα εκατομμύρια φιάλες σαμπάνιας, καθώς παλαιώνουν σε σταθερή θερμοκρασία και υγρασία. Το υπέδαφος κιμωλίας της Καμπανίας, κατάλοιπο μιας αρχαίας θάλασσας, είναι το μυστικό. Απορροφά το νερό και το απελευθερώνει σταδιακά, αναγκάζοντας τα αμπέλια να παράγουν σταφύλια με έντονη οξύτητα και συμπύκνωση. Στο Epernay, η επίσκεψη στη Moët & Chandon ανοίγει την πόρτα στα 28 χιλιόμετρα υπόγειων κελαριών και στη διαδικασία της δεύτερης ζύμωσης που δημιουργεί τις περίφημες φυσαλίδες.
Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο Hautvillers, ο τάφος του Dom Pérignon στο αβαείο θυμίζει την μοναχική υπομονή που χρειάστηκε για να τελειοποιηθεί η τέχνη της assemblage, η ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών και αμπελοτεμαχίων που δίνει στη σαμπάνια την πολυπλοκότητά της. Από το παράθυρο του αβαείου, η Vallée de la Marne απλώνεται σαν χάρτης UNESCO, τοπίο -μνημείο της ανθρώπινης επιμονής και φύσης.
Οι επτά γευσιγνωσίες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκαλύπτουν τις αποχρώσεις των τριών κύριων ποικιλιών: το Chardonnay με την κομψότητα και τα εσπεριδοειδή, το Pinot Noir με το σώμα και τα κόκκινα φρούτα, το Pinot Meunier με τη φρουτώδη στρογγυλάδα.
Αλσατία: Στο σταυροδρόμι πολιτισμών
Το τρένο κινείται ανατολικά, προς την κοιλάδα του Ρήνου. Η Αλσατία είναι το μωσαϊκό της Ευρώπης, γαλλική ψυχή με γερμανικές επιρροές. Το Στρασβούργο, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμβολίζει την ειρήνη μετά από αιώνες διεκδικήσεων. Στην Petite France, τα ξυλόδετα σπίτια αντανακλώνται στα κανάλια σαν σκηνικό παραμυθιού. Ο Δρόμος του Κρασιού, 170 χιλιόμετρα στους πρόποδες των Βοσγίων, είναι προστατευμένος από τις βροχές του Ατλαντικού. Αυτή η ξηρασία επιτρέπει στα σταφύλια να ωριμάζουν αργά, αναπτύσσοντας έντονα αρώματα. Στο Mittelbergheim, ένα από τα “Πιο όμορφα χωριά της Γαλλίας”, το Grand Cru Zotzenberg παράγει εξαιρετικό Sylvaner. Στο Dambach-la-Ville, τα γρανιτένια εδάφη δίνουν μεταλλικά, κομψά Riesling.
Η Αλσατία ξεχωρίζει στη Γαλλία: εδώ τα κρασιά ονομάζονται από την ποικιλία, όχι την περιοχή. Οι τέσσερις “ευγενείς” ποικιλίες, Riesling (κοφτερό, με αρώματα μοσχολέμονου), Gewurztraminer (έκρηξη λίτσι και τριαντάφυλλου), Pinot Gris (πλούσιο, λιπαρό), Muscat (ξηρό, φρέσκο), συνοδεύουν την χορταστική τοπική κουζίνα. Η Choucroute Garnie με λευκό κρασί συναντά το ξηρό Riesling, η οξύτητα του οποίου “κόβει” τη λιπαρότητα.
Βουργουνδία: Η ιερή γη του terroir
Η τελική στάση είναι η Beaune, μια μεσαιωνική πόλη όπου το κρασί είναι θρησκεία. Το Hospices de Beaune, νοσοκομείο του 1443 με πολύχρωμη στέγη από εφυαλωμένα κεραμίδια, διοργανώνει κάθε Νοέμβριο τη διασημότερη φιλανθρωπική δημοπρασία κρασιού, καθορίζοντας τις τιμές της αγοράς. Στη Βουργουνδία γεννήθηκε ο όρος terroir. Οι χιλιάδες climats, μικρά αμπελοτεμάχια που εντάχθηκαν στην UNESCO το 2015, αποδεικνύουν πώς ένας πέτρινος τοίχος ή μια μικρή αλλαγή στην κλίση διαχωρίζει ένα Village κρασί από ένα Grand Cru αξίας εκατοντάδων ευρώ. Η χαρτογράφηση ξεκίνησε από τους Κιστερκιανούς μοναχούς του Μεσαίωνα.
Στη Côte de Nuits, το Pinot Noir μεγαλουργεί. Kεράσι, φράουλα, βρεγμένη γη, μεταξένια υφή. Στη Côte de Beaune, τα λευκά Chardonnay από το Montrachet θεωρούνται η κορυφαία έκφραση της ποικιλίας. Οι γευσιγνωσίες εδώ, γίνονται σε υγρά κελάρια, συχνά απευθείας από το βαρέλι, τελετουργία που αποκαλύπτει τις λεπτές διαφορές μεταξύ Régionale, Village, Premier Cru και Grand Cru.
Η πρακτική πλευρά της απόλαυσης
Το πακέτο ξεκινά από €4.200 κατ’ άτομο, περιλαμβάνοντας first class εισιτήρια, ιδιωτικές μεταφορές, έξι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4-5 αστέρων (όπως το ιστορικό Hôtel Le Cep στη Beaune), ολοήμερες ξεναγήσεις με αγγλόφωνους οινικούς οδηγούς και γευσιγνωσίες σε οινοποιεία. Η εκκίνηση μπορεί να γίνει από Παρίσι ή Λονδίνο μέσω Eurostar.
Το τρένο, ως επιλογή, είναι και δήλωση: το TGV έχει δραματικά μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από ιδιωτικό τζετ ή πολυτελές αυτοκίνητο. Η πράσινη συνείδηση είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του υψηλού lifestyle. Η πολυτέλεια σήμερα ορίζεται από την υπεύθυνη απόλαυση και από τον χρόνο να παρατηρήσεις πώς αλλάζει το φως πάνω στους αμπελώνες καθώς το τρένο κινείται νότια.
Σε έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από την ταχύτητα, αυτό το ταξίδι είναι πράξη αντίστασης. Τα 35 διαφορετικά κρασιά που δοκιμάζει κανείς δεν διδάσκουν μόνο για σταφύλια, διδάσκουν για ιστορία, γεωλογία, υπομονή. Και υπενθυμίζουν ότι οι μεγαλύτερες απολαύσεις απαιτούν χρόνο και την απελευθέρωση από το τιμόνι για να κρατήσεις ένα ποτήρι.
Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image
