Μια απλή τεχνική καλλιέργειας μικροσκοπικών λαχανικών που αναπτύσσονται μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να απαιτούν μεγάλο χώρο ή ιδιαίτερη εμπειρία.
Αν ψάχνετε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να απολαμβάνετε φρέσκα, θρεπτικά λαχανικά στο σπίτι σας, τότε η νέα τάση του micro seeding είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να τρώνε υγιεινά, να μειώσουν την εξάρτησή τους από το σούπερ μάρκετ και να απολαύσουν τη χαρά της καλλιέργειας μέσα στο ίδιο τους το σπίτι όλο τον χρόνο. Παρακάτω σας δίνω συμβουλές και tips καλλιέργειας για τα τρία πιο εύκολα φυτά αυτής της τεχνικής.
Τι είναι το micro seeding;
Το micro seeding είναι η καλλιέργεια λαχανικών σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, λίγο πριν γίνουν πλήρως ανεπτυγμένα φυτά. Δεν απαιτεί κήπο ή εξειδικευμένο εξοπλισμό -μια μικρή γλάστρα ή ένας δίσκος με χώμα αρκούν. Ωστόσο σε όποιον αρέσουν τα gadgets υπάρχουν αρκετά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Μέσα σε λίγες μέρες, τα φυτά μεγαλώνουν και είναι έτοιμα για κατανάλωση, προσφέροντας μια πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική υγεία.
Γιατί να δοκιμάσετε το micro seeding
–Γρήγορη ανάπτυξη. Τα φυτά είναι έτοιμα για κατανάλωση σε μόλις 7-14 ημέρες.
–Κατάλληλο για μικρούς χώρους. Μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι, στην κουζίνα ή ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου.
–Υψηλή διατροφική αξία. Τα νεαρά φυτά έχουν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τα αντίστοιχα ώριμα λαχανικά.
–Οικονομία και βιωσιμότητα. Δεν εξαρτάστε από την αγορά και ξέρετε ακριβώς τι τρώτε.
-Ιδανικό για όλη την οικογένεια. Μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει μαζί με τα παιδιά σας.
Τα 3 πιο εύκολα και θρεπτικά φυτά για micro seeding
Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, δοκίμασε αυτά τα τρία φυτά που μεγαλώνουν γρήγορα και είναι γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά:
Ραπανάκι: Δίνει μια ελαφρώς πικάντικη γεύση στις σαλάτες και περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Είναι έτοιμο σε 8-12 ημέρες!
Ηλίανθος: Οι τρυφεροί βλαστοί του είναι τραγανοί και πλούσιοι σε πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε. Είναι έτοιμοι σε 10-14 ημέρες!
Ρόκα: Με έντονη πιπεράτη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και αντιοξειδωτικά. Έτοιμη σε 7-10 ημέρες!
Πώς να ξεκινήσετε το micro seeding βήμα-βήμα
Επιλέξτε καλούς σπόρους: Χρησιμοποιήστε βιολογικούς και μη μεταλλαγμένους σπόρους για καλύτερα αποτελέσματα.
Βρείτε ένα δοχείο: Δίσκοι καλλιέργειας, ρηχές γλάστρες ή ακόμα και ένα πλαστικό τάπερ με τρύπες αποστράγγισης κάνουν τη δουλειά.
Προσθέστε το υπόστρωμα: Χρησιμοποιήστε ελαφρύ χώμα ή ακόμη και ένα στρώμα υγρού βαμβακιού για ταχύτερη βλάστηση.
Σπείρετε τους σπόρους: Απλώστε τους ομοιόμορφα και μην τους καλύψετε εντελώς με χώμα.
Διατηρήστε την υγρασία: Ψεκάζετε καθημερινά με λίγο νερό χωρίς να μουλιάσετε το χώμα.
Φροντίστε τον φωτισμό: Τοποθετήστε τα φυτά σε φωτεινό σημείο ή χρησιμοποιήστε λάμπα ανάπτυξης.
Συγκομιδή και απόλαυση: Όταν τα φύλλα φτάσουν 5-10 εκατοστά, κόψτε τα και ενσωματώστε τα στην διατροφή σας.
Η νέα τάση του micro seeding δεν είναι μόνο μια διασκεδαστική και υγιεινή ενασχόληση, αλλά μπορεί να γίνει και πηγή εισοδήματος. Με λίγη εξάσκηση, μπορείτε να πουλήσετε τα φρέσκα λαχανικά σας σε τοπικά εστιατόρια, βιολογικές αγορές ή ακόμα και online. Ακόμα και μια μικρή παραγωγή στο σπίτι μπορεί να μετατραπεί σε μια βιώσιμη μικρή επιχείρηση, αξιοποιώντας τη ζήτηση για υγιεινά, βιολογικά τρόφιμα. Καλή σας επιτυχία!
Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image
