Ο βραχώδης θόλος, το επιβλητικό τζάκι, τα ξύλινα τραπέζια, το φως των κεριών, οι ανθοσυνθέσεις, η σκαλισμένη κάβα στην πέτρα και η ζωντανή μουσική συνθέτουν μία μαγική ατμόσφαιρα.
Απόκρημνα βουνά, καταπράσινα δάση και δαντελωτές ακτές με σμαραγδένια νερά, ψιλή αμμουδιά, αλλά και άγριοι ορμίσκοι, όλα αυτά σε μία ακτογραμμή που το μήκος της αγγίζει τα 1.000 χλμ. Η Κορσική, δεν έχει πάρει άδικα το προσωνύμιο «L’ Île de Beauté» -νησί της ομορφιάς- αφού συνδυάζει την ανέγγιχτη φυσική γοητεία, τη γραφικότητα των μικροσκοπικών χωριών και τον πλούτο του πολιτισμού και των παραδόσεων, αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών επιρροών, που έχουν διαμορφώσει την μοναδικά «επαναστατική» ταυτότητα των κατοίκων της.
Η πολύπλευρη προσωπικότητα της Κορσικής
Η κουζίνα της είναι ένας ιδιαίτερος καμβάς από γαλλικές και ιταλικές πινελιές, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει την πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας, τη μαεστρία των ντόπιων στην παρασκευή των πιάτων, με ένα «πασπάλισμα» ιστορίας του τόπου που προσδίδει νοστιμιά και άρωμα. Λαχταριστά αλλαντικά όπως coppa, prisuttu, lonzu, figatellu, φρέσκα λαχανικά, τρυφερό κρέας, αλεύρι από κάστανο, μέλι, μύδια, στρείδια, καπνιστή πέστροφα, κορυφαία τυριά όπως toma corsa, niulincu, venachese και φυσικά το brocciu, Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το πιο διάσημο του νησιού που δεν λείπει από κανένα γεύμα, για το οποίο ακόμα και ο ποιητής Εμίλ Μπερζερά είχε πει: «Δεν ξέρεις την Κορσική αν δεν έχεις δοκιμάσει το brocciu!»… Δεκάδες είναι τα προϊόντα που μαζί με το savoir faire των Κορσικανών αναδεικνύουν την τοπική γαστρονομία. Όταν σε αυτή προστίθεται, δε, η ιστορία των αμπελώνων που μετρά τουλάχιστον 2.000 χρόνια και έχει προσφέρει εννέα κρασιά ΠΟΠ με ισχυρή προσωπικότητα, τότε το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό.
Ανάμεσα στα δεκάδες εστιατόρια του νησιού ξεχωρίζει ένα που όχι μόνο μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσης, αλλά τον καλωσορίζει σε έναν μικρόκοσμο της ίδιας της Κορσικής. Το περιβάλλον του La Table de la Grotte, άλλωστε, «παντρεύει» τη φύση, την παραδοσιακή κορσικανική κουζίνα, αναδεικνύοντας τη βαθιά σύνδεση με τη γη και τα ντόπια προϊόντα, εξυμνώντας την κουλτούρα και τον πολιτισμό του νησιού.
Εδώ οι παραδοσιακές γεύσεις πρωταγωνιστούν, με υλικά που προέρχονται από το κτήμα των ιδιοκτητών και ντόπιους παραγωγούς. Το εστιατόριο, σύμφωνα με τον οδηγό Michelin, «γοητεύει τους επισκέπτες με το απόλυτα μοναδικό σκηνικό του και τη νόστιμη γκουρμέ κουζίνα του, η οποία προβάλλει τα ποιοτικά προϊόντα του κτήματος ή των γειτονικών παραγωγών». Οι συντάκτες της «κόκκινης βίβλου» δε θα μπορούσαν να περιγράψουν καλύτερα την εμπειρία ενός γεύματος στο La Table de la Grotte.
Το La Table de la Grotte πήρε το όνομά του χάρη στη φυσική κοιλότητα που σχηματίζεται στην έκταση του ξενοδοχείου 5 αστέρων Domaine de Murtoli. Ο βραχώδης θόλος, το επιβλητικό τζάκι, τα ξύλινα τραπέζια, το φως των κεριών, οι ανθοσυνθέσεις, η σκαλισμένη κάβα στην πέτρα και η ζωντανή μουσική καλωσορίζουν τους επισκέπτες συνθέτοντας μία μαγική ατμόσφαιρα. Η πολυαισθητηριακή εμπειρία κορυφώνεται με τις γεύσεις που προτείνουν οι σεφ του εστιατορίου: Αρνίσια σπάλα, κολοκυθάκια à la Sartenaise, τάρτα τυριού brocciu που μπορεί να συνοδευτεί με μέλι, ή flan για επιδόρπιο, Œuf à la vuletta (χοιρινό μάγουλο) και Arba Barona (ενδημικό φυτό της Κορσικής). Οτιδήποτε και αν επιλέξει κανείς, το σίγουρο είναι ότι θα ικανοποιήσει τους γευστικούς του κάλυκες.
Η ικανοποίηση, ωστόσο, είναι καθολική, αφού οι φυσικές καμπύλες του βράχου λειτουργούν σαν βεράντα με πανοραμική θέα σε βουνό και θάλασσα που γαληνεύει το βλέμμα. Ιδανική επιλογή για ένα ρομαντικό δείπνο, όταν ο ήλιος φωλιάζει ανάμεσα στα κύματα. Παράλληλα, ο απαλός φωτισμός από τα κεριά, αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του σπηλαίου δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο, ενώ οι φυσικοί ήχοι σε συνδυασμό με τη μουσική, συμβάλλουν ώστε το γεύμα να μην είναι απλά ένα φαγητό, αλλά μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.
Domaine de Murtoli
Το Domaine de Murtoli, στη νότια Κορσική, είναι η τρανή απόδειξη ότι το πάθος και η αφοσίωση όταν συνδυαστούν αποδίδουν καρπούς. Το Domaine de Murtoli ενώνει την πολυτέλεια με τη βαθιά επαφή με τη φύση και την τοπική κληρονομιά, χάρη στο όραμα μίας οικογένειας που εδώ και τέσσερις γενιές θέτει ως πρωταρχικό στόχο να αναδείξει το περιβάλλον και να τιμήσει τους προγόνους της. Το κτήμα 6.000 στρεμμάτων περιλαμβάνει ένα αγρόκτημα που δίνει έμφαση στις βιολογικές πρακτικές και τη βιωσιμότητα, χάρη στη βιολογική γεωργία με τις παραδοσιακές τεχνικές, υιοθετώντας παράλληλα τη σύγχρονη, πολυτελή φιλοξενία.
Ο Πολ Καναρέλλι, με πάθος για το νησί του, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μεταμόρφωση του κτήματος διατηρώντας τη φυσική ομορφιά του και την κορσικανική κουλτούρα. Αποκαθιστώντας τους παραδοσιακούς οικίσκους και τα αγροτικά κτίσματα που βρίσκονταν στην έκταση και διατηρώντας την ιστορική ακεραιότητά τους, ο Καναρέλλι ενσωμάτωσε σύγχρονες ανέσεις και διακόσμησε κάθε κατάλυμα με μοναδικό τρόπο, προσφέροντας στους επισκέπτες την εμπειρία της διαμονής σε ένα φυσικό περιβάλλον.
Εξάλλου, μότο της οικογένειας είναι «εξέλιξη, όχι ριζική ανατροπή», όπως αναφέρει στο Fine Living η επικεφαλής επικοινωνίας του Domaine de Murtoli, Ελίζα Φιάμα, στο πλαίσιο του Mediatour France για δημοσιογράφους, φορείς και επαγγελματίες του γαλλικού τουρισμού που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης της Γαλλίας Atout France. Βασικά συστατικά της επιτυχημένης συνταγής ήταν η συνέχιση των παραδόσεων, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η συνεργασία με τους ντόπιους και η ανάδειξη των καλύτερων στοιχείων της Κορσικής. Τα 20 ανακαινισμένα κτίσματα – χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα – «παντρεύονται» αρμονικά με το τοπίο, ενώ βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το κτήμα, μερικά σε απόσταση χιλιομέτρων μεταξύ τους, δίνοντας την αίσθηση ενός απομονωμένου καταφυγίου.
Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ευρύ φάσμα υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως ιππασία, ψάρεμα, γκολφ και πεζοπορία και να ανακαλύψουν παραλίες, αμμόλοφους και βουνά, να μυηθούν στην τοπική κουζίνα στα άλλα δύο εστιατόρια της οικογένειας: Table de la Ferme (βραβευμένο με αστέρι Michelin) και Table de la Plage στην παραλία, αλλά και να χαλαρώσουν σε σπα, σάουνα και χαμάμ. Επιπλέον, η ξενοδοχειακή εμπειρία πέντε αστέρων του Domaine de Murtoli ενσαρκώνει ένα μοναδικό μοντέλο αρμονικής διαχείρισης μεταξύ γεωργίας, βιοποικιλότητας και τουριστικής ανάπτυξης. Στο 90% της έκτασης μπορεί κανείς να συναντήσει ενδημικά είδη, ενώ μόνο το 10% χρησιμοποιείται για τη γεωργία και μόλις το 0,03% διατίθεται σε δραστηριότητες ξενοδοχείων και εστιατορίων. Από την ίδρυσή του, η προστασία του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος βρέθηκε πάντα στο επίκεντρο των αποφάσεων.
Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική η φιλοσοφία, επομένως, και για το νέο «μέλος» της οικογένειας Καναρέλλι, το κατάλυμα 4 αστέρων A Mandria di Murtoli που θα ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου. Στην καρδιά της κοιλάδας Όρτολο στην Κορσική, βρίσκεται ένας κρυμμένος θησαυρός, μία όαση πολυτέλειας και αυθεντικής γοητείας που δίνει έμφαση στο περιβάλλον και στην κορσικανική κουλτούρα. Το A Mandria di Murtoli μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στον ουρανό και τα βουνά, απορροφώντας το μεσογειακό φως και αντανακλώντας το πνεύμα του τόπου. Γαλήνη, πολυτέλεια, φύση και υψηλή ποιότητα: Εδώ, ο επισκέπτης βιώνει την αυθεντική κορσικανική art de vivre.
www.murtoli.com
