search icon

Fine Living

Μοσχοφίλερο: Δέκα λευκά διαμάντια από 8-15 ευρώ που μυρίζουν καλοκαίρι

Το Μοσχοφίλερο διαχρονικά είναι από τις πλέον αγαπημένες ποικιλίες των Ελλήνων, αλλά και ένα σταφύλι πρεσβευτής του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, με το τριαντάφυλλο, το λίτσι και το λεμόνι να θέτουν το πλαίσιο της αρωματικής τυπικότητας και το ελαφρύ, χαμηλόβαθμο και ξηρότατο στόμα αυτό της γευστικής. Πριν από κάποια χρόνια η ποικιλία διήγαγε μια μάλλον […]

Καμία άλλη ποικιλία της χώρας δεν διαθέτει τη δροσιά, τη λουλουδάτη ευωδία και την αέρινη παρουσία που προσφέρουν οι ερυθρωπές ρόγες της, ιδιαίτερα όταν αυτές ευδοκιμούν στο ιδιαίτερα δροσερό κλίμα της ορεινής Αρκαδίας.

Το Μοσχοφίλερο διαχρονικά είναι από τις πλέον αγαπημένες ποικιλίες των Ελλήνων, αλλά και ένα σταφύλι πρεσβευτής του Ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, με το τριαντάφυλλο, το λίτσι και το λεμόνι να θέτουν το πλαίσιο της αρωματικής τυπικότητας και το ελαφρύ, χαμηλόβαθμο και ξηρότατο στόμα αυτό της γευστικής. Πριν από κάποια χρόνια η ποικιλία διήγαγε μια μάλλον άχαρη φάση με πολλά κρασιά να είναι μονοδιάστατα, υδαρή και ανισόρροπα όξινα, όμως εδώ και μια δεκαετία η εμφάνιση πολλών μικρών παραγωγών πλάι στα μεγάλα ονόματα έχουν προσδώσει στο χαρισματικό αυτό σταφύλι μια φοβερή δυναμική. Μέρος αυτής είναι η παραγωγή υπέροχων ροζέ και αφρωδών ετικετών, όμως τα λευκά κρασιά που παράγονται από αυτό το μυρωδάτο σταφύλι είναι τα πλέον διάσημα και δημοφιλή, διαθέτοντας μάλιστα και το ΠΟΠ Μαντίνεια status, όταν προέρχονται από το ομώνυμο Αρκαδικό οροπέδιο. Οποιαδήποτε από τις παρακάτω κορυφαίες προτάσεις θα σας αποδείξει το γιατί!

Γαία, Μοσχοφίλερο Wild Ferment
Πρόκληση το να λέγεσαι Γαία και να φέρνεις στη συλλογή ένα κρασί με τη φράση “wild ferment”. Ομως το Νεμεάτικο οινοποιείο φέρνει το Μοσχοφίλερο από τα Αγιωργίτικα Μαντίνειας στα όρια του, με την ίδια μαεστρία που το πράττει στην περίπτωση του Ασύρτικου. Και μάλιστα μη φοβούμενο ούτε και το βαρέλι! / Τιμή €15

Κανακάρη Οινοποιείο, Γκρι
Ενα επιλεγμένο αμπελοτόπι της Μαντίνειας έδωσε τον καρπό του στο οινοποιείο της Αιγιάλειας και αυτό του ξεζούμισε όλο το άρωμα και την αγριάδα, μέσα από μια ολιγόωρη παραμονή του μούστου με τα φλούδια σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ενα σχεδόν ανθρακόχρωμο, υπέροχο Gris de Moschofilero …όνομα και πράμα! / Τιμή €9

Μορόπουλου, Μαντινεία
Εξειδικεύεται στο Μοσχοφίλερο, η οικογένεια που έχει σαν έδρα της το Νεοχώρι Αρκαδίας, και αριστεύει σε αυτό. Τα κρασιά του οινοποιείου προέρχονται από 120 στρέμματα αμπελώνων που βρίσκονται σε υψόμετρο 600-700 μέτρων, με τη λευκή Μαντινεία του -φυσικά ΠΟΠ- να είναι από τις πλέον ντελικάτες της πιάτσας. / Τιμή €10

Μποσινάκη Οινοποιία, Μαντινεία
Η σχετικά μικρή οινοποιία της οικογένεια Μποσινάκη έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αναγέννηση του Μοσχοφίλερου, αλλά και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων παλαίωσής του. Η ΠΟΠ Μαντινεία της προέρχεται από 3 αμπελοτόπια, είναι αυστηρή και λεμονάτη (σε μύτη και στόμα) ενώ μαγεύει ακόμα και μετά από 2-3 χρόνια! / Τιμή €10

Μπουτάρη, Μοσχοφίλερο Cuvee Speciale
Το Μοσχοφίλερο Μπουτάρη είναι μια από τις πλέον εμπορικές ετικέτες όλων των εποχών, ωστόσο από το οινοποιείο της Τρίπολης προέρχεται και μια …turbo έκδοση από σχεδόν 50χρονα αμπέλια. Αν θέλετε την ΠΟΠ Μαντινείας σας παχιά, στρόγγυλη, πιπεράτη και γεμάτη αρώματα αχλαδιού το Cuvee Speciale αποτελεί μονόδρομο! / Τιμή €11

Σεμέλη, Thea Mantinia
Η ετικέτα γράφει “fine lees contact” και αυτή ακριβώς η επαφή του κρασιού με τις φίνες οινολάσπες, για 6 μήνες προσέδωσε σε αυτήν τη singe vineyard ΠΟΠ ετικέτα μια σχεδόν κρεμώδη, βανιλάτη προσωπικότητα. To Thea αρωματικά προτάσσει το ροδόνερο έναντι του λεμονιού, όντας μια ξεχωριστή πρόταση από τη Σεμέλη. / Τιμή €13

Σκούρα Κτήμα, Salto Wild Yeast
Ο πιο σκουρόχρωμος κλώνος της ποικιλίας -το Μαυροφίλερο- οινοποιείται με άγριες ζύμες και το αποτέλεσμα είναι …κορυφαία άγριο! Το Salto είναι αρχικά ντροπαλό στα αρώματα λάιμ και τριαντάφυλλου, καθώς επίσης και κατάξηρο, όμως η αυστηρότητά του χτίζει απίστευτες δυνατότητες παλαίωσης που ξεπερνούν την 7ετία! / Τιμή €13

Τρουπής Οινοποιείο, Μοσχοφίλερο Φτέρη
Η συλλογή των Μοσχοφίλερών του αυξάνει μέρα με την ημέρα, καλύπτοντας όλων των ειδών τα χρώματα και στυλ, ωστόσο η βασική ετικέτα Φτέρη δείχνει από πόσο ψηλά ξεκινάει τα άλματα το πολυσυζητημένο οινοποιείο της οικογένειας Τρουπή. Ενα Μοσχοφίλερο “πάγκου” που οπουδήποτε αλλού θα έπαιζε αρχική 11άδα… / Τιμή €8

Τρουπής Οινοποιείο, Τομή Μαντινεία
Οι εξαιρετικές επιδόσεις του οινοποιείου από τη Φτέρη της Μαντίνειας την έχουν φέρει στην αιχμή του δόρατος του Μοσχοφίλερου. Δεν ξέρω αν το Τομή κάνει επί της ουσίας κάποια …τομή στη σημαντική ΠΟΠ, όμως αυτό το λευκό από τα 650 μέτρα αριστεύει στη λεπτότητα, τη φινέτσα και το γευστικό μάκρος / Τιμή €10

Τσέλεπου Κτήμα, Blanc de Gris
Ο παραγωγός από την Τεγέα έχει εν πολλοίς καθορίσει την τυπικότητα του Μοσχοφίλερου με τη Μαντινεία του και εδώ απλά περνάει από “γυαλόχαρτο” την εμβληματική του ετικέτα. Βέβαια το γυάλισμα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται εμπλέκοντας inox δεξαμενή, βαρέλι και αμφορέα, όμως το αποτέλεσμα …θαμπώνει! / Τιμή €13
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Exit mobile version