Αποκλειστικό

Νίκος Περατικός

Από εφοπλιστής, επικεφαλής σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Αντίγκουα (pics + vid)

Της Μαρίας Λεμονιά

Ο γιος του θρυλικού Μιχάλη Περατικού και αδελφός του δολοφονημένου από τη «17 Νοέμβρη» Κωστή Περατικού απαρνήθηκε τα καράβια, «θεραπεύτηκε» από τις καταχρήσεις και βρήκε τον προσωπικό του παράδεισο προσφέροντας κοινωνικό έργο μαζί με τον Ερικ Κλάπτον στην Καραϊβική

×
PLAY VIDEO

Ο Μιχάλης Περατικός συμμετείχε στη ναυτιλιακή εταιρεία Pegasus Ocean Services

Τη δεκαετία του ’80 ο Νίκος Περατικός μετακομίζει στο Λονδίνο όπου εργάζεται στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία. Με τα καράβια ασχολήθηκε μέχρι και πριν από μια δεκαετία. «Η ίδια η ζωή μου έδειξε τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσω» παραδέχεται σήμερα με νόημα.

Ο αδικοχαμένος από τη «17 Νοέμβρη» Κωστής Περατικός

Η οικονομική άνεση και η μόδα της εποχής τον μυούν στις καταχρήσεις. Χασίς και ηρωίνη. Είναι για χρόνια χρήστης και η ζωή του κατρακυλά σε σκοτεινά μονοπάτια μέχρι που συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει να βιώνει άλλο την κατρακύλα. Δεν μπορεί να εργαστεί και το σώμα του πονά . Μετά από αγώνα αποτοξινώνεται. «Την πρώτη ημέρα που ξαναείδα τον κόσμο καθαρός, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα!» παραδέχεται σήμερα. Εστω κι αν είχε να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις. «Η δολοφονία του αδελφού μου Κωστή Περατικού από τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη ήταν το χειρότερο συμβάν της οικογένειάς μου. Ηταν κάτι παραπάνω από εφιάλτης. Μέχρι να πιαστεί η οργάνωση και να οδηγηθεί στην δικαιοσύνη ήταν ένα μαρτύριο για όλους μας».

Η Αντίγκουα το δεύτερο σπίτι του

«Δεν μιλάμε απλά για ένα υπέροχο μέρος αλλά για ένα εξωτικό νησί που εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί στον προσωπικό μου παράδεισο. Όταν μπήκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Crossroads αρχίζω να επισκέπτομαι δυo τρεις φορές τον χρόνο, την περιοχή. Το Crossroads είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία δημιουργήθηκε από τον Ερικ Κλάπτον και διαθέτει ομώνυμη κλινική αποτοξίνωσης από κάθε λογής εξαρτήσεις. Μια υπέροχη φάρμα στην Αντίγκουα με 32 κρεβάτια κι άλλα δέκα για ανθρώπους που είναι σε απεξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ αλλά και σε απεξαρτημένους που θέλουν να ξαναεπισκεφθούν τον τόπο. Όλα είναι όμορφα και ανθρώπινα. Οι “φιλοξενούμενοι” ζουν σε ένα υπέροχο περιβάλλον και δέχονται την ψυχική και ιατρική βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού. Πρόκειται για μια κοινωφελή οργάνωση όπου όλα τα έσοδα πάνε στον συγκεκριμένο οργανισμό. Από τότε που πήρα την θέση του CEO του Crossroads, περνώ του περισσότερους μήνες του χρόνου μου εδώ».

Στην Καραϊβική βρήκε τον προσωπικό του παράδεισο

Εδώ και 6 χρόνια ο Νίκος Περατικός ζει μόνιμα στην Αντίγκουα. Μπορεί να ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αμερική για να δει τα τρία του παιδιά, τον παράδεισό του στην Καραϊβική όμως δεν τον αλλάζει με τίποτα.

«Aγαπώ πολλά μέρη στο νησί» λέει στο Lemon Social Eye.

«Το English Harbour, δηλαδή το παλιό λιμάνι του Νέλσον, με τα εστιατόρια του και την θέα με τα megayachts να μπαινοβγαίνουν είναι το μέρος που με χαλαρώνει. Από την άλλη επισκέπτομαι κάποια από τα πεντάστερα ξενοδοχεία του νησιού. Στο εστιατόριο Catherines που θυμίζει bistro της Νοτίου Γαλλίας και βρίσκεται πάνω στην αμμουδιά, απολαμβάνω γνήσια Γαλλική κουζίνα. Από τα αγαπημένα μου ξενοδοχεία είναι το South Point , το Carlisle Bay κλ. όπου κάνω πολλά από τα ραντεβού και συχνά-πυκνά δειπνώ. Είναι υπέροχο να ρωτάς τα εστιατόρια ποιο είναι το ψάρι της ημέρας και να εισπράττεις την απάντηση “Θα ξέρουμε σε λίγη ώρα που θα φτάσει η βάρκα”».

Στα 24 χρόνια που λειτουργεί το Crossroads έχουν θεραπευτεί πάνω από 5.500 χιλιάδες Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι αλλά και 700 ντόπιοι.

Μέλη γνωστών οικογενειών, διασημότητες αλλά και απλός κόσμος μέσω του κοινωνικού έργου του «Αυτό οδηγεί σε μια τεράστια ικανοποίηση. Είναι ωραίο να βλέπεις έναν σταρ ή έναν απλό άνθρωπο να ξαναπαίρνει την ζωή στα χέρια του και να φεύγει από την Αντίγκουα γεμάτος δίψα και ελπίδα για ζωή».

Ο παράδεισος του Νίκου Περατικού στην Αντίγκουα