Αποκλειστικό

Ιουλία Τσέτη

Από το πατάρι του φαρμακείου στην Άρτα, επίτιμη Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας

To πιο επιτυχημένο γυναικείο success story

Γράφει η Μαρία Λεμονιά

Κληρονόμησε μια φαρμακευτική βιομηχανία και -μαζί με την αδελφή της, Ειρήνη- τη μετέτρεψαν σε κολοσσό με εξαγωγική δύναμη σε 60 χώρες στις πέντε ηπείρους. Και, μάλιστα, χωρίς να χάσει το ανθρώπινο πρόσωπό της (pics & video)

×
PLAY VIDEO

Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα η Ιουλία Τσέτη, γνωστή στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας μας καθότι Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη και Πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas, είχε την τιμή να φορέσει τη διδακτική τήβεννο αφού μετά από ομόφωνη απόφαση ανακηρύχθηκε Επίτιμη Διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη για τη σιδηρά κυρία της βιομηχανίας που θυμήθηκε τα φοιτητικά της χρόνια, την εποχή που και η ίδια σπούδαζε φαρμακοποιός.

Από το βήμα του Πανεπιστημίου δεν δίστασε να δηλώσει «Εκλαμβάνω τη σημερινή ημέρα ως μια αναγνώριση αρχικά των προσπαθειών των φαρμακοποιών γονέων μου και παππούδων μου και ως μια προτροπή προς τη νεότερη γενιά φαρμακοποιών, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον ανθρωποκεντρικό ρόλο της επιστήμης μας. Σε όλη τη σταδιοδρομία μου ως φαρμακοποιός, έθεσα την κοινωνική ευαισθησία στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».

Η ίδια στις προσωπικές της αφηγήσεις ανατρέχει συχνά σε εκείνα τα χρόνια που υπήρξαν και η απαρχή μιας αξιοπρόσεκτης διαδρομής «Μεγάλωσα στο φαρμακείο της μητέρας μου Σόνιας στην Άρτα, που ήταν από τα μεγαλύτερα της Ηπείρου, μελετώντας τα μαθήματά μου στο πατάρι του, και παράλληλα παρατηρώντας τον πάγκο του φαρμακείου, θαυμάζοντας την δουλειά του φαρμακοποιού,για τον επιστημονικό του ρόλο και για την αλληλέγγυα διάστασή του προς την κοινωνία. Μεγάλωσα με τις μυρωδιές του οινοπνεύματος, των φαρμακευτικών δρογών, της βανίλιας και της αμμωνίας που τότε εμπορεύονταν τα φαρμακεία για τα πασχαλινά κουλουράκια των νοικοκυριών».

 

Το οικογενειακό DNA παίζει πάντα τον ρόλο του

«Αργότερα στην ενηλικίωσή μου, ενθουσιάστηκα, βλέποντας τον πατέρα μου Κλέωνα να χτίζει το πρώτο εργοστάσιο της UNI-PHARMA στην Κάτω Κηφισιά. Βλέποντας να ανθίζουν τα «βιομηχανικά φουγάρα», απέκτησα την ισχυρή πεποίθηση, ότι κάτι ενδιαφέρον και χρήσιμο για τις ανάγκες της ανθρωπότητας γεννιέται στις μονάδες παραγωγής».

Σε μια εποχή που πολλές Ελληνικές εταιρίες περνούν σε ξένα χέρια οι αδελφές Τσέτη δημιουργούν το made in Greece στο φάρμακο. Σήμερα η Ιουλία Τσέτη είναι το πρόσωπο πίσω από τη UNI-PHARMA, όμιλο που αναπτύσσει, παράγει και διανέμει μερικά από τα πιο γνωστά φάρμακα της ελληνικής αγοράς όπως το γνωστό σε όλους Salospir, Αpotel, T4 αλλά και της ΙnterMed, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή καινοτόμων δερμοκαλλυντικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, όπως τα αγαπητά σε όλες τις γυναίκες Eva Intima. Ηγείται εξάλλου της πρότυπης μονάδας εκχύλισης φαρμακευτικών φυτών ελληνικής βιοποικιλότητας Uni-Herbo και της εμπορικής εταιρίας Pharma Belle με έδρα την Κύπρο.

Εχει συστήσει την Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Κλέων Τσέτης για την προώθηση των επιστημών υγείας και του πολιτισμού, υποστηρίζοντας έμπρακτα το έργο των πανεπιστημίων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων, όπως επίσης και τις νέες γενιές επιστημόνων με χορηγίες υποτροφιών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2020 στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας του SARS CoV-2, υλοποίησε τέσσερις μεγάλες δωρεές προς το Ελληνικό και Κυπριακό υγειονομικό σύστημα καθώς και προς τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ  προσφέροντας συνολικά εκατομμύρια δόσεις Unikinon (φάρμακο που εμπεριέχει τη δραστική ουσία χλωροκίνη) και χιλιάδες λίτρα αντισηπτικών. Πριν από λίγους μήνες συνεργάστηκε με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να συντονίσουν από κοινού στοχευμένες δράσεις για τους πρόσφυγες. «Οι δράσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, η εξασφάλιση της πρόσβασης ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, καθώς και η προαγωγή της ενημέρωσης του κοινού αποτελούν τον δικό μας Όρκο προς την κοινωνία» τόνισε η ίδια κατά την πρόσφατη αγόρευσή της ως Επίτιμη Διδάκτωρ.