Gucci στο πιάτο – Γεύσεις υψηλής ραπτικής στην Αθήνα. Μια μαγική βραδιά (pics+vid)
Aπό τη Μαρία Λεμονιά


Η Αθήνα έγινε Φλωρεντία με τους σεφ του διάσημου εστιατορίου Gucci να μαγειρεύουν για διακεκριμένους Αθηναίους και τους Ελληνες σεφ να δίνουν μάχη για το ποιος είναι καλύτερος για έναν χρυσό σκούφο.
Το Gucci Osteria είναι το διασημότερο εστιατόριο μόδας που υπάρχει στον κόσμο με τον διακεκριμένο σεφ Massimo Bottura να απογειώνει τους ουρανίσκους παντρεύοντας την μόδα με την υψηλή γαστρονομία.
Το εστιατόριο βρίσκεται στην Φλωρεντία, την πόλη απ’ όπου γεννήθηκε το brand Gucci. Εκεί όπου ο Guccio Gucci ονειρεύτηκε το 1881 να ξεπεράσει τα δεδομένα και να δημιουργήσει έναν ναό μόδας που θα φέρει τα πάνω κάτω.
Το Gucci Garden είναι η πρώτη boutique που άνοιξε εκείνος με την οικογένειά του και διατηρείται μέχρι σήμερα διαθέτοντας μάλιστα ρούχα και αξεσουάρ του οίκου που πωλούνται μόνο εκεί.
Στον ίδιο χώρο που αποπνέει φινέτσα και υψηλή αισθητική, δίπλα στο Palazzo Vecchio, βρίσκεται το μουσείο Gucci, γνωστό ως Gucci Museo, η boutique και η δημοφιλής πλέον Gucci Osteria, το πανάκριβο εστιατόριο του brand.
Το εσωτερικό του εστιατορίου έχει σχεδιαστεί για να κάνει την υπέροχη κουζίνα του να ξεχωρίζει –και αναφέρεται στην πολιτιστική κληρονομιά του δημοφιλούς brand.
«Το εστιατόριο είναι μια υπενθύμιση ότι η Φλωρεντία ήταν πάντα κέντρο πολιτιστικών ανταλλαγών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης», αναφέρει ο σεφ του χώρου και ένας από τους κορυφαίους σεφ της εποχής μας Massimo Bottura.
Στους τοίχους με τις πράσινες αποχρώσεις είναι χαραγμένοι με χρυσά γράμματα φράσεις από το «Canzona of the shtatë», ένα παραδοσιακό τραγούδι του 15ου αιώνα του Λορέντζο ντε Μέντιτσι.
Τα πιάτα σερβιρίσματος διαθέτουν ροζ σχέδια και οι κομψές μονόχρωμες χαρτοπετσέτες προσθέτουν στην αισθητική της Gucci. Όπως άλλωστε και οι γεύσεις. Το Gucci Garden δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο. Είναι η αποθέωση της φινέτσας και του κοσμοπολιτισμού.
Ο Gucci «προσγειώθηκε» στην Αθήνα
Οι φετινοί «Χρυσοί Σκούφοι», η διοργάνωση του Αθηνοράματος που αναδεικνύει τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, δεν μπορούσαν να συγκριθούν με καμία άλλη. Λογικό αν σκεφτούμε ότι την περασμένη Δευτέρα, δύο κορυφαίοι σεφ, οι Karime Lopez & Takahiko Kondo της Gucci Osteria, ενός εξαιρετικά σνομπ εστιατορίου, βρέθηκαν στη χώρα μας και στον ολοκαίνουριο χώρο του “Asteria Domus” για να μαγειρέψουν για το εκλεκτό κοινό της Αθήνας.
Ολο το enfant gâté της γεύσης έζησε κάτι ονειρεμένο…
Τα χέρια κινούντο με μαεστρία γύρω από την πανάκριβη πρώτη ύλη. Λες και χόρευαν πάνω από τις πορσελάνες.
Το πρώτο πιάτο παρέπεμπε σε ζωγραφικό πίνακα. Οι καλεσμένοι μαγεύονται αλλά αδυνατούν να καταλάβουν τον δαιμόνιο συνδυασμό των γεύσεων. Οι σεφ εξηγούν «Πρόκειται για μπακαλιάρο με citrus, verbena berry και sesame umeboshi» Οσο τα μακαρόνια; Ηταν mushroom rigatoni με true morels και chanterelle.
Οι ουρανίσκοι αρχίζουν να ζαλίζονται. Μια μπριγάδα σεφ εργάζονται σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Ο Ελληνας σεφ Ζαλ Λουί Καψαλάς – executive σεφ του χώρου μεταφράζει και μεταφέρει τις οδηγίες των δύο σεφ που έχουν έρθει από το εστιατόριο Gucci στην ομάδα. Εκείνος φτιάχνει ένα πιάτο, δείχνει τον τρόπο και οι βοηθοί εκτελούν τα υπόλοιπα πιάτα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η μαγεία της υψηλής γαστρονομίας!
Το αθηναϊκό κοινό γοητεύεται από το αποτέλεσμα. Κάποιες κυρίες βάζουν πρόγραμμα ένα ταξίδι στην Φλωρεντία. Στον οίκο Gucci με τις γεύσεις και την ρομαντική – unique boutique.
Οι Executive Chef της Gucci Osteria da Massimo Botura, Karime Lopez και Takahiko Kondo παραδέχονται «Είμαστε τα μέρη για τα οποία έχουμε δουλέψει και τα μέρη όπου έχουμε ταξιδέψει. Το φαγητό μας είναι η δική μας, σύγχρονη ματιά στην ιταλική κουζίνα που δεν αντιμετωπίζουμε όμως με νοσταλγική διάθεση.
Το background μας είναι διαφορετικό και μας αρέσει να μεταχειριζόμαστε τα ιταλικά προϊόντα που είναι εξαιρετικά με έναν τρόπο οικείο και διαφορετικό μαζί. Δημιουργούμε μια νέα παράδοση που μπορεί στο μέλλον να γίνει κλασική».
Η διοργανώτρια της βραδιάς Αννη Ηλιοπούλου πιάνει τον ενθουσιασμό του κόσμου που μαγεμένος από την λάμψη Gucci της αποκαλύπτει ότι ήταν οι πιο «γευστικοί σκούφοι στην ιστορία της διοργάνωσης».
Η Κάτια Δανδουλάκη τολμά να σπάσει τη δίαιτά της, η Oλγα Κεφαλογιάννη σχολιάζει θετικά τα πιάτα με την Αντζελα Γκερέκου και οι Ορσαλία Παρθένη και Γιώργος Ελευθεριάδης παραδέχονται ότι γαστρονομία και μόδα συνυπάρχουν αρμονικά.
Το εστιατόριο Etrusco στην Κέρκυρα του Εκτορα Μποτρίνι επιβεβαίωσε την κυριαρχία του ως κορυφαίο εστιατόριο στην χώρα μας ενώ βραβείο δύο σκούφων παρέλαβαν τα εστιατόρια το DELTA του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το Botrini’s Athens.
Ο ήχος από τα κρυστάλλινα ποτήρια που τσούγγριζαν οι καλεσμένοι ανταλλάσσοντας ευχές και η σαμπάνια που μπήκε αφρίζοντας στα ποτήρια συνόδευσαν γλυκά τη βραδιά…