Αποκλειστικό

Η θαλαμηγός Ωνάση, ο Ιρλανδός μεγιστάνας δικηγόρος και το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ (pics + vid)

Γράφει η Μαρία Λεμονιά
Φωτό: Nικόλας Κομίνης

Με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ο Ivor Fitzpatrick, ο Ιρλανδός μεγιστάνας δικηγόρος, σύμβουλος τραπεζών αλλά και διακεκριμένων επιχειρηματιών σε όλο τον κόσμο, ξανακάνει της μόδας τη θαλαμηγό Christina O του Ωνάση

×
PLAY VIDEO

Το απαύγασμα της πολυτέλειας

Η πολυτέλεια της συγκεκριμένης θαλαμηγού διαφαίνεται από την εντυπωσιακή προεδρική σουίτα του Αριστοτέλη Ωνάση η οποία και παραμένει όπως ήταν. Πολυτελής φινέτσα χαρακτηρίζει το σαλόνι με το μαρμάρινο τζάκι, τη βιβλιοθήκη με τον πίνακα του Ρενουάρ, τις 18 καμπίνες επιβατών καθώς και το εσωτερικό και εξωτερικό μπαρ. Η πισίνα με το ψηφιδωτό δάπεδο όπου απεικονίζεται ο Μινώταυρος, μετατρέπεται σε πίστα χορού ενώ η βιβλιοθήκη του Τσόρτσιλ πλημμυρισμένη με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων δεσπόζει. Κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι συνδέονται μεταξύ τους με μια επιβλητική σπειροειδή σκάλα.

Εντυπωσιακό είναι το περίφημο σαλόνι της Μαρίας Κάλλας, στο οποίο βρίσκεται ο πρώτος χρυσός της δίσκος, που αποκτήθηκε από δημοπρασία, τα δαχτυλίδια της από το γάμο της με τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, το πιάνο της καθώς και το αναμνηστικό δώρο που της είχε προσφέρει ο πρόεδρος Κένεντι μετά από παράσταση στη Νέα Υόρκη. Η βιβλιοθήκη του Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν τακτικός θαμώνας της θαλαμηγού, αλλά οι πίνακες του Τζόρτζιο ντε Κίρικο μαρτυρούν την ιστορικότητα των χώρων. Στο εσωτερικό του yacht υπάρχουν αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση, μεγάλης ιστορικής αξίας τα οποία έχουν διασωθεί μέσα στο χρόνο, τα περισσότερα όμως εκ των οποίων έχουν ανακτηθεί εκ νέου μέσα από δημοπρασίες. Eντυπωσιάζουν το περίτεχνο κάγκελο της σπειροειδούς σκάλας, αυθεντικοί πίνακες ζωγράφων της αναγέννησης αλλά και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις θρυλικές στιγμές της θαλαμηγού.

Η ιστορική θαλαμηγός, μήκους 99 και πλάτους 11 μέτρων, πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση το 1954, με συνολικό κόστος αγοράς και ανακαίνισης το μυθικό για την εποχή ποσό των 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση το 1975, η «Χριστίνα Ο» κληρονομήθηκε από την κόρη του Χριστίνα η οποία με τη σειρά της το παραχώρησε στο ελληνικό κράτος. Μετά από αλλαγές πολλών ιδιοκτητών πέρασε, εντέλει, στα χέρια της οικογένειας Fitzpatrick έναντι αρκετών εκατομμυρίων.

Πληροφορίες τους θέλουν να μετακινούνται με lear jet και να απολαμβάνουν διακοπές στις θάλασσες του κόσμου με την θαλαμηγό του Ωνάση. Το θρυλικό yacht θεωρείται και είναι γι’ αυτούς μια έξυπνη επένδυση καθώς το νοικιάζουν τα καλοκαίρια σε billionaires ανά τον κόσμο έναντι του αστρονομικού ποσού των 750.000 ευρώ την εβδομάδα τουτέστιν ενάμισι εκατομμύριo το δεκαπενθήμερο.