Αποκλειστικό

Nέο πρωτοποριακό – μοριακό pap test από Έλληνες – Από τον Παπανικολάου στην Dr. Lucy Gilbert

Συνέντευξη στη Μαρία Λεμονιά

Ετσι η Dr. Lucy Gilbert, θα εντοπίζει έγκαιρα το γυναικείο καρκίνο, σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες. Το νέο μοριακό pap test είναι έτοιμο! Και μάλιστα με ελληνική χρηματοδότηση

Μια πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ. Η έρευνα που βρίσκεται στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσής της από την ομάδα της Dr Lucy Gilbert, διευθύντριας του Τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας και Ερευνητικής Μονάδας Γυναικείας Υγείας στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill (MUHC), συνεργάτης του νοσοκομείου Johns Hopkins, είναι ένα νέο μοριακό pap test για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου – Πρόκειται για το περίφημο Τhe DOvEEgene Project.

To αξιοπρόσεκτο είναι ότι στη συγκεκριμένη χρηματική ενίσχυση της έρευνας συμμετέχουν διακεκριμένοι Ελληνες επιχειρηματίες του Μόντρεαλ αλλά και μια ομάδα δυναμικών γυναικών που απαρτίζουν το Λύκειο Ελληνίδων το οποίο φέτος στις 25 Απριλίου διοργανώνει ένα ακόμη Gala, μια βραδιά μόδας με Έλληνες σχεδιαστές την οποία συντονίζει η Ορσαλία Παρθένη. Η πρωτοβουλία ανήκει στη δυναμική Ελληνίδα Ιουστίνη Φραγκούλη. Τα έσοδα, μάλιστα, προορίζονται για την ολοκλήρωση της μελέτης ώστε το νέο μοριακό pap test να κυκλοφορήσει δωρεάν στην παγκόσμια αγορά.

Είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι η χώρα μας ενισχύει μια τέτοια έρευνα αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας ότι το πρώτο pap test που κυκλοφόρησε στον κόσμο σώζοντας εκατομμύρια γυναίκες ήταν αυτό του διάσημου Ελληνα γιατρού Γιώργου Παπανικολάου. Το Τεστ Παπανικολάου ή απλούστερα Τεστ Παπ είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυνητικά προ-καρκινικών και καρκινικών καταστάσεων στον γυναικείο τράχηλο της μήτρας (την αρχή δηλαδή της μήτρας).

Η Καναδή γιατρός είναι ενθουσιασμένη με την έρευνα που πρόκειται να σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη

«Προβληματισμένη με τη θλιβερή πραγματικότητα ότι το ποσοστό θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία 30 χρόνια, μαζί με την ομάδα μου εργασθήκαμε ασταμάτητα για να σχεδιάσουμε ένα γονιδιακό τεστ Παπανικολάου μήτρας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση των κυττάρων . Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό τεστ ικανό να κάνει τη διάκριση μεταξύ καρκινικών και μη καρκινικών κυττάρων σε γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση. Το DovEEgene έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει τον τρίτο υψηλότερο καρκίνο-δολοφόνο των γυναικών πριν να είναι πολύ αργά».

– Πώς προέκυψε όμως η διαπίστωση πως ο καρκίνος των ωοθηκών τελικά δημιουργείται σε άλλη γενετήσια περιοχή στις γυναίκες;

«Μετά από πολλά χρόνια έρευνας σε γυναίκες άνω των 50 ετών κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος δημιουργείται στις σάλπιγγες και όχι στις ωοθήκες γι αυτό όταν ανιχνεύεται πλέον ως όγκος στην εν λόγω περιοχή είναι αργά για τη θεραπεία του. Το γονίδιο μεταλλάσσεται μέσα στο κύτταρο στην περιοχή των σαλπίγγων κι από εκεί διοχετεύεται στο αίμα. Όταν πια ανιχνευθεί στις ωοθήκες βρίσκεται σε τρίτο και τέταρτο στάδιο, γι αυτό ονομάζεται «σιωπηρός δολοφόνος».

– Τι προσφέρει το νέο γονιδιακό pap test;

«Αυτό το test παίρνει υγρό από την περιοχή των σαλπίγγων το οποίο αναλύεται σε μοριακά εργαστήρια. Εάν βρεθούν μεταλλαγμένα κύτταρα στην περιοχή αυτή, τότε η γυναίκα υποβάλλεται σε υστερεκτομή και παύει να κινδυνεύει απο καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου. Aπο την στιγμή που αυτό το test θα μπει στην προληπτική ιατρική, αυτοί οι καρκίνοι θα θεραπεύονται με ένα απλό χειρουργείο. Πριν ο δρ. Παπανικολάου ανακαλύψει το διαγνωστικό παπ-τεστ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των γυναικών. Τώρα ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου αποτελεί συχνότερη αιτία θανάτου».

«Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Ενθαρρυμένοι από τη γενναιόδωρη υποστήριξή της ιατρικής κοινότητας αλλά και των γυναικών που συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές συνεχίζουμε να κάνουμε βελτιώσεις στο αρχικό test».

«Το πρώτο προληπτικό test για τους γυναικείους καρκίνους -το τεστ Παπανικολάου που εφευρέθηκε από τον Έλληνα βιολόγο-ιατρό Dr Γιώργο Παπανικολάου- έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Ο καρκίνος των ωοθηκών και του ενδομητρίου είναι επί του παρόντος η τρίτη πιο κοινή αιτία θανάτων στις γυναίκες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες επιχειρηματίες του Καναδά αλλά και το Λύκειο των Ελληνίδων για την οικονομική συνδρομή τουs στην έρευνά μας. Είμαστε ευγνώμονες!»

Η ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται σε λίγες ημέρες σε όλο τον πλανήτη και η πρωτοπόρος – ερευνήτρια Dr. Lucy Gilbert, μια από τις 25 πιο επιδραστικές γυναίκας της άλλης πλευράς του Ατλαντικού εξομολογείται στο Lemon Social Eye.
«Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στην ιατρική, υπήρχαν πολύ λίγες γυναίκες, ειδικά στη χειρουργική. Εμπνεύστηκα από εκείνες τις λίγες γυναίκες που είχαν σπάσει αυτή τη γυάλινη οροφή. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορείς να συνδυάσεις την οικογένεια με μια καριέρα υψηλών απαιτήσεων. Το κλειδί είναι να πιστεύεις στον εαυτό σου και να ακολουθείς τα όνειρά σου».