Αποκλειστικό

Ο Έλληνας που ασφάλισε από τα μάτια της Τέιλορ έως ερπετά και οστά αγίων – Συνάπτει τα πιο πρωτότυπα συμβόλαια στον πλανήτη (pics + vid)

Συνέντευξη στη Μαρία Λεμονιά

×
PLAY VIDEO

Ηταν εκείνος που ασφάλισε τα μάτια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τις γάμπες της Άντζι Ντίκινσον. Αλλά και εκείνος που ασφάλισε τη μεταφορά ερπετών στη χώρα μας, οστά αγίων, ατυχείς αποφάσεις σημαντικών διοικητικών συμβουλίων και εξαγωγικών προϊόντων που επέφεραν βλάβη στον καταναλωτή.

«Στην αφετηρία της καριέρας μου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ασφάλιση των ματιών της Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Η ηθοποιός ζητούσε να ασφαλίσουμε τη λάμψη των ματιών της από απώλεια ή ατύχημα.

Για τον σκοπό αυτόν δημιουργήθηκε μια ομάδα από δύο οφθαλμίατρους και δύο δικηγόρους μαζί με τους οποίους συνθέσαμε τους όρους του πρώτου, σε αυτό το είδος, ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Η σύνθεση των όρων αυτού του συμβολαίου αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν και εξελίχθηκαν τα σημερινά ασφαλιστήρια συμβόλαια κάλυψης καλλιτεχνών, αθλητών και πιλότων.

Στην ίδια φιλοσοφία, πραγματοποιήθηκε και η ασφάλιση των ποδιών της Άντζι Ντίκινσον. Όπως και στην περίπτωση της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, έτσι και η Άντζι Ντίκινσον ήθελε να ασφαλίσει τα πόδια της, τα οποία δάνειζε για doublage προς τρίτους ηθοποιούς» παραδέχεται σήμερα στο Lemon Social Eye.

Η επιστροφή στην Ελλάδα και η δική του εταιρεία

Η ασφάλιση ηθοποιών, παραγωγών, τεχνικού εξοπλισμού γυρισμάτων γνωστών τηλεοπτικών προγραμμάτων και κινηματογραφικών ταινιών σε δύσκολές περιοχές του κόσμου αποτελεί για τον Γιώργο Καραβία έναν τομέα στον οποίο δίνει ιδιαίτερη ασφαλιστική βαρύτητα. Η δεύτερη κατηγορία εξειδικευμένων ασφαλιστικών κινδύνων αφορά την ασφάλιση έργων τέχνης και κοσμημάτων. Μια σειρά από σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα των δημοπρατικών οίκων Sotheby’s και Christies, αποτέλεσαν το know how του, δηλαδή τον πυρήνα των γνώσεων του επάνω στο ιδιαίτερα γοητευτικό και ενδιαφέρον αντικείμενο ασφάλισης πολύτιμων αντικειμένων.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1986, δημιουργεί την ασφαλιστική εταιρεία Karavias Associates, της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων και έργων Τέχνης. Κατ’ αυτό τον τρόπο, και για πρώτη φορά στη χώρα, εισήχθη στην ασφαλιστική αγορά η ανάληψη αυτών των κινδύνων. Έκτοτε, η εταιρεία του συμμετέχει σε όλες τις καλλιτεχνικές φουάρ και εκθέσεις της χώρας, στηρίζοντας εμπράκτως και αδιαλείπτως την Τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι η εταιρεία που ασφαλίζει κατ‘ αποκλειστικότητα τις Art Athina και Θεσσαλονίκη και τις περισσότερες βαρύτιμες ιδιωτικές συλλογές.

Τα οστά Αγίου και η συνεργασία με το Βατικανό

Ο Γιώργος Καραβίας που εκτός από την εταιρεία του διατηρεί και μόνιμη συνεργασία με τους Lloyd’s of London, ασφαλίζει από τα πόδια ποδοσφαιριστών μέχρι τα πιο γνωστά και luxurius κοσμηματοπωλεία της χώρας μας. Παρέχει ασφαλιστικά συμβόλαια για τη μεταφορά διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων από το εξωτερικό στη χώρα μας και αναλαμβάνει τα πιο πρωτότυπα συμβόλαια. Πριν από λίγα χρόνια του ζητήθηκε να ασφαλίσει τα οστά κάποιου οσίου για τη μεταφορά τους. Το συμβόλαιο ήταν τόσο ιδιαίτερο που αναγκάστηκε να συνεργαστεί με το αντίστοιχο τμήμα του Βατικανού για το know how. «Oμολογώ ότι αυτό ήταν ένα από τα πιο ιδιόρρυθμα συμβόλαια που έχω συντάξει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου» εξομολογείται στο Lemon Social Eye.

Σήμερα η ιστορία της εταιρείας Karavias Underwriting Agency είναι συνυφασμένη στην πανελλήνια ασφαλιστική αγορά με την ανάληψη πολλαπλών εξειδικευμένων κινδύνων στους περιβαλλοντικούς τομείς –για παράδειγμα ένα εργοστάσιο που ρυπαίνει τη φύση– στην ασφάλιση παραμετρικών κινδύνων (καιρικών συνθηκών), μονάδων παραγωγής, γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ξενοδοχειακών μονάδων κτλ. Και όχι μόνο. Είναι η εταιρεία που συνθέτει τα πιο πρωτότυπα συμβόλαια όπως αυτά που αφορούν διαδικτυακές κλοπές ήτοι Cyber Insurance, ακύρωση εκδηλώσεων, καθώς και λανθασμένες αποφάσεις κάποιου διοικητικού συμβουλίου.

Για τον Γιώργο Καραβία κάποια συμβόλαια είναι πρωτοποριακά και αποτελούν συμβόλαια πρότυπα πάνω στα οποία πατά η διεθνής αγορά. Πρόσφατα μάλιστα τηρήθηκε ένα από αυτά αποζημιώνοντας καταναλωτή του εξωτερικού που υπέστη βλάβη από τρόφιμο ελληνικής βιομηχανίας. Άλλωστε, το quote της φιλοσοφίας του είναι: «Insurance as unique as you!».