Αποκλειστικό

Σοφία Εφραίμογλου – Η πρώτη γυναίκα Προέδρος του ΕΒΕΑ: Από την οικογενειακή επιχείρηση των παιδικών χρόνων, Πρόεδρος Εμπόρων και Βιομηχάνων

Γράφει η Μαρία Λεμονιά

Σε μια εποχή που σε κάποια μέρη του κόσμου οι γυναίκες όχι απλά μπαίνουν στο περιθώριο αλλά και έχουν άδοξο τέλος, η Σοφία Εφραίμογλου αποτελεί πρότυπο γυναικείας δυναμικότητας. Έμποροι και Βιομήχανοι της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και την θέτουν επικεφαλής τους.

×
PLAY VIDEO

Ως μέλος του ΔΣ στον ΕΒΕΑ έχει γίνει κατά το παρελθόν γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του

Η ίδια μάλιστα αμέσως μετά την εκλογή της δεν δίστασε να δηλώσει «Αναλαμβάνω Πρόεδρος ενός φορέα, που, σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί τον στόχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ενός φορέα που συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας, με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούμε, με τα φορολογικά έσοδα που φέρνουμε, με την καινοτομία που προάγουμε. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Διότι, χωρίς επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να έχουμε ούτε ανάπτυξη, ούτε κοινωνική συνοχή, ούτε μέλλον ως χώρα».

«Από την πρώτη γυμνασίου κάθε καλοκαίρι αρχικά έκανα φροντιστήριο για να δώσω για κάποιο δίπλωμα αγγλικών και παράλληλα δούλευα στη SUZUKI. Tα απογεύματα δε, πήγαινα στο μαγαζί. Τότε τα μηχανάκια δεν ερχόντουσαν έτοιμα αλλά σε κομμάτια. Είχα μάθει τη δουλειά και ήξερα να τα συναρμολογώ. Ήταν κάτι σαν παιχνίδι για εμένα. Ήταν η εποχή της μεγάλης ανάπτυξης για την Ελλάδα και καθώς τα μηχανάκια είχαν μεγάλη ζήτηση, είχα μπει δυναμικά και στις πωλήσεις».

Κατά την επιστροφή της εργάζεται ως καθηγήτρια στο ΤΕΙ Πειραιά και εκείνη την εποχή γνωρίζει τον επιχειρηματία Δημήτρη Εφραίμογλου. «Εκείνη την εποχή η πεθερά μου Ουρανία ήταν εκπαιδεύτρια στο Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου στο οποίο εκπαιδεύτηκα και εγώ για πολλά χρόνια στον τομέα της συστημικής προσέγγισης στην ψυχολογία. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για τη ζωή μου μιας και εκεί εκπαιδεύονταν και έπαιρναν εποπτεία τόσο ψυχίατροι όσο και ενδιαφερόμενοι πάνω στον τομέα».

Την εποχή που η Ελλάδα βλέπει με θετικό μάτι τις τηλεπικοινωνίες, η Σοφία Εφραίμογλου κάνει το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα λανσάροντας στην Ελληνική αγορά την Vivodi. Είχε ήδη υλοποιηθεί ένα μεγάλο όραμα της οικογένειας Εφραίμογλου: Η δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού και Υψηλής Τεχνολογίας, το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος στο συγκεκριμένο Ίδρυμα το οποίο επιτελεί πολύ σημαντικό έργο. Ακόμη και σε εθνικό επίπεδο.

Η επιστολή στον Πατριάρχη και η εικονική ξενάγηση στην Αγία Σοφία

Ας μη ξεχνάμε ότι σε περίοδο έντονης Τουρκικής προκλητικότητας, η έρευνα δεκάδων χρόνων και μία διαδραστική ψηφιακή παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας επιτρέπει στους επισκέπτες του «Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος» να ξεναγηθούν στην Χριστιανική Αγία Σοφία. Η Σοφία Εφραίμογλου μας μιλά για την Επιστολή που έστειλε πριν από δύο χρόνια στον Πατριάρχη και για την δυνατότητα που έχουν οι Έλληνες να ξεναγηθούν εικονικά στην Αγία Σοφία πριν την μετατροπή της σε τζαμί και τα προγράμματα γνωριμίας του κοινού με το Βυζαντινό αυτό μνημείο. «Η μετατροπή του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μία πράξη πολιτικών μεθοδεύσεων, η οποία μάλιστα οδηγεί την Τουρκία σε οπισθοδρόμηση. Όπως σχολιάζει και ο Τούρκος νομπελίστας Ορχάν Παμούκ: «”Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος…”».

Μετά την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Πρόεδρο στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, η Σοφία Εφραίμογλου γίνεται η τρίτη γυναίκα που αλλάζει ρου στην ιστορία, τοποθετώντας γυναικεία χέρια στο τιμόνι του ΕΒΕΑ.

Έχει θητεύσει πολλά χρόνια ως πρόεδρος και CEO εταιρειών στους τομείς της επικοινωνίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας και του Πολιτισμού και έχοντας κερδίσει διεθνή βραβεία αποδεικνύει ότι η κατάλληλη γυναίκα βρέθηκε στην κατάλληλη θέση. Εμποροι και Βιομήχανοι διαθέτουν Σοφία για τα επόμενα βήματα…