Αποκλειστικό

Το μεγάλο event του καλοκαιριού: Ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, οι Ελληνες επιχειρηματίες και η ιστορική συναυλία στη Μονή Τοπλού στη Σητεία (pics, vid)

Γράφει η Μαρία Λεμονιά

×
PLAY VIDEO

Συναυλία για 500 άτομα πρόκειται να δώσει ο Πλάθιντο Ντομίνγκο , ο μεγαλύτερος τενόρος της εποχής μας στο ιστορικό μοναστήρι. Στους καλεσμένους συγκαταλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα από τον χώρο των επιχειρήσεων και της ναυτιλίας της χώρας μας ενώ δεν αποκλείεται να έρθει και η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία.

Θεωρείται το μεγαλύτερο γεγονός του φετινού καλοκαιριού καθότι ο Ισπανός τενόρος είναι πια επιλεκτικός στις εμφανίσεις του. Ωστόσο ανυπομονεί να έρθει με το ιδιωτικό του lear jet στην Κρήτη γνωρίζοντας ότι θα τραγουδήσει μπροστά στην επιχειρηματική αφρόκρεμα του τόπου μας.

«Πρόκειται για μια από τις πιο πρωτότυπες εμφανίσεις μου σε έναν ιστορικό χώρο. Είναι μια πρόκληση για εμένα .Ανυπομονώ να ζήσω την στιγμή και να συναντηθώ με το Ελληνικό κοινό» εξομολογήθηκε ο σταρ της κλασσικής μουσικής στο Lemon Social Eye.

H μια και μοναδική εμφάνιση του Πλάθιντο Ντομίνγκο είναι προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου. Ο τενόρος , το όνομά του οποίου έχει γραφτεί στην ιστορία για τα 141 ανκόρ τα οποία έχει δεχτεί σε μια μόνο συναυλία , θα τραγουδήσει στο μαγευτικό τοπίο της Μονής Τοπλού στη Σητεία της Κρήτης. Και μάλιστα σε ένα φυσικό σκηνικό κατάνυξης έχοντας την συνοδεία μιας πολυμελής ορχήστρας. Και μόνο η επιλογή του μέρους αποτελεί θέμα για τον ξένο Tύπο.

Σκοπός είναι η πολιτιστική αναβάθμιση του νομού Λασιθίου ενός νομού που δεν έχει την ίδια τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με τους άλλους νόμους της Κρήτης.
Αρωγός στην συναυλία είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης , πρώην Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και βουλευτής νομού Λασιθίου.

Η συναυλία θα ξεκινήσει κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. Και μάλιστα την ώρα που το φεγγάρι θα ξεπροβάλλει με θράσος στο ιστορικό μοναστήρι του 14ου αιώνα δημιουργώντας ένα μοναδικό σκηνικό.

Καλεσμένοι θα είναι άνθρωποι που έχουν λάβει προσκλήσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 500 άτομα. Συγκαταλέγονται σ’ αυτά τα μεγαλύτερα ονόματα της ναυτιλίας αλλά και του επιχειρείν. Κάποιες γνωστές – επιφανείς οικογένειες μάλιστα μετά την αναγγελία της συναυλίας αναγκάστηκαν να αλλάξουν το καλοκαιρινό τους πρόγραμμα προκειμένου να μην χάσουν την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν την μαγική αυτή στιγμή από κοντά.

Παραγωγός του σημαντικού αυτού πολιτιστικού event είναι ο Στέλιος Κωνσταντινίδης το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ , η Μονσερά Καμπαγιέ, ο Χοσέ Καρέρας, τα μπαλέτα του Μορίς Μπεζάρ κλ.

Ένα προπύργιο πίστης

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου Τοπλού Σητείας, όπου βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Κρήτης, αποτελεί μια από της πιο παλιές και πιο ιστορικές μονές στην Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων. Η Μονή ήταν κέντρο καλλιέργειας των Τεχνών και των Γραμμάτων και βρισκόταν σε ακμή κατά τον 14ο και 15ο αιώνα. Η υψηλή εικαστική αξία των εικόνων είναι ενδεικτική του υψηλού επιπέδου της παιδείας των Μοναχών της Μονής, που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου της Αναγεννησιακής Κρήτης στα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Καταστράφηκε ολοσχερώς από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1612 και ανοικοδομήθηκε γρήγορα στη σημερινή της μορφή, χάρη στις χορηγίες της Ενετικής Συγκλήτου με τη βοήθεια των δύο μεγάλων ενετικών οικογενειών της Επαρχίας Σητείας των Κορνάρων (Cornari) και των Μέτζων (Mezzi) και την επίβλεψη του δραστήριου και επιδέξιου διαχειριστή Ηγουμένου Γαβριήλ Παντόγαλου. Παρέμεινε το προπύργιο για την άμυνα ολόκληρης της Ανατολικής Κρήτης και προικοδοτήθηκε με πολλά κτήματα για να εκπληρώσει τη στρατιωτική ­ αμυντική αποστολή της στην περιοχή.

Στις 9 Ιουλίου πάντως τα διεθνή βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Σητεία και στον Πλάθιντο Ντομίνγκο. Υψηλοί καλεσμένοι θα καταφθάνουν με κάθε μέσο στην μαγευτική αυτή γωνία της γης την στιγμή που θα έχει την δυνατότητα και μέρος του κοινού να παραστεί στην βραδιά εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη πρόσκληση με σειρά προτεραιότητας.

Οι διοργανωτές κρατούν το στόμα τους ασφυκτικά κλειστό μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που να ανακοινωθεί επίσημα το γεγονός σε συνέντευξη τύπου. Πάντως μαζί με τον Πλάθιντο ακούγεται ότι θα υπάρχει κι άλλο όνομα έκπληξη- Ελληνα καλλιτέχνη που θα διανθίσει την βραδιά.

«Θα ζήσουμε κάτι μοναδικό!» αναφέρει με ενθουσιασμό ο Πλάθιντο Ντομίνγκο.