Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπαίνουν οι “σορτάκηδες” που θα θελήσουν να πουλήσουν ανοιχτά μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (short shelling) που δεν έχουν στην κατοχή τους (naked short shelling) ενόψει της εισαγωγής των νέων τίτλων που προέκυψαν από την ΑΜΚ, ενώ αναλόγως αυξημένη εποπτεία θα υπάρξει και στις κινήσεις των μετοχών της Alpha Bank.
Ειδικότερα το γεγονός ότι στις 16 Απριλίου θα τεθούν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της τράπεζας, ενδέχεται να οδηγήσει κερδοσκοπικού χαρακτήρα traders που έχουν αποκτήσει θέσεις μέσω της ΑΜΚ με τιμή 1,7 ευρώ, να πουλήσουν ανοιχτά μετοχές που αυτή την στιγμή δεν έχουν στην κατοχή τους στις τρέχουσες και υψηλότερες τιμές, με σκοπό να κλείσουν το άνοιγμα που θα προκύψει στους κωδικούς τους από τους νέους τίτλους που θα λάβουν.
Πρόκειται για ένα είδος arbitrage που ωστόσο εμπίπτει στην “δια ροπάλου” απαγόρευση του “γυμνού short selling” και αυτή ακριβός την διαδικασία, η οποία προφανώς και προκαλεί ανισορροπία και στρεβλώσεις στον κύκλο των συναλλαγών σπεύδει να προλάβει η Ε.Κ.
Α.Τ.