search icon

Αγορές

Κέρδη στην Ευρώπη – Οι κεντρικές τράπεζες θα φέρουν υπερ-αποδόσεις, λένε οι αναλυτές

Ο Stoxx Europe 600 απέχει μόλις 0,5% από το υψηλό έξι ετών που άγγιξε στις 13 Μαΐου.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες και τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η Ευρώπη θα υπερ-αποδώσει τις επόμενες εβδομάδες έναντι της Wall Street, με τη βοήθεια της ΕΚΤ.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 6821,04 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,37% στις 4.469,03 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,61% στις 9.697,87 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο περίπου 0,6%, έχοντας βρεθεί να υποχωρεί μέσα στην ημέρα έως και κατά 0,5%. Ο δείκτης απέχει μόλις 0,5% από το υψηλό έξι ετών που άγγιξε στις 13 Μαΐου, αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι  η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση απέναντι στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

“Η Ευρώπη ίσως υπερ-αποδώσει έναντι των ΗΠΑ στις επόμενες εβδομάδες”, λέει στο Bloomberg ο Jawaid Afsar,  trader της  Securequity. “Η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ευρώπη. Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο, όπως και η Γερμανία. Επομένως, υπό αυτό το πρίσμα, η όποια πτώση των μετοχών θα είναι περιορισμένη”.

Το κλίμα στην Ευρώπη ενισχύθηκε από το δείκτη εμπιστοσύνης νοικοκυριών στην Ευρωζώνη που αυξήθηκε το Μάιο στο -7,1, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007, έναντι -8,6 τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά ότι τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων ενισχύονται, καθώς η οικονομία ανακάμπτει και ο κίνδυνος οικονομικών ανισορροπιών υποχωρεί, όπως φαίνεται από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της.

Η Fed δημοσιεύει τα δικά της πρακτικά απόψε.

Οι μετοχές

Στις επιμέρους μετοχές που πρωταγωνίστησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η A.P. Moeller-Maersk A/S ενισχύθηκε κατά 3,9%. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της Δανίας αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του 2014, αφότου ανακοίνωσε τρίμηνο καλύτερο των εκτιμήσεων της αγοράς.

Αλλά η BNP Paribas υποχώρησε κατά 1,3%, εν μέσω πληροφοριών ότι η γαλλική τράπεζα θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κατηγοριών ότι παραβίασε αμερικανικές κυρώσεις, με συναλλαγές της με χώρες όπως το Ιράν και το Σουδάν.

Ράλι 7,9% για την εταιρεία χυμών Britvic, της οποίας τα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Κατά 3,2% ενισχύθηκε η EON, η οποία αναβαθμίστηκε από την RBC Capital Markets σε outperform, από underperform. Η αναβάθμιση του γερμανικού κλάδου κοινής ωφέλειας από τον ίδιο οίκο έφερε κέρδη 3,6% στην RWE.

Exit mobile version