Οι παγκόσμιες προμήθειες του αργού για την χρονιά έως τον Απρίλιο σημείωσαν άνοδο στο επίπεδο ρεκόρ των 90,2 εκατ. βαρελιών κατά μέσο όρο την ημέρα, ενώ σύμφωνα με την Oil Market Intelligence (OMI) η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε σταθερή γύρο στα 110 δολάρια το βαρέλι από το 2011, την ώρα που η αναλογία της παγκόσμιας ζήτησης σε σχέση με την τιμή ήταν αρκετά καλή.
Τον Μάιο η παγκόσμια ζήτηση έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 91,7 mbd όμως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης παρουσίασε επιβράδυνση από το 1,5% του Σεπτεμβρίου του 2013 στο 1,0% κατά τον Απρίλιο, πράγμα που δείχνει πως ενώ η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αυτό γίνεται με πιο αργό ρυθμό.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες παρουσίασαν τον τελευταίο καιρό μία επιβράδυνση της οικονομίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της OMI ο ρυθμός ανάπτυξης για τις χώρες μη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημείωσε πτώση από το 3,7% πέρσι στο 1,9%.
Ανάμεσα στις 34 ανεπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ η αύξηση στην ζήτηση πετρελαίου ήταν σχεδόν μηδενική, πράγμα που όμως λογίζεται ως βελτίωση αφού το 2012 και το 2013 ήταν αρνητική.
Η πετρελαϊκή ζήτηση στην Κίνα σημείωσε ισχυρή άνοδο από το 2009 έως τα μέσα του 2013 όμως από τότε είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα πράγμα που δείχνει πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας βρίσκονται σε επιβράδυνσης. Αντίθετα στην Ινδία η ζήτηση για τον μαύρο χρυσό σημείωσε ρεκόρ στα 3,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον Απρίλιο, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 3,8%.
Στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την επιβράδυνση που εμφανίζει η κινεζική ανάπτυξη, υπάρχει μία αδύναμη ανάπτυξη που δείχνει πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι γεγονός αλλά ταυτόχρονα είναι εύθραστή.
Η ζήτηση πετρελαίου για στην Γερμανία είναι ,ήδη από το 2010 σχεδόν αμετάβλητη στα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η ενεργειακή ζήτηση της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας παραμένει εδώ και πέντε χρόνια σε πτωτική τάση.