search icon

Αγορές

Σε στάση αναμονής οι ξένοι στο ΧΑ περιμένοντας στήριξη από την Ευρώπη – Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ο ΓΔ

Την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρώπη ώστε να λυθεί και το πολιτικό (εκλογικό) πρόβλημα αναμένουν οι ξένοι επενδυτές, προκειμένου να επανακάμψουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Του Δημήτρη Παφίλα

Την έμπρακτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης από την Ευρώπη, ώστε να λυθεί και το πολιτικό (εκλογικό) πρόβλημα αναμένουν οι ξένοι επενδυτές, προκειμένου να επανακάμψουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με λίγα λόγια, εν μέσω θέρους, η ελληνική αγορά ή καλύτερα το θέμα της Ελλάδας μπήκε στο “ψυγείο” μέχρις ότου η Ευρώπη να στηρίξει ουσιαστικά το δημιούργημα των 4 τελευταίων χρόνων (σ.σ βεβαίως παίζει ρόλο και το γεγονός ότι όταν υπάρχουν σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις με την Ρωσία- Ουκρανία ή τις δολοφονίες στην Γάζα, το τελευταίο που σκέπτονται οι ξένοι ηγέτες είναι η Ελλάδα).

Το μήνυμα για την Ελλάδα μεταδίδουν καθημερινά σε συνομιλητές τους ξένοι θεσμικοί που ανησυχούν, κυρίως, για το γεγονός ότι η πολιτική αναταραχή έχει οδηγήσει το σύνολο της οικονομίας σε τέλμα.

Η εικόνα του χρηματιστηρίου είναι απογοητευτική, όχι γιατί καταγράφει συνεχώς πτώση- φθάνοντας τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 1.150 μονάδων- αλλά γιατί οι τράπεζες συγκεντρώνουν το 80-90% του τζίρου μόνο για την κερδοσκοπία των funds, η οποία είχε παρατηρηθεί και τους προηγούμενους μήνες όταν η αγορά εμφάνιζε κέρδη.

Με λίγα λόγια, η πτώση εξυπηρετεί μόνο την σπέκουλα των ξένων funds τα οποία «μπιζάρισαν» τις τραπεζικές μετοχές μέσω εκθέσεων από ξένους οίκους, μια διαδικασία η οποία αξιολογείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Χθες, όμως, η εικόνα ήταν άσχημη διότι απλά δεν υπάρχει ένα αντίβαρο Ελλήνων επενδυτών απέναντι στις πιέσεις που δημιουργούν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.
«Κρέμασαν» οι τραπεζικές μετοχές – Αλληλένδετες οι πολιτικές εξελίξεις και οι τράπεζες

Είναι χαρακτηριστικό, ότι χθες οι τραπεζικές μετοχές κάποια στιγμή «κρέμασαν» σημειώνοντας απώλειες έως και 4% αφού οι αγοραστές ούτε υπήρχαν, ούτε επανήλθαν όπως περίμεναν αρκετοί.

«Όλα είναι αλληλένδετα με τις πολιτικές εξελίξεις. Αν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση με μια στήριξη της κυβέρνησης από την Ευρώπη τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα εκλογικά», σχολιάζουν αναλυτές.

Κινήσεις από τις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους ξένους είναι το τι θα πράξουν οι τράπεζες μέχρι τα stress tests.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που δεν επιβεβαιώνονται, η Alpha Bank βρίσκεται σε επαφές με ξένη τράπεζα προκειμένου να δώσει ναυτιλιακά δάνεια (securitization) ύψους 1 δισ. ευρώ και να εισπράξει άμεσα 500 εκατ. ευρώ μετρητά. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται να κάνουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήδη η Alpha Bank, στην τελευταία Γενική Συνέλευση των μετοχών της, έλαβε απόφαση για την έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές και προφανώς στην κατάλληλη στιγμή θα ενεργοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.
 

Exit mobile version