search icon

Αγορές

Πτώση στην Ευρώπη με οδηγό τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες

(upd 15.26) Διατηρούνται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

(upd 15.26) Διαγράφουν τα πρωινά κέρδη οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω αυξημένου όγκου και εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης και συγκεκριμένα στις επαφές των Ευρωπαίων με την Ελλάδα.

Καταλύτης για την πορεία της αγοράς είναι και τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη.

Ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,31% στις 367,61 μονάδες στο Λονδίνο, διαγράφοντας την πρωινή άνοδο έως και 0,4%, καθώς η ζώνη του ευρώ παρουσίασε για δεύτερο μήνα αποπληθωρισμό, με τπώση του δείκτη τιμών καταναλωτή -0,6% τον Ιανουάριο.

Ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,38% στις 6.785 μονάδες, ο DAX κινείται με απώλειες 0,35% στις 10.700 μονάδες, ο CAC 40 με πτώση 0,6% στις 4.603 μονάδες.

Αντιστροφή τάσεων και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ να «διαγράφει» τα αρχικά του κέρδη και να υποχωρεί κατά 0,53% στις 10.457 μονάδες, ενώ απώλειες 0,31% σημειώνει ο FTSE MIB στις 20.528 μονάδες.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες, με την HSBC και την BNP Paribas να υποχωρούν πάνω από 1%.

Η ιταλική Monte dei Paschi di Siena υποχωρεί 6,4% μετά από την είδηση ότι η τράπεζα ίσως προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου από αυτή που σχεδίαζε.

Πτώση καταγράφουν και οι τηλεπικοινωνίες. Η BT υποχωρεί 2% μετά την ανακοίνωση ότι τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου είναι σε συμφωνία με τους αναλυτές. Σημειώνεται ότι η μετοχή ενισχύθηκε 6,7% χθες. Η Tele2 AB υποχωρεί 4,2% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έχει ενισχυθεί 7,5% τον Ιανουάριο καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 26% πάνω από το μέσο όρο 30 ημερών.

Ο ενεργειακός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,8% καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια του WTI ενισχύονται κατά 8 σεντς στα 44,53 δολάρια το βαρέλι. Τo Brent ενισχύεται στα 49 δολάρια το βαρέλι.

Στο επίκεντρο και οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Fed, ότι δεν υπάρχουν σχέδια για άμεση αύξηση των επιτοκίων.

“Η Γέλεν έσωσε τη μέρα. Πρέπει να παρακολουθούσε στενά τις αγορές κι αποφάσισε να κάνει αυτή τη δήλωση όταν συναντήθηκε με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία” τονίζει ο Marius Paun και ο Jonathan Sudaria της Capital Spreads.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Standard & Poor’s 500 υποχωρούν 0,4%.

 Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια στο 15% την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την απρόσμενη αύξηση, ύστερα από ενστάσεις αξιωματούχων και επιχειρηματιών ότι η κίνηση αυτή θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη.

Exit mobile version