search icon

Αγορές

Nomura: Υπεραπόδοση της αγοράς ομολόγων το 2015

Αν νομίζετε ότι το 2014 χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα περιμένετε να δείτε τι θα γίνει το 2015, λέει ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura, Bob Janjuah, ο οποίος προβλέπει πως το πετρέλαιο θα διολισθήσει στα 30 δολ/βαρέλι, αλλά και ότι οι αγορές ομολόγων θα υπεραποδώσουν.

Όπως είπε στο CNBC, το πιθανότερο είναι πως η Σ. Αραβία δεν θα αλλάξει την απόφασή της να μην περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου, παρά την πτώση στις τιμές κατά 60% από τον περασμένο Ιούνιο και το βαρέλι αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω.

“Το πετρέλαιο μπορεί αν ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά νομίζω ότι εδώ ‘παίζουν’ κάποια πολιτικά κίνητρα και η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να χάσει τη θέση της ως ο περιθωριακός διαμορφωτής τιμών. Δεν νομίζω ότι θέλουν να χάσουν αυτή τη θέση”, ανέφερε ο Janjuah και συνέχισε: “Θεωρώ ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική και η παραγωγή θα παραμείνει υψηλή. Ο βασικός στόχος που θέτω είναι τα 30-35 δολάρια. Βλέποντας το επίπεδο που είμαστε τώρα νομίζω ότι είναι πιο δύσκολο να πάει στα 20 δολ. , αλλά νομίζω ότι και για εκείνους ο κίνδυνος είναι ο ίδιος”.

Το πρωί ο δείκτης των futures για το αργό τύπου Brent crude ήταν στα 50,06 δολ. και ο αμερικανικός αργός διαπραγματευόταν στα 48,47 δολ. το βαρέλι. Το ριμπάουντ από τα 45 δολ. έγινε την Παρασκευή μετά τις δηλώσεις από πλευράς Διεθνούς Πρακτορείου Ενέργειας ότι “το ρεύμα θα ανασχεθεί”.

Πέραν του πετρελαίου, οι διεθνείς αγορές έχουν πειστεί ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πλήρες πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να στηρίξει την ανάπτυξη στην πληθωριστική Ευρωζώνη.

Ο Janjuah θεωρεί ότι η αγορά ομολόγων θα είναι το καλύτερο μέρος να βρεθεί κανείς το 2015 χάρη στον παγκόσμιο αποπληθωρισμό και τη μεταβλητότητα που θα επικρατεί στην αγορά μετοχών.

“Το σημείο κλειδί φέτος θα είναι ο αποπληθωρισμός, άρα θα πρέπει να προτιμώνται τα ομόλογα. Υπάρχει ένα σημείο όπου η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γίνεται αποπληθωρισμός και τότε αρχίζει κανείς να ανησυχεί για ανάπτυξη και κέρδη και πώς όλο αυτό θα επηρεάσει το trade μετοχών”, αναφέρει ο ίδιος.

Όσο για τις μετοχές θεωρεί ότι μπορεί να έχουν άνοδο, αλλά τελικά θα είναι ευμετάβλητες, ενώ οι αγορές ομολόγων θα είναι ένα σχετικά πιο “εύκολο” μέρος για να βγάλει κανείς λεφτά, συμπληρώνει ο αναλυτής της Nomura.

 

Exit mobile version