search icon

Αγορές

Σε ιστορικά υψηλά FTSE 100 και DAX 30

Μεικτή εικόνα για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους FTSE 100 και DAX 30 να κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά

Μεικτή εικόνα για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τους FTSE 100 και DAX 30 να κατακτούν νέα ιστορικά υψηλά. Οριακά κέρδη 0,02% για τον Euro Stoxx 600, με τους περισσότερους κλαδικούς δείκτες να ισορροπούν οριακά μεταξύ κερδών και απωλειών. 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινείται σε ιστορικά υψηλά με άνοδο 0,98% στις 7.527 μονάδες. Σύμφωνα με αναλυτές, δεδομένου ότι πήρε 5 μήνες για τον δείκτη του Λονδίνου να κάνει άλμα 500 μονάδων, αν διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ και τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να φτάσει και τις 7.800 μονάδες ως τον Οκτώβριο. Η μεγάλη άνοδος του δείκτη αποδίδεται στην υποχώρηση της στερλίνας, καθώς το 70%  των εσόδων των εταιρειών του FTSE 100 προέρχεται από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερα έσοδα όταν η στερλίνα είναι αδύναμη κι αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρείες του δείκτη είναι εταρείες εξόρυξης, πετρελαϊκές και φαρμακευτικές που χρησιμοποιούξν τη Βρετανία ως βάση αλλά τείνουν να αποτιμούν τα assets τους σε δολάρια.

Σε επίπεδα ρεκόρ και ο γερμανικός DAX 30 στις 12.833 μονάδες την ώρα που ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για τον μήνα Μάιο κινείται προς υψηλό 2 ετών στις 20,6 μονάδες σε μια ένδειξη ότι η γερμανική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Στο Παρίσι, με πτώση 0,12% κινείται ο CAC 40 και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 με άνοδο 0,19%. Στο 0,51% τα κέρδη για τον ιταλικό FTSE MIB.

Οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς αρκετές απο τις μεγαλύτερες τράπεζες βρέθηκαν νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο του Stoxx 600. Την ίδια ώρα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης,  GIC, που είχε επενδύσει στη UBS, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης προκειμένου να στηρίξει την τράπεζα το 2008, ανέφερε ότι μείωσε το μερίδιό του στην ελβετική τράπεζα, λόγω ζημιών. Η μετοχή της UBS υποχώρησε νωρίτερα σχεδόν 2%.

Η EasyJet ανακοίνωσε απροσδόκητα υψηλές ζημιές για το α’ εξάμηνο του έτους με τη μετοχή της να υποχωρεί κατά σχεδόν 5,5% μετά την ανακοίνωση.

Η Vodafone ανακοίνωσε ζμηίες ύψους 6,1 δισ. ευρώ για το 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της πίεσης που δέχθηκε απο τη μονλαδα της στην Ινδία. Ωστόσο, ανακοίνωσε αύξηση των οργανικών εσόδων του τομέα σέρβις κατά 1,5% το δ’ τρίμηνο, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές κατά 23% στα 5 δισ. ευρώ φέτος και ότι θα συνεχίσει να αυξάνει το μέρισμα. Η μετοχή της έκανε άλμα σχεδόν 4% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο άνω του 1,10 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, καθώς οι πολιτικές αναταραχές και οι αμφιβολίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων πιέζουν το δολάριο. Αντιστοίχως ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι των έξι σημαντικών νομισμάτων, κινήθηκε σε χαμηλά έξι μηνών.

Στα πολιτικά νέα, η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πρόθεσή της να γίνει ένα νέο άνοιγμα για μεγάλες αλλαγές που θα διασφαλίσουν το μέλλον της ΕΕ, κατά τη συνάντησή της με τον νέο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Οι δυο ηγέτες ανέφεραν ότι η νίκη Μακρόν θα βοηθήσει στην αναβίωση των γαλλο-γερμανικών σχέσεως.

Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Liam Fox, ανέφερε πως η χώρα του μπορεί να γίνει ηγετική δύναμη στη στήριξη του ελεύθερου εμπορίου, παρά την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ και τόνισε όπως η χώρα δεν θα επιδιώξει πολιτικές απομονωτισμού, ενώ άσκησε κριτική σε άλλες χώρες για επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% το α’ τρίμηνο αυξήθηκε 0,5% το α’ τρίμηνο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, ενώ σε ετήσια βάση η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμό 1,7%. Στο μεταξύ, η IEA στην έκθεσή της γαι την αγορά πετρελαίου υποβάθμισε ελαφρώς τις προοπτικές για τη ζήτηση το α’ εξάμηνο του έτους.

Exit mobile version