Συνεχίζονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές , καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αντιδράσουν στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη συνεχιζόμενη αδυναμία που επιδεικνύουν οι κλάδοι που συνδέονται με τα εμπορεύματα.
Νωρίτερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,55% με κλάδους και δείκτες σε αρνητικό έδαφος.
Μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στις μετοχές που σχετίζονται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με την πτώση να ξεπερνά το 1,5%. Η Barclays υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φ/α δίνοντας αρνητική σύσταση από ουδέτερη προηγουμένως, καθώς όπως αναφέρει το περιβάλλον και οι προοπτικές βρίθουν προκλήσεων. Μετά από αυτό σημειώθηκε πτώση άνω του 5% στη μετοχή της Subsea 7.
Στον αντίποδα η μετοχή της Imagination Technologies με άνοδο 17%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βαίνει προς πώληση, λίγες εβδομάδες μετά την εκκίνηση νομικής διαμάχης με τον μεγαλύτερο πελάτη της, την Apple.
Οι μετοχές της βρετανικής, Rotork και της σουηδικής Alfa Laval σημειώνουν σημαντική άνοδο , μετά και την αναβάθμισή τους από τη Morgan Stanley σε overweight.
Οι τιμές του πετρελαίου νωρίτερα σημείωναν ελαφρά άνοδο με το αμερικανικό αργό στα 42,74 δολ/βαρέλι και το μπρεντ στα 45,15 δολ/βαρέλι.
Στο επίκεντρο σήμερα και οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, η οποία θα εστιάσει κυρίως σε δυο θέματα: την ενίσχυση της Ευρώπης και την προστασία των πολιτών, στο πλαίσιο της τρομοκρατίας, της ασφάλειας, της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο και αναμένεται να πληροφορήσει τους άλλους ηγέτες για τις προθέσεις της Βρετανίας σχετικά με την έξοδό της από την πολιτική και οικονομική Ενωση. Παράλληλα, αναμένονται με ενδιαφέρον τυχόν πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ Συντηρητικών και βορειοϊρλανδικού DUP και ως εκ τούτου τα βλέμματα στρέφονται και στην πορεία της στερλίνας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται σήμερα και οι μετοχές του τομέα άμυνας και αεροπλοΐας, λόγω του International Air Show του Παρισιού, όπου η Μπόινγκ ανακηρύχθηκε νικήτρια στις παραγγελίες, έναντι της Aibus, την ώρα που ο δ/ντής πωλήσεων της τελευταίας, John Leahy, ετοιμάζτεια να αποχωρήσει..
Πιο συγκεκριμένα, η Airbus απέσπασε δεσμεύσεις για την πώληση συνολικά 326 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων παραγγελιών για 144 αεροσκάφη αξίας 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μνημονίων συμφωνίας για την πώληση 182 αεροσκαφών αξίας 21,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από την άλλη για τη Boeing, εο αριθμός αυτών ανερχόταν στο πρωί της Πέμπτης στα 463 αεροσκάφη.
