search icon

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η συμφωνία που αλλάζει τον κόσμο

Στην Ευρώπη η επιδημία του κορονοιού σκιάζει τα πάντα. Ωστόσο, τα εμβόλια σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για τον εφιάλτη κι όλα δείχνουν ότι κάποια στιγμή το 2021 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η ΕΕ επικεντρώνεται στη θεραπεία της ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά στο μεταξύ η Ασία κινείται με γρήγορες ταχύτητες.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι δεκαπέντε χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού προχώρησαν στη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) έγινε σε σύνοδο στο Ανόι και αναμένεται να επηρεάσει 2,2 δισεκατομμύρια καταναλωτές καθώς αφορά το 30% της παγκόσμιας οικονομίας και το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Δεκαπέντε χώρες της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού προχώρησαν στον σχηματισμό της μεγαλύτερης ένωσης ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. Τα 10 κράτη-μέλη της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συμπράττουν με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία σε μια συμφωνία που επιδιώκει να μειώσει σταδιακά τους δασμούς.

Φυσικά και η υπογραφή της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές θα είναι άμεσες. Φυσικά και θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα μέχρι η συμφωνία να περάσει στην πράξη. Φυσικά και η Κίνα θα επιδιώξει να έχει ηγετικό ρόλο και θα διαταράξει ισορροπίες. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα μείζον γεγονός, το οποίο δρομολογείται και θα επηρεάσει σημαντικά τη διεθνή οικονομία τις επόμενες δεκαετίες.

Δεκαπέντε χώρες παραμέρισαν φυλετικές, θρησκευτικές , ιστορικές, και διακρατικές διαφορές και κατέληξαν σε μια συμφωνία με στόχο το αμοιβαίο όφελος. Την ίδια ώρα η Ευρώπη δυσκολεύεται να προχωρήσει στα επόμενα βήματα της ενοποίησης, υπό το φόβο του λογαριασμού που θα σηκώσει ο πλούσιος Βορράς για τους φτωχούς Νότιους.

Exit mobile version