Οι πλειστηριασμοί ακινήτων και γενικότερα κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων όχι μόνον θα συνεχίσουν να είναι στην καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια, αλλά και θα πολλαπλασιαστούν σε σχέση με σήμερα. Στο διάστημα από το 2013 μέχρι και το 2021 οι πλειστηριασμοί που πραγματοποιήθηκαν κάθε χρόνο ήταν από 724 έως 2.724. Το 2022 -που τελείωσαν τα μέτρα για τον COVID- έγιναν συνολικά 5.760 πλειστηριασμοί, σχεδόν όσοι έγιναν (5,593) κατά το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, όπου έχουν προγραμματιστεί για όλο το έτος 23.134 πλειστηριασμοί ακινήτων στο σύνολο της χώρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνουν πολλοί περισσότεροι πλειστηριασμοί καθώς οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, οι servicers, έχουν υπό διαχείριση συνολικά ανοίγματα ύψους 88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 69,3 δισ. ευρώ είναι δάνεια, που έχουν μεταβιβαστεί σε funds.
Καθώς οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων που έβγαλαν τα προβληματικά δάνεια από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια έγιναν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, οι πλειστηριασμοί θα συνεχίσουν να είναι το βασικό μέσον για την ανάκτηση κεφαλαίων και συνεπώς την πληρωμή των εγγυήσεων. Ως σήμερα οι πλειστηριασμοί δεν κινήθηκαν με ταχύτητα που θα επέτρεπε την άνετη αποπληρωμή των εγγυήσεων. Για αυτό και αυξάνονται οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, δηλαδή της πώλησης κόκκινων δανείων από τα funds σε άλλα funds ή και τρίτα πρόσωπα.
Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2019 στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων έγιναν μόλις 7 συναλλαγές συνολικής αξίας 106 εκατ. ευρώ. Το 2020 ο αριθμός των συναλλαγών ανέβηκε στις 13 και ήταν αξίας 93 εκατ. ευρώ, το 2021 στις 31 αξίας 538 εκατ. το 2022 στις 21 συναλλαγές ύψους 1,53 δισ. ευρώ και το 2023 στις 29 συναλλαγές ύψους 2,08 δισ. ευρώ. Στην Έκθεση αναφέρεται πως «συνολικά, η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς στη χώρα αναμένεται να συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον, με τη διεύρυνση του αριθμού των συναλλασσομένων, αλλά και των διενεργούμενων συναλλαγών, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών των εταιρειών διαχείρισης για την επίτευξη των στόχων τους βάσει του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”».
Δηλαδή, τα επόμενα χρόνια τα κόκκινα δάνεια θα αλλάζουν συνεχώς χέρια με μεγαλύτερη ταχύτητα και ταυτόχρονα οι πλειστηριασμοί θα πληθαίνουν. Επειδή κάτι πάνω από το 30% των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι servicers προέρχεται από τη στεγαστική πίστη, αφορά δηλαδή κατοικίες, είναι αναγκαίο να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η ίδρυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων που είναι το βασικό ανάχωμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών.