search icon

Κώστας Τσαούσης

Η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία του ποδοσφαίρου

Γράφει ο Κώστας Τσαούσης

Στις χώρες όπου κυριαρχεί η κανονικότητας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης για ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι ένα διαπραγματεύσιμο είδος για τους μάνατζερ των μεγάλων δικτύων ( κυρίως των συνδρομητικών δικτύων) που επιθυμούν αγοράζοντας τα δικαιώματα να μπορούν να μεταδίδουν το προϊόν σε όλα τα διαθέσιμα μέσα πέραν του τηλεοπτικού δέκτη και της οθόνης του laptop – κινητά τηλέφωνα, taplets…

Στην χώρα μας όπου η κανονικότητα εισέτι αναζητείται … τον ρόλο του μάνατζερ ή και του ατζέντη των δικαιωμάτων την έχει ένα κυβερνητικό στέλεχος – εν προκειμένω ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, δικηγόρος το επάγγελμα –με σοβαρότατη εξειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο. Τον Μάρτιο του 2015 – πιο συγκεκριμένα, στις 31 Μαρτίου 2015- διαβάζω σε ανάρτηση στο site της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ τα εξής: «Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ο πρώτος γενικός γραμματέας του νεοσύστατου υπουργείου Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση επιλέχτηκε ένας νέος δικηγόρος, ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Η θέση που αναλαμβάνει θεωρείται νευραλγικής σημασίας στο πόλεμο εναντίον της διαφθοράς, καθώς συγκεντρώνει υπό την ευθύνη του τον υπηρεσιακό έλεγχο και τον συντονισμό σειράς ελεγκτικών σωμάτων.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Πληροφορική και στις Επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Strathchyde της Γλασκώβης. Είναι μάχιμος δικηγόρος. Από το 2004 διατηρεί δικό του γραφείο και ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο. Επίσης, είναι αναπληρωτής συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ».

Αλλά, μετά το «κυνήγι» για τα πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ και σία ο «νέος δικηγόρος» του 2015 με την «νευραλγική θέση» πέρασε στην …υπηρεσία του Ελληνικού Αθλητισμού ( όπως τόσοι και άλλοι τόσοι από την δεκαετία του ΄60) και δη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου …

Ένα υψηλό κομματικό στέλεχος της Κουμουνδούρου και ένας έμπιστος άνθρωπος του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε και τα ρέστα του για να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο ( με τα χρήματα στα ταμεία των ΠΑΕ- των 7 άστεγων ΠΑΕ) και δίνει δωρεάν προβολές μεταδόσεων εντός έδρας αναμετρήσεων μέσω της ελεγχόμενης διοίκησης της ΕΡΤ (με τα λεφτά των φορολογουμένων). Αλλά, μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δεν έγινε ποτέ και ιδίως στο ελληνικό ποδόσφαιρο που οι νεόκοποι φωστήρες των κυβερνητικών μεθοδεύσεων το έχουν απαξιώσει για τα καλά… Ο λόγος της απαξίωσης έχει να κάνει με την αντίληψη τους για την περιβόητη παρέμβαση του κράτους και των μηχανισμών τους.

Με άλλα λόγια, κρίμα οι σπουδές στο σκωτσέζικο Strathchyde … Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν και κάπως διαφορετικά όταν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού – επίσης υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος της Κουμουνδούρου- έχει θητεύσει στα καλύτερα σχολεία του σοβιετικού αθλητισμού. Ο Ιούλιος Συναδινός για όλους όσοι δεν το γνωρίζουν σπούδασε στο Κρατικό Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού «Λένιν» της Μόσχας. Σλάβα, σλάβα κομσομόλ!

Exit mobile version