H μείωση των συντάξεων δεν ήταν ποτέ δημοφιλής απόφαση, κατά τον Πιέρ Μοσχοβισί.
Όμως αυτή η έτσι κι αλλιώς μη δημοφιλής διεργασία τείνει να γίνει βασανιστική με τους αρμόδιους υπουργούς εδώ και δύο μήνες να βάζουν και να βγάζουν από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης ισοδύναμα, μετρώντας τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία , τους δανειστές και το εσωτερικό του κόμματος. Όταν οι αντιδράσεις είναι έντονες , ξαναβάζουν στο τσουκάλι τα υλικά και ανακατεύουν πάλι από την αρχή τη σούπα, προσδοκώντας να χυλώσει ένα κλικ πιο γλυκά το μίγμα .
Αναζητούν τον μαγικό αλγόριθμο για τη μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων , επιμένουν στην αύξηση κάποιας εισφοράς έστω και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, καθυστερούν επί 10 μήνες να βρουν το μαθηματικό τύπο για το εφάπαξ ενώ το κόστος για τις εκκρεμείς αιτήσεις των δικαιούχων έχει ήδη ανέλθει στο 1 δισ.Παίζουν «καθυστέρηση» βαφτίζοντας αλλιώς τα υλικά των παλαιότερων μνημονίων ώστε να ηχούν καλύτερα στα αυτιά και γενικά πασχίζουν να φανεί επικοινωνιακά δικαιότερο και «αριστερότερο» το μαχαίρι στις συντάξεις. Λες και θα αλλάξει κάτι αν η μείωση των επικουρικών δεν ονομάζεται ρήτρα αλλά χαρτορίχτρα που μοιράζει σημαδεμένες τράπουλες.
Νομίζω ότι όλοι συμφωνήσαμε με την άποψη Κατρούγκαλου ότι δε μπορεί πάλι ο λογαριασμός για το ασφαλιστικό να σταλεί στις νεώτερες γενιές και ότι πρέπει αυτή τη φορά να πληρώσουν και νυν συνταξιούχοι που εισέπραξαν γενναιόδωρες συντάξεις σε μικρή ηλικία . Είμαι η πρώτη που στηλιτεύω τη θεία Ντίνα , ότι εκείνη φταίει που κατέρρευσε το σύστημα ,κάθε φορά που την πετυχαίνω στα οικογενειακά τραπέζια . Η θεία Ντίνα είναι η κλασσική περίπτωση υπαλλήλου ΔΕΚΟ που πήρε σύνταξη , 37 ετών μετά από 17 έτη δουλειάς . Επί 40 χρόνια , το ελληνικό δημόσιο της καταβάλλει 800 ευρώ το μήνα ( σημερινό ύψος σύνταξης) .
Μπορεί όμως σήμερα ,που η κάθε θεία Ντίνα είναι 80 ετών να έλθει το κράτος και να της κόψει τη σύνταξη; Μετά από 40 χρόνια ; Γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτή η στρεβλή σύνταξη επειδή ήταν κάτω των 1000 ευρώ έως τώρα υπέστη μόνο τη μείωση από την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας . Δηλαδή , το Υπουργείο Εργασίας θα «βάλει χέρι» και στις συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ ή θα τις προστατέψει όπως έχει δεσμευτεί;
Υπενθυμίζουμε πάντως ότι πολλές από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις χαλάρωσαν την τελευταία στιγμή και βαφτίστηκαν «προστασία δικαιωμάτων» . Ενδεικτικά αναφέρω ότι την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να ισχύσει για όσους βγουν στη σύνταξη από την 1/9/2015. Το υπουργείο έσπευσε να δηλώσει ότι διέσωσε όσους πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση έως τις 31/8/2015. Και οι άλλοι ,που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα και πίστεψαν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δε πρέπει να φύγουν από τη δουλειά ,καθώς τα θεμελιωμένα προστατεύονται και μπορούν να τα ασκήσουν οποτεδήποτε επιθυμούν, τι πρέπει να κάνουν τώρα;
Η ερώτηση παραμένει ρητορική γιατί εδώ που φτάσαμε κανείς δε μπορεί να κάνει τίποτα. Και αυτοί που πρόλαβαν να φύγουν θα τιμωρηθούν αναδρομικά και αυτοί που εγκλωβίστηκαν κυνηγώντας τα νέα όρια ηλικίας θα εισπράξουν στο μέλλον τις κουτσουρεμένες ,μη εγγυημένες παροχές που θα δίνει το νέο σύστημα.
Μια υπάλληλος σούπερ –μάρκετ 52 ετών με 20 χρόνια δουλειάς , ρώτησε πόσα θα πάρει αν βγει τώρα στη σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου και της απάντησαν 310 ευρώ ( δικαιούται μόνο το αναλογικό κομμάτι της κατώτατης σύνταξης έως ότου συμπληρώσει τα 67).
Η γυναίκα σταμάτησε να σκέφτεται τη σύνταξη και επέστρεψε στη δουλειά ,ελπίζοντας να διατηρήσει το μεροκάματό της . Το ασφαλιστικό , το επισημαίνουν συνέχεια οι ειδικοί, έχει ελπίδα να καταστεί βιώσιμο ,μόνο αν ανοίξουν θέσεις εργασίας , τονωθεί η αγορά και καταβάλλονται χωρίς καθυστερήσεις οι ασφαλιστικές εισφορές .