search icon

Bloomberg

Ανοιχτή πρόκληση Ερντογάν: Νομοσχέδιο για τουρκική ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Νέα ένταση διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα σχεδιάζει να δώσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευρυμένες αρμοδιότητες για ΑΟΖ, γεωτρήσεις και θαλάσσιες διεκδικήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προωθεί σχέδιο νόμου που θα του δίνει τη δυνατότητα να ανακηρύσσει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) η οποία θα εκτείνεται έως και 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) από τις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις σχετικές διεργασίες και μεταδίδει το bloomberg.

Το κυβερνών κόμμα AKP επεξεργάζεται νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στον Ερντογάν να διεκδικεί τουρκικά δικαιώματα σε αλιεία, εξορύξεις και γεωτρήσεις, καθώς και να δημιουργεί θαλάσσια πάρκα ακόμη και σε αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα και η Κύπρος, ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβάλλουν επικαλυπτόμενες διεκδικήσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική κίνηση αποτελεί απάντηση στις διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις ενεργειακά πλούσιες θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα μήνυμα ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να μείνει εκτός των εξελίξεων στην περιοχή.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι τα παράκτια κράτη μπορούν να καθορίζουν ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια, ενώ στις περιπτώσεις αλληλοεπικαλυπτόμενων διεκδικήσεων απαιτούνται διμερείς συμφωνίες. Η Τουρκία δεν έχει κυρώσει τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Η Άγκυρα απορρίπτει τη θέση της Ελλάδας ότι τα θαλάσσια σύνορα καθορίζονται και από τα πολυάριθμα ελληνικά νησιά, αρκετά από τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την ηπειρωτική ακτογραμμή.

Παράλληλα, η Τουρκία θεωρεί ότι νησιωτικά κράτη όπως η Κύπρος δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες μόνο εντός των χωρικών τους υδάτων, τα οποία μπορούν να φτάνουν έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το αυτοαποκαλούμενο «Τουρκικό Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, προβάλλει επίσης αξιώσεις επί πιθανών ενεργειακών κοιτασμάτων ανοιχτά των κυπριακών ακτών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα καλέσει Ελλάδα και Τουρκία να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους διαλόγου για τις διαφορές που αφορούν έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στο παρελθόν απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις για δραστηριότητες γεωτρήσεων σε αμφισβητούμενα ύδατα, έπειτα από πιέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη από το 1974, όταν ο τουρκικός στρατός κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού μετά το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη στρατιωτική χούντα της Αθήνας και είχε στόχο την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εισβολή, ενώ η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η επέμβαση ήταν αναγκαία για την προστασία των Τουρκοκυπρίων.

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμιος συναγερμός για τα αποθέματα πετρελαίου: Οριακή η κατάσταση στις αγορές ενέργειας

Τραπεζικό alert για κενό 4 δισ. ευρώ στους πόρους του RRF

Πλειστηριασμοί: Τι κλήρωσε για τα ξενοδοχεία που βγήκαν σήμερα 15/5 στο σφυρί (pics + upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version