search icon

Bloomberg

Οι Γερμανοί βιομήχανοι στο πλευρό των Ιταλών

Σε μια ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας με κοινή τους ανακοίνωση ζητούν «ισχυρή πραγματική δημοσιονομική αλληλεγγύη» για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία

Το κορυφαίο επιχειρηματικό λόμπι της Γερμανίας συνασπίζεται με τους Ιταλούς και Γάλλους συναδέλφους του, ζητώντας μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση της ηπείρου, σε μια ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας μετά την πανδημία του κορωνοϊού που πυροδότησε έντονες αντιπαραθέσεις για την κατανομή των βαρών.

«Η τρέχουσα κατάσταση θα απαιτήσει δημόσια στήριξη σε βαθμό πρωτοφανή και άγνωστο σε περιόδο ειρήνης», αναφέρει ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (ΒDI), η Εργοδοτική Ένωση Γαλλίας (Medef) και η Ένωση Ιταλών Βιομηχάνων (Confindustria) σε κοινή τους ανακοίνωση με την οποία ζητούν «ισχυρή πραγματική δημοσιονομική αλληλεγγύη» για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Οι Γερμανοί επιχειρηματικοί ηγέτες και πολλοί πολιτικοί έχουν ως επί το πλείστον αντιταχθεί μέχρι τώρα στην ιδέα της κατανομής του οικονομικού βάρους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το Βερολίνο έχει αντισταθεί στις εκκλήσεις για την εισαγωγή των λεγόμενων κορωνοομολόγων που θα εκδίδονται από κοινού από τα κράτη μέλη.

Οι ηγέτες της ηπείρου συζητούν επί του παρόντος μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτείται από κοινού από τα κράτη μέλη του μπλοκ. Το σχέδιο είναι αμφισβητούμενο καθώς τα κράτη μέλη διαφωνούν τόσο ως προς το μέγεθός του όσο και για το εάν τα χρήματα πρέπει να δοθούν στις χώρες με τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις ζητούν μια «καλή ισορροπία δανείων και επιχορηγήσεων προς τα κράτη μέλη», καθώς παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει σημαντικά τους μηχανισμούς κρατικής ενίσχυσης.

Η πανδημία κορωνοϊού έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε πτώση, με την πρόβλεψη η ευρωζώνη να συρρικνωθεί κατά 7,7% φέτος.

Exit mobile version