search icon

Bloomberg

Ιταλία: Καθίζουν τον Σαλβίνι στο εδώλιο, ενώ σαρώνει στις δημοσκοπήσεις

Ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκας έχει ήδη καταγράψει ένα διευρυνόμενο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών

Μια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας ψήφισε να επιτρέψει την έναρξη της δίωξης του επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, επειδή αυτός είχε αρνηθεί να επιτρέψει σε σκάφος που μετέφερε μετανάστες, να αποβιβάσει τους ανθρώπους σε ιταλικό έδαφος, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Η επιτροπή της Γερουσίας αρνήθηκε να μπλοκάρει τη δίκη που αφορά στον Σαλβίνι, ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο, χωρίς να επικαλείται κάποια συγκεκριμένη πηγή. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν και για απαγωγή ανηλίκων, η οποία προκύπτει από την εκ μέρους του άρνηση της πρόσβασης σε ένα λιμάνι της Σικελίας σε 131 μετανάστες που διασώθηκαν από ένα πλοίο της ακτοφυλακής τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ηγέτης της ιταλικής αντιπολίτευσης πέφτει θύμα πολιτικής δίωξης πριν από τις καθοριστικές περιφερειακές εκλογές στη χώρα, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι η τότε απόφασή του εφάρμοζε την κυβερνητική πολιτική -δεν ήταν προσωπική του επιλογή- και περίμενε από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχθούν τους μετανάστες.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να λάβει ψήφο έγκρισης στην ολομέλεια της Γερουσίας στις 17 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι ιταλικές εφημερίδες την Τρίτη.

Καθώς το δικαστήριο έπρεπε να αρχίσει τις εργασίες του, η Λέγκα εγκαινίασε μια ιστοσελίδα στην οποία καλούσε πολίτες να δείξουν την υποστήριξή τους στον Σαλβίνι, μένοντας νηστικοί μια ημέρα, ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

“Αποφάσισα ότι θα ζητήσω από εκείνους που πρέπει να ψηφίσουν, άρα και από τους Γερουσιαστές της Λέγκας, να μου κάνουν μια χάρη”, δήλωσε ο Σαλβίνι σε βίντεο του που ανέβασε στο Facebook την Κυριακή. “Ψηφίστε για να με οδηγήσετε σε δίκη και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μια για πάντα.” Ο ίδιος προέτρεψε αυτούς που αποκαλεί “αγαπητούς αριστερούς δικαστές” να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών και τους εγκληματίες, αντί να παρενοχλούν τους ανθρώπους που κάνουν την δουλειά τους.

Ο Σαλβίνι εγκατέλειψε τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού σε μια προσπάθεια -που δεν ευοδώθηκε- να προκαλέσει άμεσες γενικές εκλογές. Έχει ήδη καταγράψει ένα διευρυνόμενο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, με την υποστήριξη του σε εθνικό επίπεδο να βρίσκεται σε ποσοστό περίπου 31%, πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του που στελεχώνουν τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Σαλβίνι, που περιλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας και τον πρώην πρωθυπουργό κι επικεφαλής της Forza Italia Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ελπίζει να πάρει τον έλεγχο της Εμίλια Ρομάνια στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές, σε μια εποχή που το κυβερνών Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκονται σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Ο Σαλβίνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν “έτοιμος” να πάει στη φυλακή εάν ήταν απαραίτητο, πρόσθεσε το πρακτορείο ANSA.

Exit mobile version