search icon

Bloomberg

«Σύγκρουση» Βορρά και Νότου στην Ευρώπη για την τραπεζική ενοποίηση

Οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν από καιρό απορρίψει τυχόν περιορισμούς στις αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες

Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση δέχτηκε μια κρύα υποδοχή από τον Ιταλό ομόλογό του, ο οποίος απέρριψε έναν βασικό πυλώνα της πρότασης.

Η Ιταλία παραμένει αντίθετη με τους αυστηρότερους κανόνες σχετικά με το πόσα κρατικά ομόλογα μπορούν να αγοράζουν οι τράπεζες, δήλωσε ο Ρομπέρτο ​​Γκουλτιέρι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από το χθεσινό Eurogroup. “Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ακατάλληλη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης”, δήλωσε, αναφερόμενος στην επταετή προσπάθεια της ευρωζώνης να διακόψει τη σύνδεση μεταξύ των τραπεζών και των χωρών τους.

Ο Σολτς προκάλεσε αναταραχή την Τετάρτη, καταθέτοντας ένα σχέδιο για το πώς θα προχωρήσει το έργο, το οποίο προκάλεσε μια «σύγκρουση» μεταξύ των συντηρητικών βορειοευρωπαϊκών χωρών και των γειτόνων τους στον ευρωπαϊκό Νότο. Η Γερμανία είναι ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του να προχωρήσει η ενοποίηση χωρίς το βασικό κομμάτι του έργου, μια κοινή μορφή εγγύησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Σολτς, με το οποίο η υπόλοιπη κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι σύμφωνη, η Γερμανία θα ήταν έτοιμη να εξετάσει περαιτέρω συνεργασία για τις εγγυήσεις. Η προσφορά της Γερμανίας έρχεται με έναν κατάλογο με απαιτήσεις που αποσκοπούν στη μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και οι οποίες αποδείχθηκαν εξαιρετικά διχαστικές στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένων των ορίων για το πόσα κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να έχουν οι τράπεζες μιας χώρας.

Τα σχόλια του Γκουλτιέρι τονίζουν το είδος των εδραιωμένων θέσεων στην ΕΕ τις οποίες πρέπει να ξεπεράσει ο Σολτς προκειμένου να ξεκλειδώσουν τις συζητήσεις. Οι χώρες με υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν από καιρό απορρίψει τυχόν περιορισμούς στις αγορές κρατικών ομολόγων από τις τράπεζες, καθώς θα συγκρατούσε τους αξιόπιστους αγοραστές των ομολόγων τους.

Συγχωνεύσεις τραπεζών

Παρά τις διαφορές ως προς το περιεχόμενο, το γεγονός ότι η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι είναι ευπρόσδεκτο. Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι «αισθάνθηκε μια νέα διάθεση στην αίθουσα», ακόμη και αν η συζήτηση παραμένει δύσκολη. «Ελπίζω ότι τον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα χάρτη πορείας για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων για αυτό το πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο», δήλωσε.

Μια πιο στενή τραπεζική αγορά στην Ευρώπη θα μπορούσε να προετοιμάσει το δρόμο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καταπονημένους δανειστές της περιοχής να γίνουν πιο κερδοφόροι. Εκτός από τον εθνικό κατακερματισμό, οι τράπεζες της ΕΕ – και κυρίως οι γερμανικοί γίγαντες Deutsche Bank AG και Commerzbank AG – υποφέρουν από τα αρνητικά επιτόκια και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Έντουαρντ Μιούλερ – η χώρα του οποίου έχει υποστηρίξει παραδοσιακά τη συντηρητική προσέγγιση της Γερμανίας για τον καταμερισμό των κινδύνων – δήλωσε ότι η θέση του Σολτς είναι αυτή που «υποστηρίζουμε ως επί το πλείστον». Ωστόσο, «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πρόκειται να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες τις επόμενες εβδομάδες, πριν από μια άλλη συνάντηση των υπουργών τον Δεκέμβριο, κατά την οποία θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική πορεία των τραπεζών.

Exit mobile version