search icon

Bloomberg

Συναγερμό για «συστημικό κίνδυνο» λόγω αύξησης «κόκκινων δανείων» κρούει η Τράπεζα της Γαλλίας

Οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γαλλίας έχουν φτάσει σε «συστημικό» επίπεδα και θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς τα lockdown ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να αναλάβουν και νέο χρέος, προειδοποιεί η γαλλική κεντρική τράπεζα

Η απότομη αυξηση του εταιρικού δανεισμού εκθέτει τις επιχειρήσεις σε έναν «αυξημένο κίνδυνο φερεγγυότητας» που θα μπορούσε σε επόμενο στάδιο να βλάψει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και την κερδοφορία τους, προειδοποίησε η Τράπεζα της Γαλλίας την Τρίτη στην διπλή ετήσια έκθεσή της για τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Στην προηγούμενη της έκθεση, πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, το ίδρυμα είχε ήδη επισημάνει τα ήδη σχετικά υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους.

Βουνό που μεγαλώνει τα δάνεια

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι η αναταραχή στις αγορές θα μπορούσε να επιστρέψει, λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης και την αύξηση των δανείων που κοκκινίζουν. Η κερδοφορία των τραπεζών μπορεί να υποφέρει επιπλέον καθώς τα επιτόκια αναμένεται τώρα να παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η κρίση επιδεινώνει ήδη προσδιορισμένους κινδύνους που συνδέονται με την τάση αύξησης του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη Γαλλία», δήλωσε η Τράπεζα της Γαλλίας.

Σε πρόσφατο σημείωμα, η Barclays υποβάθμισε την BNP Paribas και τη Societe Generale, λέγοντας ότι η έκθεση τους στα δάνεια καταναλωτικής πίστης μπορεί να οδηγήσει σε επερχόμενες απομειώσεις και μπορεί να μειώσει την εκτίμηση των κερδών τους κατά 30% και 34% αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με το 2008, οι δείκτες CET1 των γαλλικών τραπεζών βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επιτρέποντάς τους να είναι σε ισχυρή θέση να απορροφήσουν τις επερχόμενες απώλειες που προκαλούνται από αθέτησης υποχρεώσεων και να χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Επιπλέον, η ακύρωση της διανομής μερισμάτων για φέτος, σε συνδυασμό με τις χαλαρές κεφαλαιακές απαιτήσεις που αποφάσισαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωζώνης, ενισχύει περαιτέρω τις θέσεις τους.

Οι επιπτώσεις το Lockdown

Οι προειδοποιήσεις υπογραμμίζουν τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομία της Γαλλίας από το κλείσιμο δραστηριοτήτων και τις κινήσεις έκτακτης ανάγκης που άνοιξαν τη στρόφιγγα του δανεισμού. Η κυβέρνηση έχει ήδη χορηγήσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ εγγυήσεις δανείων για εταιρείες, καθιστώντας τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες του μέτρου.

«Ο έλεγχος του χρέους των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των δημόσιων οικονομικών, θα είναι καθοριστικός στόχος, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η Τράπεζα της Γαλλίας.

Η Τράπεζα της Γαλλίας αναθεώρησε την εκτίμησή της σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με τις αγορές, τα χαμηλά επιτόκια και το χρέος σε «συστημικό» από «υψηλό». Για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση, η κεντρική τράπεζα λέει ότι οι κίνδυνοι αυξήθηκαν κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Exit mobile version