Το 2011 η λίστα Forbes την ανακήρυξε ως την πλέον ακριβοπληρωμένη ηθοποιό του Χόλιγουντ με ετήσια έσοδα 30 εκατ. δολάρια (21 εκατ. ευρώ). Τώρα, η Αντζελίνα Τζολί μονοπωλεί για πολλοστή φορά το ενδιαφέρον, όχι όμως για καλό σκοπό. Με μια ανακοίνωση – σοκ, η σταρ και μητέρα έξι παιδιών, γνωστοποίησε ότι υπεβλήθη σε διπλή μαστεκτομή, ώστε να προλάβει τον καρκίνο του μαστού, την ασθένεια που σκότωσε τη μητέρα της στα 56 της χρόνια.
Στο άρθρο της με τίτλο “Η ιατρική επιλογή μου” που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα New York Times, η Τζολί αναφέρει ότι, όπως διέγνωσαν οι γιατροί, χωρίς την επέμβαση, θα είχε 87% πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού και 50% πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου στις ωοθήκες, καθώς έχει κληρονομήσει ένα γονίδιο, γνωστό ως BRCA1.
“Μόλις πληροφορήθηκα την κατάστασή μου, αποφάσισα να δράσω προληπτικά και να ελαχιστοποιήσω τον κίνδυνο όσο το δυνατόν περισσότερο”, γράφει η 37χρονη ηθοποιός και συμπληρώνει: “Αποφάσισα να υποβληθώ προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή…Άρχισα από τους μαστούς, καθώς ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού είναι πιο αυξημένος από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, και η επέμβαση είναι πιο περίπλοκη”. Η Τζολί υπεβλήθη σε τρίμηνη ιατρική προετοιμασία, την οποία και ολοκλήρωσε στις 27 Απριλίου.
Αυτό που ώθησε τη Τζολί να γράψει για την περιπέτεια της υγείας της, ήταν η επιθυμία της να πληροφορήσει τις γυναίκες και να τις ενθαρρύνει να κάνουν γενετικό έλεγχο. Τώρα, μετά την επέμβαση, οι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο στους μαστούς – ασθένεια που σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 458.000 γυναίκες παγκοσμίως – έχει υποχωρήσει στο 5%. Όπως θυμάται η ίδια, η μητέρα της πολεμούσε με την αρρώστια της επί μια δεκαετία.
“Τώρα, μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται να φοβούνται ότι θα με χάσουν από καρκίνο του μαστού. Το μόνο που θα μπορούν να δουν διαφορετικό επάνω μου είναι οι μικρές μου ουλές και τίποτε άλλο. Κατά τα άλλα είμαι και πάλι η Μαμά τους, η ίδια όπως ήμουν απάντα. Γνωρίζουν ότι τα αγαπώ και ότι θα κάνω τα πάντα για να είμαι κοντά τους όσο περισσότερο μπορώ”.
“Σε προσωπικό επίπεδο, δεν αισθάνομαι λιγότερο γυναίκα τώρα. Νοιώθω πιο δυνατή γιατί έκανα μια δυνατή επιλογή, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν εξαλείφει τη θηλυκότητα τους”, αναφέρει η σύντροφος του Μπραντ Πιτ στο άρθρο της. Η απόφαση, όπως λέει, ήταν πολύ δύσκολη, αλλά είχε στο πλευρό της έναν “τρυφερό και υποστηρικτικό” σύντροφο.
“Ο Μπραντ ήταν μαζί μου στο Pink Lotus Breast Center, όπου έκανα τη θεραπεία μου, και κάθε λεπτό των επεμβάσεων στις οποίες υποβλήθηκα”, γράφει”Καταφέραμε να βρούμε στιγμές στις οποίες γελάσαμε μαζί. Γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν το σωστό για την οικογένειά μας κι ότι θα μας έφερνε πιο κοντά, όπως και έγινε”.
Όπως λέει η ηθοποιός την οποία έχουμε απολαύσει σε ταινίες, όπως Lara Croft: Το λίκνο της Ζωής, Mr and Mrs Smith και Changeling, όταν συνήλθε από τη νάρκωση ένοιωθε σαν να έπαιζε σε σκηνή ταινίας επιστημονικής φαντασίας.