search icon

Διεθνή

Όλη η Ιταλία περιμένει την επόμενη κίνηση Μόντι

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Ιταλία, την ώρα που όλοι αναμένουν να δους ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, αλλά και του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Ιταλία, την ώρα που όλοι αναμένουν να δους ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, αλλά και του προκατόχου του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η παραίτηση που αναμένεται να έρθει αυτή την εβδομάδα από τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό, απειλεί να τορπιλίσει κάθε ίχνος προόδου στη μάχη κατά της κρίσης χρέους που ταλανίζει όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, επισημαίνουν ξένα ΜΜΕ.

Ο Μόντι έχει γίνει δέκτης ισχυρής πίεσης από πλευράς Ευρωζώνης και μεγαλο-επιχειρηματιών, οι οποίοι τον θέλουν ξανά υποψήφιο. Ωστόσο, ως γνωστόν, ο ίδιος σχεδιάζει να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Καμιά απόφαση δεν ανακοινώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Μάριο Μόντι με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, όπου συζητήθηκε το πολιτικό μέλλον του πρώτου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας: «Μόνον ο ίδιος ο Μόντι θα κάνει γνωστό τι θέλει να κάνει».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση Μόντι στις 6 Δεκεμβρίου. Η ιταλική Άνω Βουλή αρχίζει σήμερα τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, που εν συνεχεία θα περάσει και από την Κάτω Βουλή.   

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της UniCredit, Erik Nielsen, “κανένα από τα πιθανά αποτελέσματα (των ιταλικών εκλογών-που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο) δεν θα εκτροχιάσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων που άρχισε πριν από έναν χρόνο. Το θέμα χρειάζεται στενή παρακολούθηση”.  

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, είναι πιθανόν ο Μόντι να μην θέσει υποψηφιότητα, αλλά να στηρίξει, με δηλώσεις του, μια κεντρώα λίστα με συγκεκριμένες αναφορές στο έργο και στο οικονομικό του πρόγραμμα.

Τόσο η Rai, όσο και ο ο τηλεοπτικός όμιλος Μπερλουσκόνι, μεταδίδουν, πάντως, ότι ο πρόεδρος Ναπολιτάνο, δεν θα επιθυμούσε μια απευθείας πολιτική στράτευση του Μόντι.

“Ο Μάριο Μόντι θα απευθύνει διάγγελμα στην χώρα και θα αιτιολογήσει, όπως συνηθίζει να κάνει, την επιλογή του”, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την διεθνή συνεργασία, Αντρέα Ρικκάρντι, μιλώντας στην εκπομπή «In mezz’ ora» της Rai.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, αναδεικνύουν τον 69χρονο Μόντι ως τον πλεόν δημοφιλή πολιτικό της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν θα μπορούσε να κερδίσει τους ψηφοφόρους που νοιώθουν πλέον εξαντλημένοι από την τέταρτη ύφεση που βιώνει η χώρα από το 2001, αλλά και από το ποσοστό ανεργίας που πλέον φτάνει το 13%.

Μόλις παραιτηθεί ο Μόντι, ο Ιταλός πρόεδρος, Giorgio Napolitano, θα διαλύσει τη Βουλή και θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα σε 45-70 ημέρες.Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εσωτερικών,  Anna Maria Cancellieri,  πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες είναι η 17η Φεβρουαρίου.  

 

Exit mobile version