Του
Μηνά Τσαμόπουλου
Πολύ συζήτηση γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να μετατρέψει λιμάνια της σε homeporting, δηλαδή να ξεκινούν και να καταλήγουν οι κρουαζιέρες σε αυτά και όχι να καταπλέουν ως διερχόμενα τα κρουαζερόπλοια.
Η μέχρι σήμερα εικόνα είναι απογοητευτική. Συνολικά 440.098 επιβάτες κρουαζιέρας διακινήθηκαν στα 4 κύρια λιμάνια κρουαζιέρας της Ελλάδας, με βάση τα στοιχεία τα οποία επεξεργάσθηκε η Τεχνική Επιτροπή Κρουαζιέρας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) για το homeporting.
Από τους επιβάτες αυτούς, οι οποίοι επιβιβάσθηκαν και αποβιβάσθηκαν σε ελληνικά λιμάνια, το 74% διακινήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ), το 15% στον Ο.Λ. Κέρκυρας και το 11% στον Ο.Λ. Ηρακλείου.
Τόσο στη γενική κίνηση πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας, όσο και στους homeporting επιβάτες, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. αποτελεί το βασικό λιμάνι κρουαζιέρας της χώρας, βάσει και των δεδομένων απολογιστικών στοιχείων του 2012.
«Η ΟΛΠ Α.Ε. διαθέτει υποδομές υψηλής ασφάλειας, διαχωρισμού επιβατών Σένγκεν και εκτός Σένγκεν, τελωνειακούς σταθμούς και ελεύθερες ζώνες, οργανωμένες Πύλες εισόδου-εξόδου επιβατών κατά τα πρότυπα των διεθνών αεροδρομίων, 11 θέσεις ελλιμενισμού και εντός του 2013 τρία μεγάλα σύγχρονα terminals σταθμών επιβατών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού:
«Με αυτά τα δεδομένα αποτελεί το κύριο λιμάνι της χώρας και το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που υποδηλώνει, παράλληλα με τις νέες συνολικές επενδύσεις που εκτελούνται ύψους 420 εκατ. Ευρώ, ότι ελάχιστα περιθώρια, με βάση τους διεθνείς οικονομοτεχνικούς δείκτες, υπάρχουν για νέο ανταγωνιστικό λιμάνι στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου».