search icon

Διεθνή

Τι κέρδισε η Ιρλανδία από την επιμήκυνση του χρέους των τραπεζών της

Οι δανειακές ανάγκες μειώνονται κατά 20 δισ. για την επόμενη 10ετία, το ετήσιο έλλειμμα κατά 1 δισ.

Σε 40 χρόνια, αντί για 10 χρόνια που προβλεπόταν έως σήμερα, θα αποπληρώνει η Ιρλανδία το κόστος διάσωσης της Anglo Irish Bank, σύμφωνα με τη συμφωνία που πέτυχε σήμερα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χαρακτηρίζεται από το Δουβλίνο ως ιστορική.

Η συμφωνία επιτρέπει στην Ιρλανδία να μειώσει το βάρος του χρέους που ανέλαβε με τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, να περιορίσει το έλλειμμά της και τις δανειακές ανάγκες της, και κατ΄ επέκταση, να εξέλθει του προγράμματος της τρόικας μέσα στο 2013.

“Το σημερινό αποτέλεσμα είναι ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη”, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny, μιλώντας στο κοινοβούλιο. “Διασφαλίζει τη μελλοντική οικονομική θέση του κράτους”, είπε, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, αλλά και σιωπής από την αντιπολίτευση.

Πάντως, πρόκειται για μία πραγματική νίκη για την κυβέρνηση Kenny, η οποία είχε συνδέσει την αξιοπιστία της με την επιδιωκόμενη συμφωνία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ συνεχίζονταν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, αφού η Φρανκφούρτη γνώριζε καλά ότι η όποια συμφωνία θα αποτελούσε ένα προηγούμενο για άλλες χώρες που βαρύνονται από τα χρέη των τραπεζικών διασώσεων.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δημιουργήσουν ένα θετικό story, για να δείξουν σε όλη την περιφέρεια ότι οι κυβερνήσεις που εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους επιβραβεύονται από τους επενδυτές, τους θεσμούς  και τους ψηφοφόρους.

Η συμφωνία προβλέπει την αντικατάσταση των υποσχετικών που έδωσε η Ιρλανδία στην πρώην Anglo Irish Bank με μακροπρόθεσμα ομόλογα. Ενώ οι υποσχετικές είχαν μέση λήξη σε επτά ή οκτώ χρόνια, τα νέα κρατικά ομόλογα θα ωριμάσουν κατά μέσο όρο σε 34 χρόνια. Η πρώτη πληρωμή κεφαλαίου θα γίνει το 2038 και η τελευταία το 2035. 

Έτσι, οι δανειακές ανάγκες της Ιρλανδίας μειώνονται κατά 20 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ενώ το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται κατά 1 δισ. ευρώ.

Με την ανακοίνωση της συμφωνίας, οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων λήξης 2020, που είχαν φτάσει σχεδόν στο 15% στο αποκορύφωμα της κρίσης, έπεσαν στο 4,041%.

Ο Kenny προχώρησε στη ρευστοποίηση της Anglo Irish τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.
 

Exit mobile version