search icon

Διεθνή

Spiegel: Η “πτώση” του Μιλάνου διώχνει τους Ιταλούς μεγαλοεπιχειρηματίες

Την παλιά του αίγλη και δόξα φαίνεται να χάνει το Μιλάνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. Η “πρωτεύουσα του Βορρά”, μια από τις πιο οικονομικά εύρωστες πόλεις της Ιταλίας, που άλλοτε προσέλκυε την ιταλική ελίτ τώρα πουλάει ότι έχει και δεν έχει σε ξένους επενδυτές.

Την παλιά του αίγλη και δόξα φαίνεται να χάνει το Μιλάνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. Η “πρωτεύουσα του Βορρά”, μια από τις πιο οικονομικά εύρωστες πόλεις της Ιταλίας, που άλλοτε προσέλκυε την ιταλική ελίτ τώρα πουλάει ότι έχει και δεν έχει σε ξένους επενδυτές.

«Έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί οι ημέρες που το Μιλάνο μπορούσε να περηφανεύεται ότι αποτελεί υπόδειγμα ανάπτυξης και οικονομικής προόδου. Τώρα οι ταγοί της πόλης αφήνουν πολλούς ξένους επενδυτές κι επενδυτικές εταιρείες να «εισβάλλουν» και να κάνουν μπίζνες» , τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

Το δημοσίευμα παραθέτει παραδείγματα κορυφαίων ιταλικών εταιρειών που αναγκάζονται να πουλήσουν το μερίδιό τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα δύο “σύμβολα” της πόλης, της ποδοσφαιρικής ομάδας Ίντερ και της ιταλικής εφημερίδας, Κοριέρε ντε λα Σέρα, τα οποία πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές.

Η είδηση ότι το 70% των μετοχών της εμβληματικής ομάδας φεύγει από τον έλεγχο της οικογένειας του Μάσιμο Μοράτι και περνάει στον Ινδονήσιο μεγαλοεπιχειρηματία Ερίκ Τοχίρ προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στην πόλη και σηματοδότησε το τέλος της ιταλικής κυριαρχίας στην ομάδα. Παρόμοια είναι η περίπτωση της Κοριέρε ντε λα Σέρα η οποία πούλησε το ιστορικό κτίριο όπου στεγάζεται έναντι 120 εκατομμυρίων ευρώ στο αμερικανικό hedge fund Blackstone. Και οι δύο επιχειρηματικές κινήσεις ήλθαν έγιναν εξαιτίας του συσσωρευμένου χρέους και της πτώσης των εσόδων.

Η μεγάλη φυγή των Ιταλών επιχειρηματιών δεν σταματάει εδώ. Εκτός από την Ίντερ και την Κοριέρε ντε λα Σέρα, πολλές εταιρείες, ειδικά στον χώρο της επώνυμης μόδας, όπως η Gucci, η Fendi, η Bulgari και η Valentino, έχουν περάσει σε ξένα χέρια.

“Καναδοί ίσως σύντομα να αγοράσουν το Duomo και Πακιστανοί τη Nutella”, έγραφε με πικρία το Σεπτέμβριο η Corriere, για την “πτώση” του Μιλάνου.

Exit mobile version