Με την εποχή του πολέμου συγκρίνει την οικονομική κατάσταση της Ιταλίας, το κέντρο μελετών της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων Confindustria, υποστηρίζοντας ότι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Λέτα μέχρι στιγμής δεν θα καταφέρουν να βοηθήσουν ουσιαστικά την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
«Η οικονομική ύφεση τελείωσε, αλλά οι συνέπειές της θυμίζουν εκείνες ενός πολέμου. Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανάκαμψη, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί ακόμη και περιπαικτικό», τονίζει η Ένωση Βιομηχάνων ενώ συμπληρώνει ότι «από το 2007 έως σήμερα χάθηκαν ένα εκατομμύριο οκτακόσιες δέκα χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης».
Όπως δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το 2013, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,8%, ενώ για το 2014 προβλέπεται αύξηση κατά 0,7%. Την ίδια στιγμή, η μελέτη αναφέρει ότι 7,3 εκατομμύρια Ιταλοί, οι διπλάσιοι σε σχέση με το 2007, βρίσκονται -μερικώς ή πλήρως- χωρίς απασχόληση. Επιπλέον, διπλάσιος είναι και ο αριθμός των Ιταλών που ζουν σε κατάσταση ένδειας, καθώς ο αριθμός τους έχει εκτοξευτεί στα 4,8 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Βιομηχάνων, κάθε ιταλική οικογένεια, από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο περιέκοψε έξοδα της τάξης των 5.037 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση αγαθών, τα οποία μια μέση ιταλική οικογένεια αγοράζει σε διάστημα επτά εβδομάδων.
Όσον αφορά την απασχόληση, η Confindustria προβλέπει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,1% για το 2014 και κατά 0,5% για το 2015.
«Η οικονομική αυτή κρίση προκάλεσε σοβαρή οπισθοχώρηση και εξασθένιση της χώρας μας. Κάτι που διαπιστώνεται και στο σύνολο της οικονομικης πραγματικότητάς της, ενώ οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Λέτα δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην αύξηση του ΑΕΠ», τονίζει το κέντρο μελετών της Confindustria.