(upd)Νέο άλμα ανόδου για τις αμερικανικές μετοχές, μετά τα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν στο τρίτο τρίμηνο, προκαλώντας αισιοδοξία στους επενδυτές.
Mετά το χθεσινό ρεκόρ ανόδου o Dow σημείωσε κέρδη 0,26% στις 16.221 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,46 στις 1.818 μονάδες ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,15% στις 4.105 μονάδες.
Dow και S&P 500 έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά σε επίπεδο εβδομάδας.
“Το 2013 τελειώνει σε πολύ καλό σημείο. Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης”, δήλωσε ο Terry Sandven, επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής Bank Wealth Management. ” Το 2014 θα είναι έτος αλλαγώμν. Οι αποδόσεις που σημειώθηκαν το 2013 δεν οφείλονται μόνο στα κέρδη αλλά και στην ρευστότητα της Fed”.
Σήμερα, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν σήμερα ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,1% σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο ποσοστό από το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 3,6%.
Οι οικονομολόγοι του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 3,6% έναντι 2,5 του δεύτερου τριμήνου.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, αντανακλώντας τις απόψεις της Fed για βελτίωση της οικονομίας.
“Οι ενδείξεις ευημερίας πηγάζουν από την άνοδο των μετοχών και των τιμών των κατοικιών, απόρροια των βελτιωμένων συνθηκών στην αγορά εργασίας, που οδηγούν σε άνοδο των μισθών”, λέει στο Bloomberg o Ben Herzon, οικονομολόγος της Macroeconomic Advisers. “ Ολα αυτά δημιουργούν επιτάχυνση στην ιδιωτική εγχώρια ζήτηση και ενισχύουν τις προοπτικές για αύξηση του AEΠ τον επόμενο χρόνο”.
Nvωρίτερα, ζημιές 4,4 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η BlackBerry για το γ’ τρίμηνο από κέρδη 9 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα με τα έσοδα να διαμορφώνονται σε 1,2 δισ. δολ. από 2,7 δισ. δολ.
Αντίθετα, άνοδο 40% σημείωσαν τα κέρδη της Nike το β’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη ανήλθαν σε 537 εκατ. δολ. από 384 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Γιατί βλέπουν οι αναλυτές ισχυροποίηση του δολαρίου το 2014
Μπορεί το 2014 να μην ανακηρυχθεί η χρονιά του δολαρίου, αλλά σίγουρα θα είναι νόμισμα – πρωταγωνιστής, με την πλειοψηφία των αναλυτών να αναμένει άνοδο, αλλά ίσως όχι «τρελές» αποδόσεις. Το βέβαιο είναι ότι το ρυθμό στο «χορό» των αγορών θα δώσουν οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και το πώς θα συνεχιστεί το tapering από τη Fed.
Η απόφαση για έναρξη της χαλάρωσης από το 2013, νωρίτερα δηλαδή από τις προβλέψεις, εξέπληξε ευχάριστα – προς το παρόν – τις αγορές και έδωσε ώθηση στο αμερικανικό νόμισμα, με τις τιμές των εμπορευμάτων, όμως, να κατρακυλούν. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)