search icon

Διεθνή

New York Times: Η Μέρκελ είπε στον Ομπάμπα ότι ο Πούτιν βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου»

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας απέφυγε να σχολιάσει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο η Ανγκγελα Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου»

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας απέφυγε να σχολιάσει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο η Ανγκγελα Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται  «εκτός τόπου και χρόνου»

Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο σήμερα ο Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να πει ότι το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε η Μέρκελ με τον Ομπάμα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εμπιστευτικό».

Το δημοσίευμα σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη πρόκληση» που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως σημειώνεται «καθώς οξύνεται η κρίση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να ενισχύει την παρουσία της στην Κριμαία και φιλορωσικές διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα σε μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας, ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση όσον αφορά διεθνή κρίση, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται το ερώτημα κατά πόσο είναι αρκετά σκληρός ώστε να αντιμετωπίσει τον πρώην αξιωματικό της ΚGΒ στο Κρεμλίνο».

Συγκρίνοντας την κρίση στην Ουκρανία με τις άλλες διεθνείς κρίσεις (Συρία, Ιράν, Λιβύη, Αίγυπτο), επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της τρέχουσας κρίσης στην Ουκρανία, ο αμερικανικός πολιτικός κόσμος είναι πολύ περισσότερο ενωμένος στο αίτημα μιας «αυστηρής απάντησης» στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. «Κανένας σημαντικός πολιτικός ηγέτης στην Ουάσιγκτον δεν κάλεσε για στρατιωτική απάντηση, αλλά πολλοί επιθυμούν ο κ. Ομπάμα να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα απ΄ ότι έχει κάνει μέχρι τώρα», όπως επισημαίνεται.

«Είναι το πιο σημαντικό, το πιο δύσκολο τεστ στην εξωτερική πολιτική της προεδρίας Ομπάμα», δήλωσε ο διπλωμάτης καριέρας και υφυπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Μπους, Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον πρόεδρο διότι είναι ο αρχηγός του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άλλος στην Ευρώπη που μπορεί να τον πλησιάσει σε ισχύ. Θα πρέπει να καθοδηγήσει».

 

Exit mobile version