search icon

Διεθνή

Οι καβγάδες των οικονομολόγων, Επεισόδιο ΙΙ: Paul Krugman VS Niall Ferguson

Ο Ferguson λέει ότι ο Krugman έχει παιδικά τραύματα και εκείνος του απαντά να αλλάξει επάγγελμα!

Στις Βρυξέλλες αλλά και όχι μόνο, η σκληρή επίθεση του νομπελίστα Paul Krugman στο Φινλανδό επίτροπο Olli Rehn αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το talk of the town. O Krugman βλέπει στο πρόσωπο του Rehn το σύμβολο της καταστροφικής λιτότητας που επιβάλλεται στην Ευρώπη, και τον κατηγορεί ότι φέρνει τις “ιδέες-κατσαρίδες”, αυτές που όσο και εάν κανείς θέλει να ξεφορτωθεί, τελικά επανεμφανίζονται…

Αυτά τα σκληρά σχόλια “ξύπνησαν” παλιές έχθρες στον συνήθως βαρετό κόσμο των οικονομολόγων και των ακαδημαϊκών. Ο Niall Ferguson, που και στο παρελθόν έχει ανταλλάξει βαριές κουβέντες με τον Krugman, δεν θα άφηνε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.

“Κατά την άποψή μου, ο Paul Krugman έχει κάνει σημαντική ζημιά στην ποιότητα της δημόσιας συζήτησης για τα οικονομικά. Μπορεί να συγχωρηθεί για το γεγονός ότι κάνει λάθος, όπως συνήθως συμβαίνει, αν και δεν το παραδέχεται ποτέ. Μπορεί να συγχωρηθεί για το γεγονός ότι πολιτικοποιεί αδυσώπητα και μονότονα κάθε θέμα. Αυτό που είναι ασυγχώρητο είναι η πλήρης απουσία πολιτισμού που χαρακτηρίζει τα γραπτά του. Η αδυναμία του να συζητήσει ένα θέμα χωρίς να προσβάλει τον αντίπαλό του υπονοεί κάποιας μορφής βαθιά ανασφάλεια, ίσως το αποτέλεσμα παιδικού τραύματος. Είναι κρίμα που ένας κάποτε ταλαντούχος ακαδημαϊκός υποβιβάζει τον εαυτό του με αυτό τον τρόπο”, είπε ο Ferguson στο Bloomberg.

Ο Krugman, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε παρά να πει την τελευταία λέξη. “Τι αξιοθρήνητη απάντηση.  Παρατηρήστε ότι κάνει αυτό ακριβώς που εγώ δεν κάνω ποτέ, δηλαδή μετατρέπει μία συζήτηση που στρέφεται γύρω από τις ιδέες, προσωπικό ζήτημα. Το μόνο που του έχω κάνει είναι ότι επεσήμανα ότι μοιάζει σαν να μην ξέρει για τι πράγμα μιλά και κάνει κατ΄ επανάληψη λάθος. Δεν θα έφτανα ποτέ στο σημείο να κάνω υποθέσεις για την παιδική ηλικία του. Εάν δεν μπορεί να αντέξει την επαγγελματική κριτική -που είναι το μοναδικό πράγμα που του προσέφερα- θα πρέπε να βρει ένα άλλο επάγγελμα”, έγραψε ο οικονομολόγος στο Business Insider. 

Exit mobile version